ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Είπε «όχι» ο Άρειος Πάγος σε πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη καθώς έχει ήδη ασκηθεί ομαδική αγωγή που θα εκδικαστεί στις 6 Ιουλίου και θα παράγει επί της ουσίας τα ίδια αποτελέσματα, αφού η δικαστική κρίση θα καταλάβει το σύνολο των καταναλωτών.

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα της ΔΕΗ για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης που θα έκρινε το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης ότι η ομαδική αγωγή που έχει ήδη ασκηθεί και έχει προσδιοριστεί προς εκδίκαση στις 6 Ιουλίου παράγει επί της ουσίας τα ίδια αποτελέσματα με την πιλοτική δίκη, αφού η δικαστική κρίση καταλαμβάνει το σύνολο των καταναλωτών.

Η αρμόδια επιτροπή του Ανώτατου δικαστηρίου υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου ουσιαστικά  έκανε δεκτές τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την υπόθεση που αφορά χιλιάδες καταναλωτές που είχαν ήδη προσφύγει με ομαδική αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ πολλοί έχουν καταθέσει αγωγές.

Η ΔΕΗ ζητούσε την εκδίκαση του θέματος μέσω πιλοτικής δίκης ώστε να μπορέσει να αποφύγει μακροχρόνιες νομικές αμφισβητήσεις και αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο και θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα, αμφισβήτηση πληρωμών και νέα βάρη στην επιχείρηση.

Η επίμαχη ρήτρα  έχει χαρακτηριστεί αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τον πρόεδρο του ΔΣΑ  Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος εκπροσωπώντας, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει επισημαίνει ότι  η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν εκδοθεί ήδη τουλάχιστον τέσσερις προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων ανά την επικράτεια που διατάσσουν να μην διακοπεί το ρεύμα ακόμα κι αν δεν καταβληθεί από πολίτες η ρήτρα αναπροσαρμογής. Παράλληλα, πέραν των ατομικών, ετοιμάζονται και ομαδικές αγωγές από σωματεία εμπόρων, βιοτεχνών κ.λπ. Όλες αυτές οι υποθέσεις αναμένεται να αναβληθούν εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα για να πραγματοποιηθεί η πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Στις 6/7 η εκδίκαση της αγωγής για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο Άρειος Πάγος οργανώνει ακρόαση όλων των φορέων που έχουν προσφύγει αλλά και των παρόχων προκειμένου να αποφανθεί αν θα διεξαχθεί πιλοτική δίκη για την υπόθεση, που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Kατάργηση της ρήτρας σημαίνει σημαντικές μειώσεις στα τιμολόγια

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νίκος Παπαθανάσης πώς οι τιμές του ρεύματος θα μειωθούν πολύ σημαντικά, από την 1η Ιουλίου όταν και προγραμματίζεται να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωγή κατά της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής κατέθεσε η ΕΚΠΟΙΖΩ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η χρέωση προμήθειας υπολογίζεται με βάση μία πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία, ενώ αποκρύπτει κρίσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό και τον έλεγχο των χρεώσεων.
energeia-reuma-blackout
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνικοί ΔΕΗ: Έχουμε πάρει 26.500 εντολές διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος ξεπερνούν σε ύψος ένα μισθό ή μια σύνταξη και μετά όσους διακανονισμούς και να κάνει ο καταναλωτής είναι αδύνατον να τους πληρώσει, είπε ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ.