ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Απορρίματα
Φωτο: Shutterstock

Έρχονται 600 εκατ. για τη δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης στην Ελλάδα

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους ευρωπαϊκούς πόρους εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, ώστε η Ελλάδα να ενσωματώσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή

Την εξασφάλιση 600 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που σημείωσε ότι «το υπουργείο λειτούργησε αποτελεσματικά για μια ακόμα φορά».

Με αφορμή τη σύνοδο του δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «σήμερα, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων, την αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση της υγειονομικής ταφής. Με στοχευμένες δράσεις, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, εδραιώνουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση, βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουμε από κοινού τη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Με τους ευρωπαϊκούς πόρους εξασφαλίζεται, πλέον, η χρηματοδότηση για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, ώστε η Ελλάδα να ενσωματώσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή.

Από την πλευρά του, ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε ότι «η κυβέρνησή μας τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει άλματα στη διαχείριση των αποβλήτων. Παράλληλα, έχει επιδείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Αυτή η σημαντική πρόοδος δημιούργησε ένα απόθεμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα, που ήταν αναγκαίο για να πετύχουμε μια συμφωνία που δύο χρόνια πριν φάνταζε αδύνατη. Πλέον, η Ελλάδα θα αποκτήσει όλες τις αναγκαίες υποδομές που θα τη βοηθήσουν να διαχειρίζεται τα απόβλητά της με περιβαλλοντική ευαισθησία, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ώστε τελικά να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αυτή η εξέλιξη αποτελεί σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς προ διετίας δεν υπήρχε καμία προοπτική χρηματοδότησης τέτοιων υποδομών από την ΕΕ, μέσω ΕΣΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η ελληνική πλευρά με συστηματική δουλειά και επιχειρήματα, πέτυχε:

  • Να αλλάξει ο ευρωπαϊκός κανονισμός και να είναι δυνατή -την επόμενη περίοδο- η χρηματοδότηση σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης, αναγκαίων για την επίτευξη των κοινοτικών στόχων στη διαχείριση των αποβλήτων.
  • Να χρηματοδοτηθούν αυτές οι μονάδες με 600 εκατ. ευρώ.
  • Το ποσοστό της χρηματοδότησης για κάθε μία από αυτές τις μονάδες σχετίζεται με την αποτελεσματικότητά τους και μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό άνω του 80%.

Σημειώνεται, ότι η χρηματοδότηση αφορά και την αναβάθμιση παλαιότερων μονάδων που είτε λειτουργούν είτε κατασκευάζονται, σε σύγχρονες μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης. Οι τελικές λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικατάσταση συσκευών: Άνοιξε η πλατφόρμα - Ποιοι κάνουν αίτηση σήμερα

Το πληροφοριακό σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022. Το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών.
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Προτεραιότητα του ΥΠΕΝ η προώθηση της ανακύκλωσης

Ο υπουργός δήλωσε ότι ο ΕΟΑΝ καλείται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να αποτελέσει τον επιταχυντή στην προσπάθεια να καταστεί η ανακύκλωση και η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, στάση ζωής για τους πολίτες.
optiki-tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλούστευση της διαδικασίας εγκατάστασης - επέκτασης οπτικών ινών

Όπως σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση τα υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «πρόκειται για μία απόφαση που συμβάλλει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό».
erga_ydreusi_nero
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Στα 95 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για έργα ύδρευσης των ΟΤΑ

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις χρηματοδότησης έργων στα δίκτυα δρευσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση.