ΓΔ: 1020.57 -3.03% Τζίρος: 75.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:51:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ

Ι. Σμυρλής: Σημαντική η ενδυνάμωση των ενεργειακών σχέσεων στην περιοχή

Ο πρόεδρος της Enterprise Greece μίλησε για τη φιλοδοξία της Ελλάδας να γίνει πύλη και κόμβος διαμετακόμισης ενέργειας που θα συνδέει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη περιοχή της Μέσης Ανατολής - Β. Αφρικής.

Τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας σε πολυμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα ανέδειξε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στην ομιλία του, χθες Τρίτη 5 Ιουλίου, στο 26th Economist Government Roundtable, στην ενότητα με τίτλο «Strategic cooperation in turbulent times».

Ο κ. Σμυρλής μίλησε για τη σημασία της ενδυνάμωσης των ενεργειακών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή και για τη φιλοδοξία της Ελλάδας να γίνει πύλη και κόμβος διαμετακόμισης ενέργειας που θα συνδέει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την πλούσια σε ενέργεια περιοχή της Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής, βοηθώντας τους στενούς εταίρους και γείτονες της χώρας στην ΕΕ στις προσπάθειές τους να διαφοροποιήσουν τους ενεργειακούς πόρους τους και να επιτύχουν ενεργειακή ασφάλεια. «Στο πνεύμα αυτό, προωθούμε ενεργά την εσωτερική συνδεσιμότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε.

Για την προοπτική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο κ. Σμυρλής σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία». «Η πρόταση της Ελλάδας, όπως διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες, είναι το ορόσημο αυτό να είναι το 2033, δηλαδή τριάντα χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τότε δηλαδή που άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της ευρύτερης περιοχής, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας τόνισε πως η Ελλάδα προωθεί την άποψη ότι η επέκταση της πρωτοβουλίας «Πράσινες Λωρίδες» μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και των γειτονικών κρατών-μελών της ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βασικό εργαλείο για τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη σταδιακή θεσμική ευθυγράμμιση με την ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε συνεργασία με την Τουρκία και όλες τις χώρες της περιοχής, αρκεί να γίνεται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η πτώση των τιμών ρεύματος, οι χρεώσεις των προμηθευτών

Σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές είναι ήδη χαμηλότερες από τον στόχο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή - στόχος μετά την εφαρμογή των κρατικών επιδοτήσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 80% θα φτάσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα το 2030

Σε εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις σε μονάδες ΑΠΕ, δίκτυα, αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας. Σημαντική η ανάπτυξη περισσότερων από μια τεχνολογιών για την ενεργειακή μετάβαση.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μείωση 55% στις τιμές χονδρικής σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο

Καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη και αν δεν υπάρξει άλλη απροσδόκητη εξέλιξη, η προσοχή των αγορών και των κυβερνήσεων στρέφεται στη διασφάλιση επάρκειας και κατά το δυνατόν στη συγκράτηση των τιμών τον επόμενο χειμώνα.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο γρήγορα από την Ευρώπη θα τρέξει και το 2023 η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το 2023. Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία για πληθωρισμό και εμπορικό ισοζύγιο.