ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

«Έκρηξη» πληθωρισμού στο 12% τον Ιούνιο για Ελλάδα αναμένει η Eurostat

Η πρόβλεψη της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας τοποθετεί τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ στο 8,6% από 8,1% που ήταν τον Μάιο, με το κόστος της ενέργειας να αποτελεί τον βασικό «τροφοδότη» των πληθωριστικών πιέσεων.

Σταθερά σε επίπεδα… δραχμής θα παραμείνει ο πληθωρισμός στη χώρα και τον Ιούνιο, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat θα ενισχυθεί στο 12%. 

Σημειώνεται ότι τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία τοποθετούσαν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 11,3% για τον Μάιο, ενώ τα στοιχεία για τον Ιούνιο θα δημοσιοποιηθούν στις 8 Ιουλίου. 

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην «κορυφαία πεντάδα» των πληθωριστικών πιέσεων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Eurostat, η οποία τοποθετεί τον πληθωρισμό για τη ζώνη του ευρώ στο 8,6% από 8,1% που ήταν τον Μάιο και σταθερά σε υψηλό αρκετών δεκαετιών. 

 

Για έναν ακόμη μήνα οι τιμές ενέργειας είναι αυτές που τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς τον προηγούμενο μήνα εμφάνισαν ετήσια αύξηση 41,9% (από 39,1% τον Μάιο), ακολουθούμενες από τις τιμές τροφίμων και ποτών με αύξηση 8,9%, μη ενεργειακών αγαθών με αύξηση 4,3% και ενίσχυση κατά 3,4% των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών. 

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό «πονοκέφαλο» όχι μόνο των αγορών αλλά και των οικονομικών επιτελείων σε όλη την Ευρώπη, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να υπογραμμίζουν ότι δεν αναμένεται κάποια σοβαρή αποκλιμάκωσή του τους επόμενους μήνες. 

Τα προβλήματα που άφησε πίσω της η πανδημία, κυρίως στην αλυσίδα εφοδιασμού, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το κόστος της ενέργειας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, να φθάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και να διοχετεύεται σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αρκετές κορυφαίες διεθνείς εταιρείες έχουν, ήδη, όχι απλά ανακοινώσει αλλά πραγματοποιήσει τη μετάβαση σημαντικού μέρους αυτού του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές των προϊόντων τους, περνώντας ένα ποσοστό του «βάρους» στους καταναλωτές. 

Παράλληλα η συνεχιζόμενη ενίσχυση του πληθωρισμού έχει θέσει σε συναγερμό και τις κεντρικές τράπεζες, με την ΕΚΤ να έχει, ήδη, προαναγγείλει αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στα τέλη Ιουλίου και μία ακόμη, άγνωστο κατά πόσο, τον Σεπτέμβριο. Το πρόβλημα για τις κεντρικές τράπεζες και κατ’ επέκταση και για τις οικονομίες, κάτι που παραδέχθηκε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατη ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ότι ο πληθωρισμός «ξέφυγε» αρκετά και ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις τους. 

Στο δίλλημα «πάταξη του πληθωρισμού ή διακινδύνευση της ανάπτυξης» οι κεντρικές τράπεζες τάσσονται, πλέον, υπέρ του πρώτου και παραδέχονται ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής τους πολιτικής, μετά από μία δεκαετία αρνητικών ή σχεδόν αρνητικών επιτοκίων, θα πλήξει την ανάκαμψη. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες αυξήσεις στα επιτόκια Fed και ΕΚΤ και οι προβλέψεις για το 2023

Κατά 0,25% αναμένεται να αυξηθεί αύριο το αμερικανικό επιτόκιο, ενώ η ΕΚΤ προβλέπεται να προχωρήσει σε μια αύξηση κατά μισή μονάδα. Πλησιάζει το τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed κατά μισή μονάδα

Η υποχώρηση του πληθωρισμού ανοίγει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, αλλά ο δείκτης παραμένει πολύ υψηλότερα από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Ελ Εριάν: Ζήτημα αξιοπιστίας για τη Fed η αύξηση επιτοκίων.
Inflation, Plithorismos, Agores
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διεθνής επέλαση του πληθωρισμού και το «φάρμακο» των επιτοκίων

Ο υψηλός πληθωρισμός γίνεται «φόρος στους φτωχούς» και εντείνει τις ανισότητες, ενώ υποχρεώνει τις πλούσιες χώρες σε ακριβές δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Τι κάνουν οι κεντρικές τράπεζες για να τον σταματήσουν.