ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

Στο 8,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός σε ευρωζώνη τον Μάιο, στο 10,5% για Ελλάδα

Οι τιμές ενέργειας και ακολούθως αυτές τροφίμων είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στη νέα ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη, όπως τονίζει η Eurostat.

Σταθερά σε ανοδική πορεία παρέμεινε και τον Μάιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, καθώς έφθασε στο 8,1% από 7,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και μόλις 2% που διαμορφώνονταν τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat. Για το σύνολο της ΕΕ ο πληθωρισμός έφθασε στο 8,8%, από 8,1% τον Απρίλιο και 2,3% τον Μάιο του 2021. 

Για την Ελλάδα η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,5%, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν σε Γαλλία και Μάλτα στο 5,8% και για τις δύο χώρες και στη Φινλανδία στο 7,1%. Αντίθετα εκρηκτική ήταν η πορεία για τις χώρες της Βαλτικής, καθώς διαμορφώθηκε στο 20,1% στην Εσθονία, στο 18,5% στη Λιθουανία και στο 16,8% στη Λετονία. 

Για έναν ακόμη μήνα οι υψηλές τιμές ενέργειας ήταν αυτές που τροφοδότησαν τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς αντιστοιχούν στο 3,87% της ανόδου, με τις τιμές τροφίμων, αλκοόλ και προϊόντων καπνού να αντιστοιχούν στο 1,59%, αυτές του τομέα υπηρεσιών στο 1,46% και των μην ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων στο 1,13%. 

Η νέα ενίσχυση του πληθωρισμού, η οποία πάντως ήταν αναμενόμενη, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Ήδη έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, με αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αλλά η εκτίναξη του πληθωρισμού ενδέχεται να την αναγκάσει να κινηθεί πιο επιθετικά. 

Η πορεία του πληθωρισμού στην ΕΕ τον Μάιο

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurozone-rise-on-inflation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησε στο 11,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ανέβηκε στο 8,9% στην ευρωζώνη

Νέα ρεκόρ πληθωρισμού βλέπει η Eurostat στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της, με ενέργεια και τρόφιμα να τροφοδοτούν την ακρίβεια. Αυξάνεται η πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε άλλη μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αντέξει στις πιέσεις από τον πόλεμο η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει η Eurobank, οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 3% τα έτη 2022 και 2023 και θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενστάσεις, ικανοποίηση αλλά και προτάσεις από τον Β. Κορκίδη για την ενεργειακή κρίση

Σε ομιλία του στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο Βασίλης Κορκίδης εξέφρασε κάποιες ενστάσεις αλλά και ικανοποίηση, ενώ κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το καλοκαίρι ζητά ο Όλι Ρεν

Ο μετριοπαθής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας σημείωσε πως η ΕΚΤ πρέπει να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.