ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skrekas
Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος

Σκρέκας: Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν συνεργάζονται στον τομέα της ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέδειξε τη σημασία που έχει ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και οδεύσεων ενέργειας.

Η διεθνής ενεργειακή κρίση και η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως ανέφερε, ο κ. Σκρέκας: «Oι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στον τομέα της ενέργειας και η Ελλάδα αξιοποιεί τον αγωγό TAP, καλύπτοντας το 20% των αναγκών της χώρας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν».

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέδειξε τη σημασία που έχει ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και οδεύσεων ενέργειας, μέσω του Αγωγού Φυσικού Αερίου Ανατολίας (TANAP), του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) και του Αγωγού Νότιου Καυκάσου (SCPX).

Ο κ. Σκρέκας έκανε ειδική αναφορά στην ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού IGB και τόνισε ότι πρόκειται για μια υποδομή στρατηγικής σημασίας που συμβάλλει στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων.

Επίσης, παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της ελληνικής Κυβέρνησης για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο. «Η Ελλάδα» επισήμανε, «συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση με την έναρξη της κατασκευής του νέου Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη ενώ τα επόμενα χρόνια θα προστεθεί ένας ακόμα πλωτός σταθμός αποθήκευσης κι αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, ένας στην Κόρινθο κι άλλος ένας στην περιοχή της Καβάλας».

Τέλος, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι στηρίζουν τις δράσεις για τη χρήση ανανεώσιμων αερίων, όπως βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο, στα υφιστάμενα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και τη δημιουργία νέων εξειδικευμένων υποδομών για το σκοπό αυτό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα μείωσε 40% την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο

Ο υπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού, ενόψει του χειμώνα αλλά και την ουσιαστική βοήθεια που παρέσχε η χώρα μας προς τα κράτη της περιοχής.