ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia, Diloseis
Φωτο: Shutterstock

Μπλοκάρονται για έλεγχο από την εφορία όλες οι επιστροφές φόρων

Για όλες τις οφειλές σε Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και αν δεν είναι ληξιπρόθεσμες, θα γίνεται συμψηφισμός με το ποσό της επιστροφής φόρου.

Εκκαθαριστικά με επιστροφές φόρου έχουν λάβει σχεδόν ένας στους επτά φορολογούμενους με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ να δείχνουν ότι από 3,12 εκατ. δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 440.000 είναι πιστωτικές με το μέσο ποσό επιστροφής φόρου να αγγίζει τα 350 ευρώ.

Όμως, η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων δεν θα εισπράξουν τα χρήματα της επιστροφής, αφού για να λάβουν την επιστροφή δεν θα πρέπει να έχουν οφειλή ούτε ένα ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και αν αυτή δεν είναι ληξιπρόθεσμη. Τα ποσά που αναγράφονται στο πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα συμψηφίζονται με πάσης φύσεως βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

Οι ελεγκτικές αρχές «περνάνε από κόσκινο» τον φορολογούμενο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ, ή ακόμη και αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές που δεν έχουν λήξει, όπως π.χ ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο, αυτό πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Με βάση τη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η φορολογική διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς. Προβλέπεται έλεγχος για τυχόν οφειλές και συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές, ή παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Ο.Κ.Α. τότε αποστέλλονται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους Ο.Κ.Α.. Εν συνεχεία, διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι από τις ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες πουθενά δεν προκύπτει ότι ο φόρος που συμψηφίζεται πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Αντιθέτως «βεβαιωμένη οφειλή» που υφίσταται ή θα προκύψει μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, μπορεί να εξοφλείται αυτόματα, αντί να εισπράξει τα λεφτά ο κάθε δικαιούχος. Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν μέτρα για να κοπούν τα επιδόματα σε δήθεν φτωχούς επαγγελματίες

Έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είναι δικαιούχοι δεκάδων επιδομάτων. Στόχος του ΥΠΟΙΚ να έλθουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα για να κοπούν οι ενισχύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός φάκελος για όλους: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα TAXIS

Έργο προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός του TAXIS. Θα υπάρχει πλήρης καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για όλους.