ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:05:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το «Coca Cola Effect» στο Χρηματιστήριο και το «πακέτο» για την ΔΕΗ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Τους τελευταίους μήνες, το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται υπό την επήρεια ενός… Coca Cola Effect. Η πιο «βαριά» μετοχή της αγοράς, που επηρεάζει καθοριστικά την πορεία του Γενικού Δείκτη και του FTSE υψηλής κεφαλαιοποίησης, έπιασε την κορυφή της για φέτος στις 3 Ιουλίου, όταν ανέβηκε στα 35 ευρώ. Ακολούθως, «έκοψε» το πολύ καλό μέρισμά της, των 0,57 ευρώ, και έκτοτε βρίσκεται συνεχώς σε καθοδική πορεία, μέχρι που υποχώρησε στα 27,1 ευρώ την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου.
  • Αυτή η καθοδική πορεία ήταν και ένα μεγάλο «βαρίδι» για τους βασικούς δείκτες της αγοράς, που έχουν περάσει και αυτοί σε… ζώνη ταλαιπωρίας. Ίσως στη χθεσινή συνεδρίαση, όμως, να έδωσε ένα πολύ καλό σημάδι η μετοχή της Coca Cola, που να σημαίνει κάτι και για την πορεία της αγοράς: ο τίτλος «σήκωσε κεφάλι» και έκλεισε με άνοδο 1%, στα 27,37 ευρώ. Αν «σπάσει η γκίνια» για την πιο «βαριά» μετοχή της αγοράς, της μόνης με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, θα είναι πιο εύκολο να κινηθούν ψηλότερα και οι βασικοί δείκτες. Ίδωμεν…
  • Το ανέκδοτο είναι παλιό, αλλά είναι καλό να το θυμηθούμε: το μικρό όνομα του Ντελόρ ήταν... "Πακέτο". Έχουμε συνηθίσει να μαθαίνουμε τους προέδρους της Κομισιόν από τα «πακέτα» που έδιναν στην Ελλάδα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό («πακέτο Ντελόρ», «πακέτο Σαντέρ», «πακέτο Γιούνκερ») και φαίνεται ότι ούτε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αλλάξει αυτή την παράδοση. Η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν ετοιμάζει το «Green Deal», το σχέδιο κοινοτικής οδηγίας που μάλλον θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και προβλέπει τη μετάβαση της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια ως το 2050, αλλά και τη δημιουργία ειδικού Ταμείου Μετάβασης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις χώρες που θα πρέπει να κάνουν τις πιο δύσκολες αλλαγές στην ενεργειακή τους πολιτική.
  • Αν δεν το μαντέψατε ήδη, η Ελλάδα του «βρώμικου» λιγνίτη θα έχει από αυτό το ταμείο, από αυτό το «Πακέτο φον ντερ Λάιεν», το μεγαλύτερο μερίδιο, μετά τις τρεις χώρες της Αν. Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία) και μεγαλύτερο από την Γαλλία και υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στη χώρα μας σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Μαντεύετε, επίσης, ότι τα περισσότερα από αυτά τα κονδύλια θα πάνε υπέρ... πρασινίσματος της «μουτζούρικης» ΔΕΗ, που θα τα χρειασθεί και με το παραπάνω, για να αντέξει το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και τη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια.
  • Τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν τα τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) που είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως εκπρόσωποι του Δημοσίου. Πρόκειται για την κ. Ολγα Χαρίτου, για την οποία είχε υπάρξει μέγας θόρυβος όταν διορίστηκε παράλληλα και στο Νομισματικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος με εξαετή θητεία, τον κ. Γιώργος Σταμουλή και τον κ. Γιώργο Ταβλά. Τις παραιτήσεις είχε ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όπως αποκάλυψε προ ημερών ο προκάτοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο πενταμελές εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου συμμετέχουν επίσης, ως εκπρόσωποι των δανειστών, οι κ.κ. Jacques Le Pape (ως πρόεδρος) και David Vegara Figuera.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΗ-ενέργεια-Στάσσης-ηλεκτρικό
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ασυγκράτητη ΔΕΗ, ο Ηρακλής ΙΙ, η αύξηση της Aegean και το όραμα του Θ. Σκυλακάκη

Πώς έγινε η ΔΕΗ hot story της πράσινης ενέργειας, γιατί η κυβέρνηση προκρίνει το σχέδιο Ηρακλής, η αναμονή για τους όρους της αύξησης της Aegean και το δύσκολο πείραμα με την κατάρτιση ισολογισμού του κράτους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο κούκος που δεν φέρνει την άνοιξη στην Άβαξ και οι αδελφοί Καλλιτσάντση

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο των αδελφών Καλλιτσάντση από ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ολιγοήμερη παράταση για το Galaxy, ο μουτζούρης του ΕΤΜΕΑΡ και οι δυσθεώρητες υποχρεώσεις της ΑΒΑΞ.