ΓΔ: 1193.32 -0.90% Τζίρος: 76.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αλλαγή σκυτάλης στο νέο ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

Παρά τις αντιξοότητες, που προκάλεσε η πανδημία τα τελευταία δυόμιση χρόνια, οι σχέσεις των δύο χωρών τονώθηκαν αισθητά, με τη Γερμανία να παραμένει πρώτος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα.

Τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ανέδειξε η χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση του φορέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, από τους υποψηφίους της ελληνικής πλευράς ως τακτικά μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγησαν οι:

 •    Αναγνωστάκης Δημήτριος - BOEHRINGER INGELHEIM HELLAS S.A.
 •    Γούναρης Βασίλης - BASF HELLAS S.A.
 •    Δεληγιαννάκης Θεόδωρος (LL.M.) - DQS Hellas
 •    Μιχάλη Φιλίππα - ALLIANZ HELLAS S.A.
 •    Παπαδόπουλος Μ. 'Αγις (Καθ.) - EYATH S.A.
 •    Πατεράκης Γεώργιος - MCI Consulting S.A.
 •    Σπυρίδης Ανδρέας - iTrust Digital Strategy
 •    Τζιρίτης Θάνος - ISOMAT S.A.

Από τους υποψηφίους της γερμανικής πλευράς εξελέγησαν οι:

 •    Αλεξανδράτου-Kerner Victoria - WRE HELLAS S.A.
 •    Αναστασιάδου Ελένη-Λυδία - PRODYNA SE
 •    Καλλονά Έλενα - Jungheinrich Hellas Ltd
 •    Κάπρας Ιωάννης - ROBERT BOSCH S.A.
 •    Κορωνάκης-Ρολφ Πάνος (Δρ.) - PAUL HARTMANN HELLAS S.A.
 •    Μπρίνκμαν Τόμας (Δρ.) - GAEA PRODUCT S.A.
 •    Σιαμαντά Μπρίττα - ΟΤΕ S.A.
 •    Χατζίκος Βασίλειος (Δρ.) - SIEMENS S.A.

Η Γερμανία παραμένει πρώτος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα  

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, πριν τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της διοίκησης για τη στήριξη που του παρείχαν στο έργο του, ενημέρωσε, ολοκληρώνοντας μία 11ετή θητεία στο Δ.Σ., για την απόφασή του να μην υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για τη νέα διοίκηση του επιμελητηρίου, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό, να δίδεται η ευκαιρία, σε  νέα  άτομα  με  αξιόλογη  εμπειρία,  να  συμμετέχουν,  επιτελώντας  ουσιαστικό έργο  σε  οικονομικό,  αλλά  ιδιαίτερα  και  σε  κοινωνικό  επίπεδο. Ωστόσο, θα παραμείνει αρωγός του φορέα, στηρίζοντας και στο μέλλον τις πρωτοβουλίες του.

Αναφερόμενος στο έργο, που επιτέλεσε το επιμελητήριο κατά την τελευταία τριετία, τόνισε ότι στις κύριες προτεραιότητές του ήταν η δυναμικότερη ενίσχυση των οικονομικών, επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας. «Παρά τις αντιξοότητες, που προκάλεσε η πανδημία τα τελευταία δυόμιση χρόνια, οι σχέσεις των δύο χωρών τονώθηκαν αισθητά, με τη Γερμανία να παραμένει πρώτος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα με μεγάλη γεωγραφική και τομεακή διασπορά και τις επιχειρήσεις-μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου να συμμετέχουν με 3,9% στο ΑΕΠ της χώρας.» 

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής και μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, τοποθετούμενος πριν τις αρχαιρεσίες και αφού ευχαρίστησε και ο ίδιος προσωπικά τον απερχόμενο Πρόεδρο για τη στενή και ουσιαστική συνεργασία του, όπως και τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ., στάθηκε στην ισχυρή θέση των Γερμανών επενδυτών στην Ελλάδα, υπογράμμισε τη σταθερότητα και την πιστότητά τους στην ελληνική οικονομία, επισήμανε τις ευκαιρίες που προσφέρει η γερμανική αγορά - ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης - στις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, επέμεινε στην ανταποδοτικότητα των διμερών σχέσεων, ενώ αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που προσφέρει η Ελλάδα έναντι άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το νέο Δ.Σ. θα καταβάλλει τα μέγιστα στηρίζοντας την προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης των ελληνογερμανικών σχέσεων στον τομέα της οικονομίας, ώστε ανεξάρτητα από το δυσμενές κλίμα, που προκαλεί διεθνώς η ρωσο-ουκρανική κρίση, οι συνέργειες των δύο χωρών να ενταθούν. «Είμαι βέβαιος ότι η γερμανική επενδυτική κοινότητα θα εντείνει το ενδιαφέρον της για την ελληνική οικονομία, προσβλέποντας σε μακροπρόθεσμα οφέλη», τόνισε ο Δρ. Κελέμης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία και πανδημία φέρνουν σοβαρές προκλήσεις στα logistics

Ανάλυση της Επιτροπής Logistics του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σημειώνει πως επικρατεί η τάση στην αγορά για αύξηση του στοκ των προϊόντων λόγω των φόβων για ελλείψεις και αύξηση του κόστους κτήσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Μέχρι 30/9 δηλώσεις συμμετοχής στην "Anuga 2023"

Εκθέτες και εμπορικοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών μέσω των 10 ειδικών εκθέσεων, που λαμβάνουν χώρα στην Anuga.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεζόν ρεκόρ για Κρήτη προβλέπουν οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες

Η αεροπορική Tuifly δεν σχεδιάζει καμία ακύρωση πτήσης, σε αντίθεση με τη Lufthansa και άλλες αεροπορικές εταιρίες ανέφερε ο επικεφαλής της Tui Γερμανίας, Στέφαν Μπάουμερτ. Στο 10% οι φετινές ανατιμήσεις των πακέτων ταξιδίων.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλίες για ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών Ελλάδας και Γερμανίας

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειο Γούναρη η νέα διοίκηση αναλαμβάνει έργο σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της γεωπολιτικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.