ΓΔ: 820.5 -0.31% Τζίρος: 12.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:45:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σειρά παρεμβάσεων για ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα

Ο υφυπουργός για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε πως προκύπτει η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Στη σημασία των ΑΠΕ στην αντιμετώπιση των παραγόντων που έχουν οδηγήσει στην κλιματική κρίση και, κατ' επέκταση, στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών αναφέρθηκε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογραμμίζοντας τα οφέλη από την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Στην ημερίδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που οργάνωσαν η εφημερίδα «Ελευθερία» και το TRT στη Λάρισα, συμμετείχε επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς (μέσω διαδικτύου), ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και άλλοι καλεσμένοι. Στο πάνελ για τα οφέλη των φωτοβολταϊκών ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αιτιών, αλλά και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ενώ έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε πως «σήμερα, στο πλαίσιο των συνθηκών της κλιματικής κρίσης, προκύπτει άμεσα η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η παρούσα κυβέρνηση, σχεδίασε και υλοποιεί μία στρατηγική που βασίζεται σε τρεις συν έναν πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης, «πράσινης», ανάπτυξης για όλες και όλους, με σημαντικές πολιτικές και πρωτοποριακές εθνικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της οικοδόμησης μίας βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας.

Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στην ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών. Με έμφαση σε έργα και δράσεις για την αντιπυρική προστασία, την αντιπλημμυρική θωράκιση, αλλά και σε νέες διαδικασίες και εργαλεία πρόληψης και πρόβλεψης.

Ο τρίτος πυλώνας είναι επικεντρωμένος στην επόμενη ημέρα μετά την εκδήλωση μίας φυσικής καταστροφής, στη στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών και των κοινωνιών που έχουν πληγεί. Ο τέταρτος, κατά περίπτωση, πυλώνας είναι αυτός της ανασυγκρότησης μίας περιοχής που έχει πληγεί από μεγάλη φυσική καταστροφή».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα, σχολιάζοντας σχετικά: «Η κυβέρνηση, έχει εντοπίσει εγκαίρως το δυναμικό που κρύβει η ηλιακή ενέργεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Με μία σειρά ρυθμιστικών παρεμβάσεων και με την κινητοποίηση πληθώρας χρηματοδοτικών εργαλείων -με τη χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων-, η κυβέρνηση έχει ήδη δραστηριοποιηθεί για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα.

Η αύξηση των ΑΠΕ συνεισφέρει καθοριστικά στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και στον περιορισμό των δυνάμεων εκείνων που δημιούργησαν και τροφοδοτούν την κλιματική κρίση. Μόνο με την αύξηση των ΑΠΕ και την εδραίωση όλων των στοιχείων της πράσινης ανάπτυξης θα καταφέρουμε, ως υφήλιος, να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την κλιματική κρίση και να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής, όπως οι φυσικές καταστροφές. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να συνεργαζόμαστε, για τις επόμενες γενικές και για το μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

manousakis-admie
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Μανουσάκης: Πράσινα δίκτυα για μία ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO του ΑΔΜΗΕ Η ενεργειακή μετάβαση αναδεικνύεται ίσως στον πιο κρίσιμο παράγοντα για την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης. Μέχρι το 2030 στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν 30 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ και δικτύων.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγωγέας ενέργειας η Ελλάδα και ενεργειακός δίαυλος για τα Βαλκάνια

Η χώρα μας από εισαγωγέας έγινε εξαγωγέας ενέργειας και ενεργειακός δίαυλος για τις χώρες της Βαλκανικής, στηρίζοντας τον ενεργειακό τους εφοδιασμό με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων

Τα αιτήματα για σύνδεση έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο 89% ωστόσο η έλλειψη διαθεσιμότητας του δικτύου και η γραφειοκρατία έχουν περιορίσει τις δυνατότητες των πολιτών για ενεργειακή μετάβαση.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Ποιοι και πόσοι θα ωφεληθούν από το πακέτο των μέτρων στήριξης

Ήδη έχει ξεκινήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τις αρχές της εβδομάδος και θα συνεχιστεί την επόμενη με τις παρεμβάσεις στον τρόπο επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.