ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metrita, Xrimata, Cash, Money
Φωτο; Shutterstock

Στο 10,6% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο λόγω ακριβής ενέργειας

Σε υψηλό αρκετών δεκαετιών παρέμεινε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, αν και διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση της Eurostat. Στο 9,5% για την Ελλάδα.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς έφθασε στο 10,6%, ενώ η Eurostat είχε προβλέψει ότι θα άγγιζε το 10,7%, από 9,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο και μόλις 4,1% τον Οκτώβριο του 2021, με την ενέργεια να παραμένει ο βασικός παράγοντας που ωθεί υψηλότερα τις τιμές. Για την Ελλάδα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, διαμορφώθηκε στο 9,5%, όπως είχε ανακοινωθεί και από την ΕΛΣΤΑΤ. 

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Eurostat η αύξηση στις τιμές ενέργειας παρέμεινε το αγκάθι (+4,44%), ενώ ακολούθησαν οι τιμές σε τρόφιμα, ποτά και καπνό (+2,74%), υπηρεσίες (+1,82%) και μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (+1,62%). 

 

Η ΕΚΤ θα αναμένει και την εκτίμηση της Eurostat για την πορεία των τιμών τον Νοέμβριο, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 30 του μήνα, ώστε να αποφασίσουν τις τελικές τους κινήσεις, με τον αντιπρόεδρό της, Λουίς ντε Γκίντος να υπογραμμίζει, πάντως, ότι η βασική πρόβλεψη είναι πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που αναγκάζει την τράπεζα να παραμείνει σε επαγρύπνηση. 

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην ΕΕ αυτός διαμορφώθηκε στο 11,5% τον Οκτώβριο από 10,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο και 4,4% τον Οκτώβριο του 2021. 

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (7,1%), την Ισπανία (7,3%) και τη Μάλτα (7,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (22,5%), τη Λιθουανία (22,1%) και την Ουγγαρία (21,9%). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε δεκατρία.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Philip Lane
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια η ΕΚΤ, «καμπανάκι» για τα ελλείμματα

Ο Φ. Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του κάλεσε τις κυβερνήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τα προγράμματα στήριξης, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροντές» από την ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων, προαναγγέλλει αυστηρή πολιτική

Κατά 0,50% αυξήθηκαν τα βασικά επιτόκια, ενώ η ΕΚΤ τονίζει ότι πρέπει να γίνουν και άλλες, σημαντικές αυξήσεις με σταθερό ρυθμό, καθώς προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% ακόμη και το 2025.
Philip Lane
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σταδιακή η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι αυξήσεις θα συνεχιστούν

Κοντά στο ζενίθ του εκτίμησε ότι βρίσκεται ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, ο Φ. Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα ανακόψει τη σφιχτή νομισματική πολιτική.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων όσο χρειάζεται για να πέσει ο πληθωρισμός

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το επίπεδο που θα θεωρήσει ικανό να οδηγήσει σε πτώση του πληθωρισμού στο όριο του 2%. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.