ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Γ. Γεωργαντάς: Στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας με 707 εκατ. ευρώ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε επίσης πως θα αυξηθεί το ποσό και για την στήριξη της κτηνοτροφίας όπου θα προστεθούν 172 εκατ. ευρώ στα 130 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα.

Στοχευμένα μέτρα για την στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς που ανέφερε ότι θα στηριχθεί η βιολογική παραγωγή με αύξηση του συνολικού ποσού χρηματοδότησης.

Επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλου ανέφερε ότι η  βιομηχανική ντομάτα, η κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των προϊόντων που η Ελλάδα ζητεί να παραμείνουν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Στη λίστα των προϊόντων που ίσχυε μέχρι σήμερα θα απουσιάζουν κάποια προϊόντα που έχουν εκπληρώσει τη στόχευση του μέτρου σε ό,τι αφορά στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας και θα προστεθούν, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος, με στόχο την αύξηση της παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων και τη μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές.

Πρόγραμμα 707 εκατ. ευρώ για τη βιολογική παραγωγή

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κ. Μπούμπα, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη βιολογική παραγωγή και για αυτόν τον λόγο αύξησε το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα 490 εκατ. ευρώ στα 707 εκατ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε, με απόφαση του πρωθυπουργού, στην κτηνοτροφία, στα 130 εκατ. ευρώ θα προστεθούν 172 εκατ. ευρώ δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα.

Ο υπουργός δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε πως θα υπάρξουν μέτρα και για τη στήριξη των ελληνικών φυλών στην εκτροφή βοoειδών. Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις σε Ξάνθη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς και Μαγνησία, ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών που υπέστησαν ζημιές, όπως έγινε και το 2021, οπότε μέσω ΕΛΓΑ έδωσε αποζημιώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ, αν και οι εισφορές προς τον Οργανισμό ήταν μόνο 158 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kalliergeies-agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίτημα Ελλάδας για στήριξη παραγωγών που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός σημείωσε πως πρέπει να στηριχθούν οι παραγωγοί σε Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία, αναφέροντας πως η καταστροφή σε κάποιες καλλιέργειες μπορεί να φτάσει και το 100%.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύσεις 24,2 εκατ. για αγροτικά προϊόντα, Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων δε μπορεί να υπερβαίνει τις 225.000 ευρώ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η πρώτη δόση 223,3 εκατ. ευρώ του προγράμματος Νέων Γεωργών

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για τους Νέους Αγρότες ανέρχεται σε 525 εκατ. ευρώ, καθώς διατέθηκαν επιπλέον πόροι σε σχέση με τα 420 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόσκλησης προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον ενίσχυση για τους αγρότες στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Σύμφωνο Συνεργασίας θα μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα των περιοχών μετάβασης με την αξιοποίηση προγράμματος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ομάδες παραγωγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργαντάς : Πάνω από 350 εκατ. έδωσε ο ΕΛΓΑ για στήριξη των αγροτών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να στηρίζει τους παραγωγούς ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή και έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανάπτυξης.