ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Εμποριο, Καταστηματα, Μαγαζια
Φωτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Αυξήθηκε κατά 18,8% ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλιο

Η μεγαλύτερη ενίσχυση καταγράφηκε στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης που έφθασε στο 61%, σε μηνιαία βάση, ενώ ακολούθησαν τα τρόφιμα και ποτά με άνοδο 42,1%.

Ισχυρή άνοδο κατά 18,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης του Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο τον Απρίλιο του 2022 σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα εμφάνισε αύξηση 9,2%. Στο 15,5% έφτασε η άνοδος του κύκλου εργασιών των λοιπών καταστημάτων σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022 παρουσίασε αύξηση 1,9%, ενώ ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,9%.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η άνοδος οφείλεται στην αύξηση κατά 61,2% στην Ένδυση και Υπόδηση, η οποία ενισχύθηκε κατά 41% σε ετήσια βάση. Επίσης η ανοδική τάση ενισχύθηκε και από την αύξηση 42,1% στα τρόφιμα-ποτά και καπνό που σε ετήσια βάση η άνοδος έφτασε το 16,6%, ενώ για έπιπλα-ηλεκτρικά είδη και οικιακό εξοπλισμό οι Έλληνες καταναλωτές ξόδεψαν 21,7% περισσότερα χρήματα σε σχέση με τον Μάρτιο.

Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 10% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022 αύξηση 6,3%.

Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο κατά 40,5% του όγκου στις πωλήσεις επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού ενώ κατά 39,4% ενισχύθηκε εκείνος των τροφίμων, ποτών και καπνού.

Υπενθυμίζουμε πως ο εμπορικός κόσμος έχει εκφράσει την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της αγοραστικής κίνησης, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα. 

Ο τουρισμός πάντως φαίνεται να συνεισφέρει σημαντικά στην αγοραστική κίνηση, με τους τζίρους να εμφανίζουν σημαντική δυναμική τόσο στα κέντρα των πόλεων όσο όμως και σε πιο οργανωμένες δομές όπως τα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά χωριά. Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, οι τουρίστες που δύνανται να κάνουν αφορολόγητες αγορές, συνεισφέρουν στα έσοδα των οργανωμένων αγορών σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 17% και 25%, καλύπτοντας εν μέρει την απουσία Ελλήνων αγοραστών. Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εμφανίζονται πιο γενναιόδωροι στις αγορές τους, ακολουθούμενοι από τουρίστες από άλλες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπόριο, ψώνια, μαγαζια, καταναλωτες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησε κατά 3,4% τον Ιούλιο ο όγκος πωλήσεων στο λιανεμπόριο

Παρά την πτώση του όγκου πωλήσεων, ο τζίρος σημείωσε αύξηση 3,1% σε ετήσια βάση και 5,2% από τον Ιούνιο. Τα πολυκαταστήματα και τα μαγαζιά επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού οι κερδισμένοι.
Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 0,9% σημείωσαν οι πωλήσεις του λιανικού εμπορίου τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την μεγαλύτερη άνοδο τζίρου σημείωσαν τα βιβλία και χαρτικά είδη που ενισχύθηκε κατά 22% ενώ στα ηλεκτρικά είδη η αύξηση ήταν στο 7%. Αύξηση 0,7% του εποχικά διορθωμένου γενικού δείκτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση στον τζίρο του χονδρικού εμπορίου το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου

Με εξαίρεση τον Ιούλιο οι όγκοι στο χονδρεμπόριο εμφάνισαν μείωση από πέρυσι τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο, ενώ ο τζίρος των επιχειρήσεων ήταν μειωμένος και στους τρεις μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 10,1%, στο βάρος των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά

Το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά ιδιωτικής χρήσεως ανήλθε σε 180.137,8 χιλιάδες τόνους σημειώνοντας αύξηση 10,1% σε σύγκριση με το 2021 που είχαν διακινηθεί 163.632,1 χιλιάδες τόνοι.