ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Αλλάζουν ξανά τα τιμολόγια ρεύματος, προανήγγειλε τροπολογία ο Μητσοτάκης

Τέλος στα «παραθυράκια» για τις αυξήσεις στις χρεώσεις παγίων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο βάζει τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Με τροπολογία που καταθέτει σήμερα στη Βουλή του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλάζουν και πάλι τα τιμολόγια για τον Αύγουστο ώστε να κλείσουν τα παράθυρα καταστρατήγησης σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις παγίων εις βάρος των καταναλωτών, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με το νέο μοντέλο για την αγορά ρεύματος καταργούνται τα ψιλά γράμματα και ενισχύεται η διαφάνεια καθώς καθιερώνονται ενιαίες χρεώσεις χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το νέο σύστημα έχει προκαλέσει ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Αύγουστο θα δοθούν στους καταναλωτές επιδοτήσεις που ξεπερνούν τα ένα δις ευρώ και θα απορροφηθούν κατά 90% οι ανατιμήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κύρια ή εξοχική κατοικία.

Όπως είπε, σχεδόν μισό δις ευρώ είναι τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας που κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής στήριξης για να επιστραφούν στην κοινωνία. «Χτίζουμε εθνικά αναχώματα στην ενεργειακή κρίση, αξιοποιώντας τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια που διαθέτουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πάντως ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση καθώς έχουν αυξηθεί κατά 10 φορές οι τιμές του φυσικού αερίου.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση υπογράμμισε ότι είναι τέτοιο το μέγεθος της επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη που καθιστά μονόδρομο την κοινή απάντηση.  Οι τελευταίες αποφάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης κατά 15%, αν και στη σωστή κατεύθυνση δεν ήταν όσο τολμηρές απαιτούν οι συνθήκες. Τέλος, σημείωσε την εξαίρεση που πέτυχε η Ελλάδα για το σημείο αναφοράς με βάση το οποίο θα υπολογιστεί η μείωση.

Τι θα γίνει με τα τιμολόγια

Σε συνθήκες του προηγούμενου μήνα θα γυρίσουν οι χρεώσεις των παγίων αφού η νέα τροπολογία του ΥΠΕΝ θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στις καινοτομίες που χρησιμοποίησαν ορισμένοι πάροχοι προκειμένου να αυξήσουν περαιτέρω χρεώσεις καταναλωτές. Μετά την κατάθεση της τροπολογίας αναμένεται ότι τα τιμολόγια θα αλλαξουν και πάλι για να αποτυπωθούν οι αλλαγές στα πάγια.

Όπως έγραφε το Βusinessdaily, οι προμηθευτές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τις τιμές χρέωσης για τον Αύγουστο, ενώ από εδώ και κάτω οι ανακοινώσεις αυτές, σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, θα πρέπει να γίνονται στις 20 του μήνα.  Με το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πάροχοι ανακοίνωσαν πολύ υψηλές τιμές, πέριξ των 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όμως, η τελική τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης μετά από τις επιδοτήσεις για τον Αύγουστο που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ., έναντι 700 εκατ. τον Ιούλιο. Έτσι, από τις τιμές που έχουν ανακοινώσει οι προμηθευτές, ο καταναλωτής θα πρέπει να υπολογίζει την τελική χρέωση αφαιρώντας το ποσό της επιδότησης, που θα είναι 0,337 ευρώ για τον Αύγουστο. Αν, για παράδειγμα, η ενιαία χρέωση είναι 0,50 ευρώ/κιλοβατώρα, με την αφαίρεση της επιδότησης η τιμή πέφτει στα 0,163 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν το φθινόπωρο και την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

Οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον καταναλωτή. Παρότι καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν έχει να συγκρίνει μόνο την ενιαία χρέωση, αλλά και τα διαφορετικά πάγια που μπορεί να είναι κλιμακούμενα ανάλογα με την κατανάλωση. Για το λόγο αυτό η ΡΑΕ απέστειλε και σχετική επιστολή προς τους παρόχους καλώντας τους να δικαιολογήσουν τον τρόπο υπολογισμού των πάγιων χρεώσεών τους.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος ο Κ. Σκρέκας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως η κυβέρνηση στοχεύει να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας και να υπάρξουν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακές επιδοτήσεις: Κλιμακωτή επιδότηση βάσει της κατανάλωσης

Πηγές του ΥΠΕΝ προσδιορίζουν τις κλίμακες στις οποίες θα εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα αρκετά πάνω από τα κλιμάκια που ίσχυσαν πέρυσι, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής των επιδοτήσεων στο ρεύμα.