ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

Επιμένει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, έφθασε στο 9,1% τον Αύγουστο

Στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,2%, ενώ για έναν ακόμη μήνα οι υψηλές τιμές ενέργειας αλλά και τροφίμων αποτέλεσαν τον τροφοδότη των πληθωριστικών πιέσεων.

Σταθερά σε υψηλό αρκετών ετών διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, καθώς έφθασε στο 9,1% από 8,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και 3% τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat

Για έναν ακόμη μήνα οι υψηλές τιμές ενέργειας και ακολούθως τροφίμων ήταν αυτές που τροφοδότησαν τις πληθωριστικές πιέσεις και δημιουργούν συνθήκες ώστε η ΕΚΤ να προχωρήσει, εξ ανάγκης, σε νέες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο διάστημα. 

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τοποθετεί τον πληθωρισμό στην Ελλάδα στο 11,2% για τον Αύγουστο.  Για το σύνολο της ΕΕ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,1% από 8,8% τον Ιούλιο και 3,2% τον Αύγουστο του 2021. 

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία τα χαμηλότερα ποσοστά σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στη Γαλλία (6,6%), τη Μάλτα (7,0%) και τη Φινλανδία (7,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (25,2%), τη Λετονία (21,4%) και τη Λιθουανία (21,1%). 

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, μειώθηκε σε δώδεκα κράτη μέλη και αυξήθηκε σε δεκαπέντε.

Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+3,95%).), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,25%), τις υπηρεσίες (+1,62%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,33%).

Η πορεία του πληθωρισμού στο σύνολο της ΕΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 9,1% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη για τον Αύγουστο, πτώση στο 11,1% για Ελλάδα

Το κόστος της ενέργειας, με αύξηση σε ετήσια βάση κατά 38,3% αποτέλεσε τον βασικό τροφοδότη για τις πληθωριστικές πιέσεις, διατηρώντας τον δείκτη τιμών καταναλωτή σε υψηλό αρκετών δεκαετιών.