ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Proypologismos, Budget
Φωτο: Shutterstock

Ανατρέπει τον σχεδιασμό για πλεόνασμα η μεγάλη ενεργειακή κρίση

Από το 1,1% του ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις κατεβάζουν το πλεόνασμα του 2023 στο 0,5% ή ακόμη και στο μηδέν. «Ανάσες» θα δώσει η μείωση των επιδοτήσεων στο ρεύμα με το νέο μοντέλο. Τι θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των Θεσμών τον Οκτώβριο.

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση του δημοσιονομικού στόχου για το 2023 «σπρώχνει» το οικονομικό επιτελείο η παρατεταμένη και εντεινόμενη ενεργειακή κρίση που διογκώνει το λογαριασμό του Δημοσίου για τα αντισταθμιστικά μέτρα και δημιουργεί αβεβαιότητα για το τελικό ύψος της ζημιάς στην οικονομία.

Εν όψει της κατάρτισης του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, στο τραπέζι βρίσκονται εναλλακτικά σενάρια για το που θα τοποθετηθεί ο πήχης για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά προβλέπει «ψαλίδισμα» του αρχικού στόχου για 1,1% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5%, ενώ υπάρχει και σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Και όλα αυτά με βάση την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,1%. Οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και των αναλυτών για συνέχιση της ενεργειακής καταιγίδας το 2023 παραπέμπουν σε διατήρηση η ακόμα και σε αύξηση του ήδη υψηλού κόστους για τα κρατικά ταμεία από τις επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον περιορισμό των πληγμάτων από την τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.         

Αν και η ανάπτυξη φέτος θα είναι ταχύτερη σε σχέση με τον αρχικό στόχο για 3,1% καθώς αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή του 5,3% -6%, ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε από το νέο ενισχυμένο κυβερνητικό πακέτο μέτρων για την εξουδετέρωση μέρους των εισοδηματικών απωλειών από την πληθωριστική ανάφλεξη και έτσι ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα παραμένει αμετάβλητος στο 2% του ΑΕΠ. Με τα δεδομένα αυτά για την εξάλειψη του ελλείμματος το επόμενο έτος απαιτείται προσαρμογή ύψους 3,8-4 δισ. ευρώ.   

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο προτάσεων και μεταρρυθμίσεων προς την Κομισιόν για την δημοσιονομική εξυγίανση το 2023 και κείμενο θα σταλεί στις Βρυξέλλες μαζί με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως περάσει από τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών που θα βρίσκονται στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα για την εκκίνηση της πρώτης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης.  Οι τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα πιάσουν δουλειά στις 10 Οκτωβρίου, εστιάζοντας στα 22 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την «παγωμένη» δόση των 744 εκατ. ευρώ ενώ θα ενημερωθούν για όλα τα ανοικτά μέτωπα στην οικονομία και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς θα βρεθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ενέργεια και τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για πρόσθετες παρεμβάσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο που θα τρέξουν από τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού επιδότησης που θα ακυρώνει τα οριζόντια μέτρα στήριξης και θα προβλέπει «μπόνους» στα νοικοκυριά για την εξοικονόμηση ενέργειας και «πέναλτι» για τις υψηλές καταναλώσεις.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το νέο μοντέλο επιδοτήσεων θα περιορίσει αισθητά τον δημοσιονομικό λογαριασμό, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 850 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική εκτίμηση για το κόστος της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα θα περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 3 Οκτωβρίου στη Βουλή.     

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποθεματικό ασφάλειας 600 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

«Γραμμή άμυνας» στον νέο προϋπολογισμό για στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων. Μειώνεται στο 0,5% ο στόχος για πλεόνασμα, ή ακόμη και στο μηδέν στο δυσμενές σενάριο. Ανθεκτική ανάπτυξη με ρυθμό άνω του 2%.
Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι δημόσιες δαπάνες το 2023, αυξάνεται το πλαφόν κατά 4,2 δισ.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενσωματώνονται στον σχεδιασμό για τον νέο προϋπολογισμό. Οι μεγάλες επιδοτήσεις για το ρεύμα οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην κατάρτιση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέρτιγκο σε κυβέρνηση - προϋπολογισμό προκαλεί η εκτόξευση των τιμών ενέργειας

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η ξέφρενη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπονομεύεται και ο στόχος για το έλλειμμα.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή απειλή στον προϋπολογισμό από την πανδημία και τον πληθωρισμό

Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την έξαρση της πανδημίας και το κύμα ακρίβειας. Πιθανό να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ώρα που το έλλειμμα βρίσκεται στο «κόκκινο».
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει ο στόχος για το ΑΕΠ του 2023, «μπόνους» κατά μισή μονάδα

Αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κοπάζει η ενεργειακή κρίση. Στο 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%, τοποθετείται ο πήχης για τον ρυθμό ανάπτυξης.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίγες και μετρημένες παροχές στο εξής, δεν πρόκειται να «βρέξει χρήμα»

«Παράθυρο» για περιορισμένες παροχές το επόμενο διάστημα αφήνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κλειδί η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο. Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για το ΑΕΠ.