ΓΔ: 1222.6 -1.10% Τζίρος: 37.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:05:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, euro, money, cash
Φωτο: Shutterstock

Αφορολόγητες οι γονικές παροχές μετρητών με κατάθεση σε λογαριασμό

Με νέα τροπολογία από το υπ. Οικονομικών θα επιτρέπεται γονείς να καταθέτουν μετρητά σε λογαριασμό των παιδιών χωρίς να επιβαρύνονται με φόρο 10%. Έρχεται η ψηφιακή πλατφόρμα για δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με λίγα «κλικ».

Σε διορθώσεις στο καθεστώς για τις αφορολόγητες χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές έως το ποσό των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ δρομολογεί την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών    

Ειδικότερα η νέα διάταξη που περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προβλέπει ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Ωστόσο, ορίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή είναι η κατάθεση των μετρητών στο λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή. Μάλιστα η νέα ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ, εφόσον η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών.

Πάντως οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις και περιπέτειες με την εφορία κατά τη γονική παροχή χρηματικών ποσών θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών, δηλαδή τα χρήματα που «βγαίνουν» από το στρώμα, το σεντούκι κ.λπ.
  • Τα χρηματικά ποσά που δωρίζονται θα πρέπει να καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα η έσοδα καθώς οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται από την εφορία τεκμήρια και ως εκ τούτου σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα ποσά δεν δικαιολογούνται υπόκεινται σε φόρο.

Νέα ψηφιακή εφαρμογή

Στο μεταξύ, με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή που δρομολογεί η ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας myProperty οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην εφορία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ή το τάμπλετ με λίγα «κλικ».

Σήμερα, οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις Δ.Ο.Υ. ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μισοί δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ένας στους έξι παίρνει επιστροφή

Επιταχύνεται η υποβολή των δηλώσεων και εκκρεμούν ακόμη 5 εκατομμύρια επί συνόλου 6,5 εκατ. Πολύ γρήγορη η καταβολή των επιστροφών, που φτάνουν κατά μέσο όρο τα 354 ευρώ. Πιθανή η παράταση ως τα τέλη Ιουλίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγκτές της εφορίας με τάμπλετ αρχίζουν εφόδους σε τουριστικά θέρετρα

Από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αρχίζουν οι θερινοί έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές. Οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι με τάμπλετ και με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 10.500 αιτήσεις για τις νέες ρυθμίσεις «κόκκινων» χρεών στην εφορία

Ενώ οι δυνητικά δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 200.000, ο αριθμός των αιτήσεων παραμένει πολύ χαμηλός. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ως την εκπνοή προθεσμίας στις 31 Ιουλίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές φόρων και με κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό

Με το νέο σύστημα θα διευκολυνθούν χιλιάδες πολίτες, όπως οι αλλοδαποί που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η χώρα μας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματα το Ε1 και το Ε9, νέες υπηρεσίες και χορήγηση ΑΦΜ στους ανηλίκους

Ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπει νέα διαδικασία για την έκδοση ΑΦΜ και κλειδαρίθμου, ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση και ψηφιακά συστήματα για το λαθρεμπόριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρου... αστραπή από ΑΑΔΕ σε συνεπείς φορολογούμενους

Όσοι δεν έχουν εκκρεμότητες θα λαμβάνουν την πίστωση φόρου σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ήδη τρεις στους δέκα από τους πρώτους που υπέβαλαν δήλωση και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό πήραν τα λεφτά τους μέσα σε τέσσερις ημέρες.