ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ΑΑΔΕ στην οθόνη
Χρήστης πληκτρολογεί σε λάπτοπ με την αρχική σελίδα της ΑΑΔΕ στην οθόνη.

Επιστρεπτέα: Δεν συμψηφίζονται δόσεις με οφειλές του Δημοσίου

Με την ίδια απόφαση, ορίζεται ότι οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν εμποδίζουν τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας.

Οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιρούνται από τη διαδικασία αυτεπάγγελτου συμψηφισμού με τις χρηματικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων έναντι του Δημοσίου. Αυτό προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Με την ίδια απόφαση, ορίζεται ότι οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν εμποδίζουν τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας.

Επίσης, οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές για την επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής δεν αναγράφονται στη βεβαίωση οφειλής, παρά μόνον αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, στην αίτηση για τη χορήγησή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά στο κράτος σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως την 29η Ιουλίου 2022 και τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα που ακολουθεί. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα έως τις 29 Ιουλίου να εξοφλήσουν την οφειλή εφάπαξ και να «κερδίσουν» αφορολόγητη έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού.

Έτσι:

  • για οφειλή 10.000 ευρώ που θα εξοφληθεί σε μία δόση ο υπόχρεος θα γλυτώσει 1.500 ευρώ και θα επιστρέψει στο κράτος 8.500 ευρώ ενώ αν την αποπληρώσει σε 96 δόσεις θα καταβάλλει κάθε μήνα 104 ευρώ.
  • για οφειλή 30.000 ευρώ η έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση ανέρχεται σε 4.500 ευρώ και το τελικό ποσό περιορίζεται στα 25.500 ενώ η μηναία δόση είναι 313 ευρώ.
  • για οφειλή 50.000 ευρώ η εφάπαξ εξόφληση μειώνει το ποσό κατά 7.500 ευρώ στα 42.500 ευρώ ενώ η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 521 ευρώ.
  • για οφειλή 70.000 ευρώ με την έκπτωση μειώνεται κατά 10.500 ευρώ στα 59.500 ευρώ ενώ η μηναία δόση διαμορφώνεται στα 729 ευρώ
  • για οφειλή 100.000 ευρώ με την εφάπαξ εξόφληση μειώνεται κατά 15.000 ευρώ και πέφτει στα 85.000 ευρώ ενώ η μηναία δόση ανέρχεται σε 1.042 ευρώ 

Η οφειλή από την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορεί να υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση αποπληρωμής ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής της δόσης τα ποσά επιβαρύνονται με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. 

Μετά τα αλλεπάλληλα «κουρέματα» τα ποσά είναι μειωμένα από  50% έως και 75% σε σχέση με το ύψος της αρχικής ενίσχυσης ανάλογα με το τζίρο και το χρόνο έναρξης της δραστηριότητας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: 14,6 εκατ. ευρώ σε 34.200 αγρότες για επιδότηση λιπασμάτων

Στα 14,6 εκατ. ευρώ ανέρχεται η νέα πληρωμή της ΑΑΔΕ για ενίσχυση του αυξημένου κόστους λιπασμάτων σε 34.200 δικαιούχους, με αιτήσεις που έγιναν 7-17 Σεπτεμβρίου και αφορούν αγορές από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2026.
Ψηφιακή φορολογία Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεθοδολογία της εφορίας για τον λεπτομερή έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων

Τα ποσά που εντοπίζονται από την εφορία στους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν φορολογούνται στο σύνολό τους, αλλά αφαιρούνται πληρωμές, για να προκύψει το «ύποπτο» ποσό που θα συγκριθεί με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Ακίνητα στο κέντρο Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιστώθηκε η επιστροφή ενοικίων σε 17.074 εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς

Ολοκληρώθηκε η καταβολή επιστροφής δύο ενοικίων σε 17.074 εκπαιδευτικούς, ιατρούς και νοσηλευτές στην περιφέρεια για το 2024, με συνολικό ποσό 4,88 εκατ. ευρώ, απευθείας στους λογαριασμούς τους, χωρίς αίτηση.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

ΑΑΔΕ: Έως 31/10 η αίτηση για εναλλακτική φορολόγηση συνταξιούχων εξωτερικού

Η ΑΑΔΕ παρατείνει την προθεσμία για υπαγωγή στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης συνταξιούχων εξωτερικού που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, από 31 Μαρτίου σε 31 Οκτωβρίου, με νέες διαδικαστικές ρυθμίσεις.
Κατασχεμένα πακέτα τσιγάρων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος: Κατάσχεση 120.000 τσιγάρων και 4,5 κιλών λαθραίου καπνού

Έλεγχοι της ΑΑΔΕ στο αεροδρόμιο Μυκόνου εντόπισαν και κατέσχεσαν 120.000 λαθραία τσιγάρα και 4,5 κιλά καπνού ναργιλέ από δύο επιβάτες που ταξίδευαν από Κάιρο, αποτρέποντας τη διάθεσή τους στην αγορά.