ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ESTIASI, KAFETERIA, CAFE
Φωτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Αλλάζουν τα δεδομένα για τη χρήση εξοπλισμού καφέ στην εστίαση

Με τη νέα διάταξη, η υποχρέωση δήλωσης των πράξεων χρησιδανεισμού θα γίνεται πλέον συγκεντρωτικά σε μηνιαία βάση. Tο πρόστιμο σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση δεν δηλώσει μία από τις κινήσεις χρησιδανεισμού, ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά παράληψη.

Με τις δυσλειτουργίες στην αγορά να είναι ορατές, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στη δήλωση των πράξεων που σχετίζονται με την παροχή εξοπλισμού από τις εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας καφέ προς τις επιχειρήσεις εστίασης με τη μορφή του χρησιδανείου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, η αλλαγή στη νομοθεσία ψηφίστηκε ως διάταξη του νόμου 4955/2022 για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2020/262 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης και αποτυπώνεται στο άρθρο 51 του νέου νόμου.

Σημειώνεται ότι το θέμα είχε αναδείξει η Ελληνική Ένωση Καφέ στο υπουργείο και η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το κλίμα καλής συνεννόησης και συνεργασίας που προηγήθηκε, μεταξύ της διοίκησης της Ένωσης και της πολιτικής ηγεσίας.

Μέχρι πρότινος, η νομοθεσία προέβλεπε ότι για κάθε πράξη χορήγησης εξοπλισμού σε εταιρείες εστίασης, απαιτούνταν σχετική δήλωση σε διάστημα πέντε ημερών και καταβολή τέλους χαρτοσήμου ίσου με ποσοστό 3,6% επί της αξίας της μηχανής καφέ. Ωστόσο το πλήθος των χρησιδανείων ήταν καθημερινά τέτοιο, που είχε ως αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η τήρηση του χρονικού ορίου των πέντε ημερών, προκαλώντας δυσλειτουργίες στην τήρηση της διαδικασίας και έντονη γραφειοκρατία.

Με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε, η υποχρέωση δήλωσης των πράξεων χρησιδανεισμού θα γίνεται πλέον συγκεντρωτικά σε μηνιαία βάση και όχι ανά πράξη όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε ότι το πρόστιμο σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση δεν δηλώσει μία από τις κινήσεις χρησιδανεισμού, ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά παράληψη.

Μέσα από τη νέα διάταξη ουσιαστικά επιλύεται το ζήτημα της γραφειοκρατίας που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται ο έλεγχος των φορολογικών αρχών στον διακινούμενο εξοπλισμό της αλυσίδας καφέ, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή συμβάσεων με επίδομα 534 ευρώ στην εστίαση και τη διασκέδαση

Επανέρχονται τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους που πλήττονται από τους νέους περιορισμούς. Επεκτείνεται το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», επιδοτούνται οι καλλιτέχνες, σε τηλεργασία έως 50% του προσωπικού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Στήριξη με μέτρα 1,9 δισ., ποιες είναι οι δύο δυσκολίες

Ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, τονίζει ότι ο κλάδος έχει περίπλοκη διάρθρωση και πολλές επιχειρήσεις που δεν δηλώνουν όλα τα έσοδα στην εφορία. Δεν είναι απεριόριστη η δυνατότητα στήριξης.