ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
elefsina_naypigeio
Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Γρήγορη ψήφιση του νομοσχεδίου ζητούν οι εργαζόμενοι

Η σημερινή συνέλευση των εργαζομένων έγινε ενόψει της διαβούλευσης και ψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των ναυπηγείων.

Την αγωνία για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας εκφράζει με επιστολή του στον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν σήμερα και στην οποία μίλησε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΝΕΧ κ. Πάνος Ξενοκώστας.

Παράλληλα το σωματείο καλεί τους βουλευτές αλλά και τους υπουργούς ώστε να επισπεύσουν τις δικές τους εγκρίσεις εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου ώστε «να μπορέσουμε εμείς να διασώσουμε τα ναυπηγεία μας και τις ζωές μας» αναφέρει η επιστολή.

Η συνέλευση έγινε ενόψει της διαβούλευσης και ψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, όταν αυτό κατατεθεί, για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX Elefsis Shipyards και όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους επικαιροποίησαν για πολλοστή φορά τη βούλησή τους να να συμβληθούν και να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις στο Σχέδιο Εξυγίανσης, όπως αυτό εγκρίθηκε κατά 99,7%, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Από την πλευρά του ο κ. Π. Ξενοκώστας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα από το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, ώστε να ψηφιστεί και να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. 

Όπως τονίζεται στην επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων, δόθηκε ο χρόνος και η δυνατότητα για ακόμα μία φορά σε όποιον εργαζόμενο θεωρούσε ότι δεν καλύπτονταν τα ατομικά του συμφέροντα να προσέλθει και να προχωρήσει σε έγγραφη δήλωσή του, ώστε να μην συμβληθεί στο σχέδιο εξυγίανσης παρουσία εξουσιοδοτημένη Νομικού Συμβούλου. Κανείς εργαζόμενος δεν προσήλθε με συνέπεια να διατηρείται το υψηλότατο ποσοστό θετικής συμμετοχής το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 99,7% επί του συνόλου του προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο μήνα από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση. 

Σύμφωνα με αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξουσιοδοτείται όπως εκπροσωπήσει τον βασικό πιστωτή των Ναυπηγείων Ελευσίνας, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, εν τω συνόλω στο σχέδιο εξυγίανσης  που θα κατατεθεί βάσει του πτωχευτικού νόμου στο αρμόδιο δικαστήριο. Το σχέδιο αυτό εκπονείται σε συνεργασία με την εταιρία ONEX, με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής DFC και προβλέπει ότι:

  • Για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα επενδυθούν άμεσα 100 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτά θα επισκευαστούν οι δεξαμενές, θα γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση και οποιαδήποτε άλλη εργασία χρειάζεται για να ξεκινήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τη λειτουργία τους με όλες τις θέσεις εργασίας των νυν εργαζομένων εξασφαλισμένες. 
  • Βάσει του σχεδίου, το οποίο έχουν αποδεχθεί οι ίδιοι εργαζόμενοι σε ποσοστό 99.7%, θα πληρωθούν από την ONEX στο πρώτο στάδιο όλη την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση και τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν λαμβάνειν από το παρελθόν θα τα πληρωθούν στο μέλλον από τα όποια αμυντικά προγράμματα καταφέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να προσελκύσουν, όχι κατ’ ανάγκη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά οποιουδήποτε είδους αμυντικά προγράμματα από οποιονδήποτε πελάτη.

Το σχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας ακολουθεί ακριβώς τα βήματα του παρομοίου σχεδίου που είχε εκπονηθεί και έχει ήδη ολοκληρωθεί για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, όπου σήμερα έχει ήδη εξοφλήσει το σύνολο των  απαιτήσεων στους εργαζόμενους και στους πιστωτές, έχει αυξήσει τις θέσεις εργασίας από 150 σε 600 και έχει δώσει εκατομμύρια φόρους στο ελληνικό δημόσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης κατά ΓΣΕΕ: Γιατί δεν πληρώθηκε δώρο Πάσχα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Στην αντεπίθεση βγήκε ο υπουργός Ανάπτυξης μετά την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για μη καταβολή δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας. «Δεν θα τους αφήσουμε να αφήσουν πάλι τους εργάτες στο δρόμο», λέει ο υπουργός.
Georgiadis-Naypigeia-Eleysinas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για επισκευή το πρώτο πλοίο μετά από χρόνια

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Είμαστε εδώ σήμερα για να καλωσορίσουμε την σε χρόνο ρεκόρ έλευση του πρώτου εμπορικού πλοίου μετά από χρόνια στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για επισκευή».
elefsina_naypigeio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο στην Επιτροπή

Για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αύριο το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Θα σωθούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα χρειάζεται το Ναυτικό

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης από το υπουργείο Άμυνας, τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης. Αναγκαία η συμμετοχή τους στα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.
Naypigeia-Elefsinas-ONEX
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων εξελέγη ο Πάνος Ξενοκώστας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX έκανε λόγο για την δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού φορέα που θα λειτουργήσει ως καταλύτης στη μετάβαση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας στην επόμενη ημέρα.