ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vroutsis_mitarakis
Γιάννης Βρούτσης (δεξιά) και Νότης Μηταράκης. Πηγή: Shutterstock.

O εμφύλιος στο υπ. Εργασίας και η «ανάσα» 500 τραπεζικών στελεχών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Μπαρούτι μυρίζει στο υπ. Εργασίας, όπου η συνύπαρξη υπουργού και υφυπουργού γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Από το στρατόπεδο του αρμόδιου για την κοινωνική ασφάλιση υφυπουργού, Νότη Μηταράκη, διέρρευσε χθες στο Reuters ένα σχέδιο που είχε διαρρεύσει και πάλι πριν από λίγο καιρό, βάσει του οποίου θα πουληθούν σε funds ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, το δημοσίευμα έδινε πλήθος λεπτομερειών για το σχέδιο, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το ύψος των οφειλών που θα πουληθούν θα είναι 12 δισ. ευρώ και ότι πρόκειται για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ η καθεμιά, που έγιναν ληξιπρόθεσμες ως το τέλος του 2014.
  • Αμέσως κινητοποιήθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, για να διαψεύσει (για δεύτερη φορά…) την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου. Η είδηση που έχω να σας μεταφέρω είναι ότι ο υπουργός Εργασίας δεν ανέλαβε μόνος του την πρωτοβουλία, αλλά φρόντισε πρώτα να συνεννοηθεί με το Μέγαρο Μαξίμου. Από αυτό μπορείτε να βγάλετε ελεύθερα τα συμπεράσματά σας, σχετικά με το ποιος από τους δύο άνδρες έχει περισσότερες πιθανότητες να μακροημερεύσει στο υπουργείο…
  • Δεν είναι ένας, ούτε δύο: περίπου πεντακόσια είναι τα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις με κατηγορίες για απιστία. Από χθες, όλα αυτά τα στελέχη μπορούν να κοιμούνται πιο ήσυχα τις νύχτες: η Βουλή ενέκρινε τη ρύθμιση για τη μετατροπή του αδικήματος της απιστίας σε αδίκημα διωκόμενο μόνο κατ’ έγκληση, δηλαδή σε αδίκημα που δεν μπορούν να διώκουν αυτεπάγγελτα οι εισαγγελείς, αλλά μόνο αν υπάρξει μια έγκληση από τη διοίκηση ή από μετόχους της τράπεζας.
  • Για να μη σας κουράζω με νομικές λεπτομέρειες, η ουσία είναι ότι για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, παύει η δίωξη για το αδίκημα της απιστίας, εκτός αν κατατεθούν εγκλήσεις, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, πράγμα μάλλον απίθανο.
  • Πρόσφατα, γράφαμε για το Coca Cola Effect στο Χρηματιστήριο. Δηλαδή, για την «ταλαιπωρία» της πιο «βαριάς» μετοχής της αγοράς, που δεν άφηνε και τους βασικούς δείκτες να κινηθούν υψηλότερα. «Αν “σπάσει η γκίνια” για την πιο “βαριά” μετοχή της αγοράς, της μόνης με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, θα είναι πιο εύκολο να κινηθούν ψηλότερα και οι βασικοί δείκτες», σημειώναμε.
  • Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι συμβαίνει από χθες, όταν η Coca Cola ανακοίνωσε απρόσμενα καλές πωλήσεις γ’ τριμήνου και η μετοχή δεν ανέπνευσε απλώς, αλλά κινήθηκε με δυναμισμό ανοδικά. Ήδη, μέσα σε δύο συνεδριάσεις, έχει κερδίσει σχεδόν 10%, ξεπερνώντας το όριο των 30 ευρώ. Αυτό βοήθησε τον FTSE – 25 να κερδίσει στις ίδιες συνεδριάσεις 4% και αν ήταν σε καλύτερη φόρμα οι τράπεζες σίγουρα η επίδοσή του θα ήταν πολύ ανώτερη. Γεγονός είναι ότι η Coca Cola δεν λειτουργεί πια σαν «βαρίδι» των δεικτών και αυτό είναι καλό σημάδι για τη συνέχεια.
  • Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις αναβίωσης μονάδων βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα. Τέτοια, σπάνια περίπτωση είναι και η αναβίωση της Hellenic Steel, της χαλυβουργικής μονάδας με βάση την Θεσσαλονίκη που πέρασε στον έλεγχο Αμερικανών επενδυτών και, με προγραμματιζόμενες επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ, θα πάρει και πάλι ζωή. Το πείραμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γι’ αυτό και σήμερα έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τη μονάδα στα Διαβατά Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση της παραγωγής και της βιομηχανίας.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αυτό που έρχεται (και δεν έχουν καταλάβει) και η κυπριακή πώληση – έκπληξη NPEs

Η ενεργειακή κρίση και η συνέντευξη business as usual του Κ. Σκρέκα για την κλιματική αλλαγή, γιατί προκάλεσε αίσθηση η πώληση πακέτου NPEs από την Τρ. Κύπρου και τα εμπόδια για την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι φήμες για εξαγορά από ΔΕΗ, οι προσδοκίες για τις τράπεζες και τα οικοσυστήματα

Το γαϊτανάκι σεναρίων για deal της ΔΕΗ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, το ζωντάνεμα των τραπεζικών μετοχών, τα δύσκολα διλήμματα στην Attica, τα οικοσυστήματα που μένουν χωρίς εποπτεία και το case study του ΟΤΕ.
trapezes-banks
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Egon Zehnder στην ΕΧΑΕ, το «νέο» ΤΧΣ και οι ανορθόδοξες τραπεζικές πωλήσεις

Τα βήματα για την επιλογή του νέου CEO της ΕΧΑΕ, οι διαδόσεις περί Αλ. Πατέλη, η περίεργη τακτική πωλήσεων συστημικής τράπεζας, η ένταση στις σχέσεις ΥΠΟΙΚ - τραπεζών, η συνεργατική διάθεση της νέας διοίκησης του ΤΧΣ και η ΑΜΚ της Attica Bank.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «αυτοκριτική» Καραβία για την τραπεζική γραφειοκρατία και το internet του Έ. Μασκ

Η σημερινή συνάντηση κυβέρνησης - Starlink για το δορυφορικό internet, η έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου της CPLP, οι δυσκολίες στον δρόμο για το investment grade και η εξομολόγηση Φ. Καραβία για τους λόγους που οι τράπεζες μας δυσκολεύουν τη ζωή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανένδοτος Λιβανού κατά τραπεζών, η βίλα που δεν βγήκε στο σφυρί και το παζάρι στη ΔΕΗ

Πώς έσωσε στο παρά 1 η πρώην εκδότρια της Ναυτεμπορικής το διαμέρισμά της στην παραλιακή, οι διαπραγματεύσεις fund - διοίκησης ΔΕΗ για την ΑΜΚ, το πύρινο μήνυμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και η στήριξη της πράσινης μετάβασης από την Alpha Bank.
Νίκος Καραθανασόπουλος, ΚΚΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τράπεζες φέρνουν κοντά ΚΚΕ – ΝΔ, ο γρίφος με τα δάνεια και οι χαμένες χρονιές Βακάκη

Το σημείο σύγκλισης ΝΔ - ΚΚΕ για τις τράπεζες, η απλή λύση για να αυξηθούν τα δάνεια σε ΜμΕ, η παθητικότητα στη διοίκηση της Jumbo και τα θετικά μηνύματα από τον τραπεζικό δείκτη.