ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σειρά παρεμβάσεων για ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα

Ο υφυπουργός για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε πως προκύπτει η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Στη σημασία των ΑΠΕ στην αντιμετώπιση των παραγόντων που έχουν οδηγήσει στην κλιματική κρίση και, κατ' επέκταση, στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών αναφέρθηκε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογραμμίζοντας τα οφέλη από την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Στην ημερίδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που οργάνωσαν η εφημερίδα «Ελευθερία» και το TRT στη Λάρισα, συμμετείχε επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς (μέσω διαδικτύου), ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και άλλοι καλεσμένοι. Στο πάνελ για τα οφέλη των φωτοβολταϊκών ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αιτιών, αλλά και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ενώ έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε πως «σήμερα, στο πλαίσιο των συνθηκών της κλιματικής κρίσης, προκύπτει άμεσα η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η παρούσα κυβέρνηση, σχεδίασε και υλοποιεί μία στρατηγική που βασίζεται σε τρεις συν έναν πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης, «πράσινης», ανάπτυξης για όλες και όλους, με σημαντικές πολιτικές και πρωτοποριακές εθνικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της οικοδόμησης μίας βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας.

Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στην ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών. Με έμφαση σε έργα και δράσεις για την αντιπυρική προστασία, την αντιπλημμυρική θωράκιση, αλλά και σε νέες διαδικασίες και εργαλεία πρόληψης και πρόβλεψης.

Ο τρίτος πυλώνας είναι επικεντρωμένος στην επόμενη ημέρα μετά την εκδήλωση μίας φυσικής καταστροφής, στη στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών και των κοινωνιών που έχουν πληγεί. Ο τέταρτος, κατά περίπτωση, πυλώνας είναι αυτός της ανασυγκρότησης μίας περιοχής που έχει πληγεί από μεγάλη φυσική καταστροφή».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα, σχολιάζοντας σχετικά: «Η κυβέρνηση, έχει εντοπίσει εγκαίρως το δυναμικό που κρύβει η ηλιακή ενέργεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Με μία σειρά ρυθμιστικών παρεμβάσεων και με την κινητοποίηση πληθώρας χρηματοδοτικών εργαλείων -με τη χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων-, η κυβέρνηση έχει ήδη δραστηριοποιηθεί για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα.

Η αύξηση των ΑΠΕ συνεισφέρει καθοριστικά στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και στον περιορισμό των δυνάμεων εκείνων που δημιούργησαν και τροφοδοτούν την κλιματική κρίση. Μόνο με την αύξηση των ΑΠΕ και την εδραίωση όλων των στοιχείων της πράσινης ανάπτυξης θα καταφέρουμε, ως υφήλιος, να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την κλιματική κρίση και να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής, όπως οι φυσικές καταστροφές. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να συνεργαζόμαστε, για τις επόμενες γενικές και για το μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομβικά τα υπεράκτια αιολικά για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Hexicon Power Μικέλη Χατζηγάκη, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη, αύξηση επενδύσεων, μείωση χρέους και εκπομπών CO2 πέτυχε η ΔΕΗ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ανέπτυξε νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, λιανική μέσω της εξαγοράς της Κωτσόβολος) και ξεκίνησε τη διείσδυση σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ): Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας

O Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιβαλιώτης: Η νέα Κομισιόν να παραμείνει στη κούρσα της πράσινης μετάβασης

Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που συνεπάγεται μια «τροχιά» επίτευξης των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, εστιάζοντας στον τομέα της εξοικονόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Η πρόταση ΡΑΑΕΥ για τις γραμμές διασύνδεσης υπονομεύει τα έργα ΑΠΕ

Η εισήγηση της ΡΑΕΕΥ κινείται ενάντια στο πνεύμα του νομοθέτη, καθώς ο νόμος δεν κάνει καμία μνεία στη δημιουργία διακριτής περιουσιακής βάσης για τα έργα επέκτασης του συστήματος, τονίζει ο Διαχειριστής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Στις 3 πιο ελκυστικές χώρες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050. Η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα πρόσφατα ξεπέρασε τα 11 GW.