ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Σε καλύτερη θέση η ελληνική οικονομία, αισιοδοξία παρά τις προκλήσεις

Η ελληνική οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα κινηθεί με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Στο 6% προβλέπεται η ανάπτυξη το 2022 από την Τρ. Πειραιώς.

«Κόντρα» στην εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα κινηθεί έντονα ανοδικά το 2022 με αιχμή την εξαιρετική πορεία του τουρισμού, τις επενδύσεις αλλά και τα οφέλη από την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τους περιορισμούς της πανδημίας.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας ο Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός σημείωσε πως οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της τράπεζας για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί θετικά στο 6%, έναντι 3,5% με 4%, με παράλληλα αύξηση της εκτίμησης για το ύψος του πληθωρισμού στο 9% κατά μέσο όρο για φέτος..

Επισήμανε πως η επικαιροποίηση των προβλέψεων βασίστηκε στα πολύ καλά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ που ήταν πολύ πιο πάνω από ότι αναμένονταν ενώ υπάρχουν και δυο ακόμη παράγοντες που τροφοδοτούν την αισιοδοξία. Σημείωσε πως η πορεία του τουρισμού πάει να φτάσει τα επίπεδα του 2019 ακόμα και να τα ξεπεράσει εν αντιθέσει με τις προβλέψεις που έκαναν λόγο ότι θα μπορούσε να είναι κατά 5-7% χαμηλότερα έναντι της χρονιάς ρεκόρ. «Ωστόσο φαίνεται πως θα φτάσουμε τα μεγέθη του 2019 οπότε μιλάμε για εισπράξεις 18 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ που είχαμε πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως ο τουρισμός έχει να δώσει τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία επιπλέον έναντι της περυσινής χρονιάς» ανέφερε ο κ. Λεκκός.

Παράλληλα και η υποχώρηση της πανδημίας έχει οδηγήσει στην επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας με τους Έλληνες να έχουν διάθεση να καταναλώσουν, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όπου οι πωλήσεις λιανικής στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 είναι περίπου 27-28% πάνω από τα περυσινά επίπεδα και του 2019. Αν και στα φετινά στοιχεία υπάρχει και η επίδραση του πληθωρισμού, ο κ. Λεκκός αναφέρει πως ένα ποσοστό τουλάχιστον 15% -20% είναι η καθαρή αύξηση της κατανάλωσης.

Όλα αυτά τα στοιχεία αναμένεται να δώσουν μια αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη όπου η κατάσταση αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη και σύνθετη ενώ εξαρτάται από τις τιμές ενέργειας που θα υπάρξουν τον χειμώνα.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, σημείωσε πως όλες οι προβλέψεις είναι θετικές, και αναφέρθηκε στην εκτίμηση του ΔΝΤ που κάνει λόγο για ανάπτυξη πάνω από 4%, ενώ αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ, και όλα δείχνουν πως δεν θα πέσει σε ύφεση η ελληνική οικονομία. Τονίζει πως και η προσμονή από το εξωτερικό ότι φέτος η Ελλάδα θα πάει καλά και η οικονομία τους θα κρατήσει και δεν θα πέσει σε ύφεση.

Τόνισε πως το κράτος συνεχίζει να ρίχνει χρήματα για στήριξη της οικονομίας και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ και η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με το σοκ που δέχεται, καθώς παρά τον υψηλό πληθωρισμό, υπάρχει τζίρος στην αγορά ενώ και η ανεργία έχει πέσει ενώ υπάρχουν και κενές θέσεις εργασίας.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδογιάννης ανέφερε πως επιβεβαιώνεται η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς η κατανάλωση έχει αυξηθεί ενώ και η τουριστική κίνηση είναι ενισχυμένη. Σημείωσε πως οι τουριστικές εισπράξεις είναι ήδη αυξημένες κατά 19% έναντι του 2019, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν πως φέτος θα ξεπεραστεί το ρεκόρ της χρονιάς που βρέθηκε ο τουρισμός σε ιστορικό υψηλό.

Τόνισε πως η ακρίβεια μπορεί να φάει ένα μέρος των εσόδων του τουρισμού, ωστόσο σε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία η Ελλάδα δείχνει ότι θα κινηθεί δυναμικά, ενώ εκτός από τις τουριστικές ροές, έχει επανέλθει και η οικοδομική δραστηριότητα έπειτα από πολλά χρόνια χαμηλών πτήσεων. «Υπάρχει μια πολύ θετική κατάσταση για την ελληνική οικονομία, και σαφώς η κρίση θα μας επηρεάσει αλλά θα εξακολουθήσουμε να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με μεγάλη διαφορά από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και έργων υποδομής. Σημείωσε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 μπορεί να δώσει επιπλέον ώθηση προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο ρίσκο για τη χώρα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό και ο κίνδυνος μη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης μετά τις εκλογές

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης ανέφερε πως δεν είναι πολύ αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε θετικό έδαφος όταν όλοι οι υπόλοιποι μπαίνουν σε ύφεση. Χαρακτήρισε επίσης «κλειδί» για την ελληνική οικονομία το τι θα κάνει η Ιταλία που αντιμετωπίζει περίπου τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν και στην Ελλάδα.

Επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να κινδυνεύσει από μια ζημιά που δεν έχει προβλέψει επαρκώς και μπορεί να έρθει εμμέσως από το πρόβλημα μιας άλλης χώρας που μπορεί να επηρεάσει και υπογράμμισε ότι για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η διαφοροποίηση της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Αυξάνουν τα ρίσκα για την οικονομία, επιβράδυνση ανάπτυξης στο 3,2%

Συνεχίζεται η δυναμική ανάκαμψη αλλά υπερισχύουν οι κίνδυνοι. Απειλή ο πληθωρισμός, κρίσιμη η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Επιτάχυνση ανάπτυξης το 2023.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Σε τροχιά μείωσης των ελλειμμάτων η ελληνική οικονομία

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας η πολύ καλή πορεία των εσόδων θα επιτρέψει τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησε η πανδημία στοιχείο καθοριστικό για την συγκράτηση του κόστους δανεισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η στήριξη έργων υποδομής αποτελεί στόχο της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Η κ. Χατζηπέτρου, σημείωσε ότι αυτές οι χρηματοδοτήσεις έχουν ηχηρά πλεονεκτήματα όπως η διασπορά κινδύνου, υψηλότερη απόδοση και η αρνητική συσχέτιση με τον πληθωρισμό αλλά και ταυτόχρονα έχουν και δυσκολίες στην υλοποίησης τους.