ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Πιέσεις Σταϊκούρα σε τράπεζες και servicers για ρυθμίσεις δανείων

Απορρίπτονται 7 στις 10 αιτήσεις για ρύθμιση. Δεν αξιοποιούν τράπεζες και servicers τον νόμο για τον εξωδικαστικό. Τι συζητήθηκε σε ειδική σύσκεψη.

Πιέσεις προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) ασκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να αυξηθεί η ένταση για τις ρυθμίσεις δανείων στο πλαίσιο τόσο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όσο και των διμερών συμφωνιών.

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ρυθμίσεων δανείων, ωστόσο ο τελικός αριθμός ρυθμισμένων δανείων, απέχει από το επιθυμητό, κατά το υπουργείο Οικονομικών, τελικό ύψος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, μεταφέρθηκε αυτή η δυσαρέσκεια από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και ζητήθηκε από τράπεζες και servicers να ανεβάσουν ρυθμούς έτσι ώστε από την μία πλευρά να επιτευχθούν οι στόχοι και από την άλλη να ικανοποιήσει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την αποστολή του.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών και από την Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται η θέση της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι στην αναφερόμενη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου, εκπρόσωποι των τραπεζών με αρμοδιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, των servicers, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ενώ την Τράπεζα της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Ηλίας Πλασκοβίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζες και servicers δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στην ρύθμιση των δανείων μέσα από τον εξωδικαστικό και αυτό διότι θεωρούν ότι αν μπουν σε αυτή την διαδικασία μπορεί τα ποσοστά «κουρέματος» να είναι μεγαλύτερα από αυτά που υπολογίζουν και για τον λόγο αυτό είναι χαμηλά στην ιεραρχία των επιλογών.

Αντίθετα στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι διμερείς συμφωνίες είναι ο μοναδικός ορθόδοξος δρόμος, έτσι ώστε το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος να μπει σε τροχιά διευθέτησης και να αποφευχθούν δυσάρεστες επιλογές όπως, για παράδειγμα, οι πλειστηριασμοί, μία επιλογή που φέρεται να αξιοποιούν ιδιαίτερα τράπεζες και servicers.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αρμόδια Γραμματεία, οι τράπεζες προχωρούν σε απορρίψεις ρυθμίσεων, είτε μέσω του εξωδικαστικού, είτε σε διμερές επίπεδο σε ποσοστό 67%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις εταιρείες διαχείρισης διαμορφώνεται στο 34%.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι δόσεις για χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται σε 240, ενώ για οφειλές προς τις τράπεζες μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 420 δόσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αποφασισμένοι να λάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα βάλουν την όλη διαδικασίες στις ράγες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο το θέμα να φτάσει και στην Βουλή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στα 1,9 δισ. οι προεγκρίσεις δανείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν ακόμα περίπου 700 επενδύσεις που βρίσκονται σε επεξεργασία με το 75% των σχεδίων να είναι «πράσινα» ή ψηφιακά. Επιπλέον πόροι θα εισρεύσουν μέσω του REPowerEU.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική βελτίωση στην κουλτούρα αποπληρωμής από τους δανειολήπτες

Σημαντική η συνεισφορά του νέου νόμου για την αφερεγγυότητα αλλά και η προφορά βιώσιμων και ευέλικτων λύσεων από τους servicers, για τη βελτίωση των συνθηκών, όπως τονίστηκε σε ειδικό συνέδριο.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στο 100% η αποζημίωση σε εργαζόμενους τραπεζών που εκκαθαρίστηκαν

«Υλοποιείται η δέσμευσή μας να υπάρξει, ανάλογα με τις χρηματοροές της Ενιαίας Ειδικής Εκκαθάρισης, προσαρμογή έως την πλήρη καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης στους πρώην εργαζομένους», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργακόπουλος: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στην αγορά NPEs

Ο Μanaging Director της Intrum Ελλάδος σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από funds για την ελληνική αγορά και ότι επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ αναμένεται να υπάρξουν σε ακίνητα που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.