ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

«Σπάει τα κοντέρ» ο πληθωρισμός: 8,1% στην ευρωζώνη, 10,7% στην Ελλάδα

Νέα «έκρηξη» για τις τιμές ενέργειας οι οποίες αυξήθηκαν κατά 39,2% με τα νέα δεδομένα να ασκούν μεγαλύτερες πιέσεις στην ΕΚΤ προκειμένου να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων.

Εκ νέου σε ιστορικό υψηλό εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, με την Eurostat να τον τοποθετεί στο 8,1%, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και σε σύγκριση με το 7,4% που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα διαμορφώνονταν στο 7,7%. 

Για έναν ακόμη μήνα ο βασικός παράγοντας ώθησης του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι ο ενεργειακός τομέας, με τις τιμές ενέργειας να εκτιμάται ότι έχουν ενισχυθεί κατά 39,2% σε ετήσια βάση, από αύξηση 37,5% που σημείωσαν τον Απρίλιο. Ακολουθούν οι τιμές τροφίμων, αλκοόλ και προϊόντων καπνού με αύξηση 7,5% (από αύξηση 6,3% τον Απρίλιο), ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά ενισχύθηκαν 4,2% (από 3,8% τον Απρίλιο) και οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκα 3,5%. 

Η ενέργεια «φούσκωσε» τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη 

 

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρώ με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε στο 10,7%, ενώ η μεγαλύτερη «έκρηξη» σημειώθηκε στην Εσθονία με τον πληθωρισμό να φθάνει στο 20,1%. 

Παράλληλα βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσαν οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες στη Γερμανία για τον Μάιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό του 8,7% έναντι 8% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ στη Γαλλία για τον ίδιο μήνα έφθασε στο 5,8%. 

Η πορεία του πληθωρισμού στα κράτη - μέλη της ΕΕ

 

Τα δυσμενή στοιχεία καταφθάνουν μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον Ιούνιο, με το διοικητικό συμβούλιο είναι έτοιμο να ανακοινώσει την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τέλη του μήνα. 

Όπως έχει ξεκαθαρίσει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από αυτήν την κίνηση θα ακολουθήσουν δύο αυξήσεις του βασικού επιτοκίου καταθέσεων της ευρωζώνης, μία τον Ιούλιο και μία τον Σεπτέμβριο, το πιθανότερο κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη, αν και υπάρχουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που τίθεται υπέρ αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά η κα Λαγκάρντ έχει τονίσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολικό. 

Επιπρόσθετα η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει πλήρως την αντίστοιχη πολιτική της Fed, καθώς η ευρωπαϊκή ανάπτυξη βρίσκεται σε διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου σε σύγκριση με αυτήν των ΗΠΑ και έχει τονίσει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν σταδιακά και πάντα με σωστή και έγκαιρη καθοδήγηση από πλευράς της τράπεζας. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ