ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μετ' εμποδίων η εφαρμογή από τις τράπεζες της ψηφιακής κάρτας τον Ιούλιο

Ποια προβλήματα επισημαίνουν οι τράπεζες στην εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας για όλο το προσωπικό. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα πρέπει να απασχολούνται για τη σάρωση των κωδικών QR. Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας.

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες τράπεζες και υπουργείο Εργασίας ενόψει της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τράπεζες και σουπερμάρκετ πιλοτικά από την 1η Ιουλίου.

Πηγές του τραπεζικού κλάδου διατυπώνουν στο BusinessDaily τον προβληματισμό ως προς την εφαρμογή του νέου νόμου στον τραπεζικό κλάδο και εκτιμούν ότι «απαιτούνται 3-6 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν αδυναμίες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών -όπως είναι η τράπεζα- απασχολεί πολλές και διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, με διαφορετικές συμβάσεις και θέσεις στην ιεραρχία, αλλά και διαφορετική φύση εργασιακής σχέσης. Επίσης, οι τράπεζες διατηρούν ένα υψηλό ποσοστό τηλεργασίας, το οποίο μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχει παγιωθεί υπό τη μορφή υβριδικού μοντέλου φυσικής και εξ αποστάσεως εργασίας, όπως αυτό που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, η Eurobank

Στη σύσκεψη μεταξύ του επιτελείου του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων των τραπεζών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, διατυπώθηκαν επίσης ενστάσεις εκ μέρους των τραπεζικών διοικήσεων σε ό,τι αφορά την τεχνική ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ωρομέτρησης που συνεπάγεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, δεδομένου ότι οι προδιαγραφές δόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας λίγες εβδομάδες νωρίτερα, με αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει να αναπτύξουν τα κατάλληλα τεχνικά συστήματα. Ο νέος εργασιακός νόμος 4808/2021 έχει ψηφιστεί, πάντως, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

Τι λέει το υπουργείο Εργασίας

Απαντώντας στους προβληματισμούς των τραπεζών, το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε στην ίδια συνάντηση μια πλήρη και δομημένη λύση ωρομέτρησης που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία λειτουργεί με σάρωση QR code -μια εφαρμογή αντίστοιχη, δηλαδή, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αυτό που χρειάζεται είναι οι τράπεζες να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα φορητής συσκευής (tablet ή κινητό τηλέφωνο) στην είσοδο και έξοδο των τραπεζικών καταστημάτων ή άλλων κτηρίων όπου θα σαρώνεται ο προσωπικός QR code κάθε εργαζομένου (είτε από το κινητό, ή εκτυπωμένος). Τα συστήματα σάρωσης, υπογραμμίζουν στο BD πηγές του υπουργείου, είναι πλήρως εξατομικευμένα για τον κάθε εργοδότη και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρίτα μέρη -σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Στο σημείο αυτό, τραπεζικοί κύκλοι διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για την ανάγκη απασχόλησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων που θα σαρώνουν τα QR codes στην είσοδο/έξοδο των κτηρίων με προσωπικό που υπερβαίνει τα 500 ή, ακόμα, και τα 600 άτομα.

Παρά τους επιμέρους προβληματισμούς των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, πάντως, πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι εφικτό να εφαρμοστεί εγκαίρως και πλήρως σε δύο κλάδους όπου το ποσοστό της παραβατικότητας εκτιμάται ότι είναι πολύ περιορισμένο, τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ. Υπογραμμίζουν δε ότι τόσο η ενεργοποίησή του την 1η Ιουλίου, όσο και η καθολική εφαρμογή του, συνιστούν ανελαστικές προτεραιότητες του υπουργείου και της κυβέρνησης, ευρύτερα. Από την πλευρά τους στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι οι συζητήσεις για το θέμα με το υπουργείο συνεχίζονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε 10.000 νέους

Στα τέλη Μαρτίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» στις τράπεζες που στοχεύει στη στεγαστική αποκατάσταση νέων και νέων οικογενειών. Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις πολλών ταχυτήτων στα επιτόκια δανείων, παγωμένες οι καταθέσεις

Πόσο αυξάνονται τα κόστη των στεγαστικών δανείων σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου μετά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 1,25%. Περιθώρια ευελιξίας στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Γιατί δεν ανεβαίνουν τα επιτόκια καταθέσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλοκάρουν τα δικαστήρια πλειστηριασμούς από εταιρείες διαχείρισης δανείων

Νομικό πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις τιτλοποιήσεις οδηγεί σε αποφάσεις για «πάγωμα» πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για «κόκκινα» δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί. Τι λένε οι εταιρείες διαχείρισης δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κάρτες επτά στις δέκα συναλλαγές, «έκρηξη» στις άμεσες πληρωμές

Σταθερή η κυριαρχία του πλαστικού χρήματος, δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ευρωζώνη το 2021. Υπερδιπλάσιες οι άμεσες πληρωμές, όπως η ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων με μοναδικό στοιχείο τον αριθμό τηλεφώνου του παραλήπτη.
fatsea-intrum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Φατσέα (Intrum): Πιστεύουμε στον εξωδικαστικό, θα πετύχουμε περισσότερα

Η γενική διευθύντρια της Intrum εξηγεί στο BD το υψηλό ποσοστό 61% στην αποδοχή αιτημάτων για ρύθμιση οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που οδηγούν σε απορρίψεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ώθηση στις ανακτήσεις δανείων από την επιτάχυνση πλειστηριασμών

Πάνω από 10.000 πλειστηριασμοί ολοκληρώθηκαν σε ένα τρίμηνο, τα 2/3 αφορούν επαγγελματικά ακίνητα. Μικρή πρόοδος στις ρυθμίσεις δανείων, απορρίπτονται δύο στα τρία αιτήματα δανειοληπτών.