ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προειδοποιούν για κίνδυνο διεθνούς ύφεσης ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Το ΔΝΤ τον Ιούλιο υποβάθμισε την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 3,2% το 2022 και 2,9% το 2023. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί για την επιβάρυνση της οικονομίας από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Καμπανάκι για τους μεγάλους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία και την πιθανή διολίσθησή της σε ύφεση το 2023 «χτύπησαν» τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα, με τη δεύτερη, να συστήνει στις κεντρικές τράπεζες να είναι πολύ προσεκτικές στις αυξήσεις επιτοκίων.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις οι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να κυριαρχούν στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και ορισμένες χώρες αναμένεται να διολισθήσουν σε ύφεση το 2023, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα υπάρξει εκτεταμένη παγκόσμια ύφεση.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις τα στοιχεία υψηλής συχνότητας υποδεικνύουν περαιτέρω απώλεια δυναμικής το τρίτο τρίμηνο, δεδομένου ότι συνεχίζεται ο υψηλός πληθωρισμός, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι αυστηρότερες συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν περαιτέρω αναθεωρήσεις των προοπτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ τον Ιούλιο υποβάθμισε την εκτίμηση για  την παγκόσμια ανάπτυξη σε 3,2% το 2022 και 2,9% το 2023, ενώ θα δημοσιεύσει τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του τον ερχόμενο μήνα. 

«Είναι σαφές ότι αυτό που είχαμε χαρακτηρίσει ως παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχει απλώς ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο κ. Ράις και προσέθεσε ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να κυριαρχούν στις προοπτικές με απλά ένα τεράστιο ποσό αβεβαιότητας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αναμένουμε ότι ορισμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν ύφεση το '23. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτό θα είναι μια εκτεταμένη παγκόσμια ύφεση».

Απαισιόδοξη η Παγκόσμια Τράπεζα 

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να στείλουν την παγκόσμια οικονομία σε μια «καταστροφική» ύφεση το επόμενο έτος, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αυξήσουν πολύ υψηλά τα επιτόκια τους επόμενους μήνες και πιέσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μάλιστα κάλεσε τις νομισματικές αρχές των μεγάλων οικονομιών να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να μειώσουν το συνολικό ποσό της σύσφιξης. Για να μην αφήσουν τον πληθωρισμό να ξεσπάσει, η Παγκόσμια Τράπεζα προέτρεψε τις κυβερνήσεις να παράσχουν στοχευμένη ανακούφιση στα ευάλωτα νοικοκυριά αντί να βασίζονται σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε ότι η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας διολισθαίνει και περισσότερες χώρες έχουν ήδη περιέλθει σε ύφεση. «Η βαθιά μου ανησυχία είναι ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν, με μακροχρόνιες συνέπειες που είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες», πρόσθεσε.

Ζήτησε να αναληφθούν περισσότερες δράσεις για την ενίσχυση της παραγωγής, ώστε να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, αντί όλη η προσοχή να επικεντρώνεται στον περιορισμό των δαπανών. Η αύξηση των επενδύσεων, είπε, «θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και την κατανομή του κεφαλαίου, που είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας».

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν παρουσίασε νέες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, αλλά σημείωσε ότι οι προοπτικές για το 2023 έχουν γίνει δυσχερέστερες, καθώς τόσο οι πλούσιες όσο και οι φτωχές χώρες ανταποκρίθηκαν στον υψηλό πληθωρισμό φέτος επιδιώκοντας να περιορίσουν τις δαπάνες.

«Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια φέτος με έναν βαθμό συγχρονισμού που δεν έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες πέντε δεκαετίες - μια τάση που είναι πιθανό να συνεχιστεί και το επόμενο έτος», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι αναμενόμενες αυξήσεις των παγκόσμιων επιτοκίων θα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό, αλλά όχι αρκετά ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι συνήθως είναι γύρω στο 2%, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή με εξαίρεση ενέργεια και τρόφιμα, είναι πιθανό να εξακολουθεί να τρέχει με ρυθμό 5% το επόμενο έτος - διπλάσιο του ρυθμού πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Εάν ένα τέτοιο επίπεδο πληθωρισμού πείσει τις κεντρικές τράπεζες να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πέσει στο 0,5% το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Πάντως ο διεθνής οργανισμός ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από προσπάθειες να αυξηθεί η παραγωγή. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τοξικό μείγμα ύφεσης - πληθωρισμού προβλέπει το ΔΝΤ στην Ευρώπη

Περισσότερες από τις μισές χώρες της ευρωζώνης θα πέσουν σε τεχνική ύφεση τον χειμώνα, ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να έχει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια. Αυξήσεις επιτοκίων και στήριξη μόνο των ευάλωτων συνιστά το ΔΝΤ.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι 6 άξονες στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ο πληθωρισμός πλήττει έντονα τα νοικοκυριά και απειλεί τον παραγωγικό ιστό των οικονομιών, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έγκριση» από ΔΝΤ στις προβλέψεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα

Συμφωνεί το Ταμείο με τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ για το πρωτογενές και το συνολικό έλλειμμα, αλλά εμφανίζεται πιο απαισιόδοξο στις προβλέψεις για το χρέος. Ζητεί να στηριχθούν από τις κυβερνήσεις τα χαμηλά εισοδήματα.