ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι πρωταθλητές κερδών της ελληνικής αγοράς

Ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία του Top - 500 των ελληνικών επιχειρήσεων. «Άλμα» 48% έκαναν τα κέρδη προ φόρων, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση της ICAP. Ποιες εταιρείες είναι στην κορυφή.

Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, η ελληνική οικονομία τα τελευταία δυο χρόνια ακολουθεί ελαφρά αναπτυξιακή τροχιά με την μεταβολή του ΑΕΠ της χώρας να είναι σε θετικό πρόσημο καταγράφοντας αύξηση στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018.

Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος αποτυπώνεται στα στοιχεία των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχοντας προσαρμοστεί στις συνθήκες της αγοράς καταγράφουν ανοδικές επιδόσεις τον τελευταίο χρόνο, όπως αποκαλύπτει και η κατάταξη της ICAP για τις 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες.

Από τις 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, οι 130 από αυτές έχουν αντικαταστήσει επιχειρήσεις που βρίσκονταν στην περσινή λίστα. Μόλις 94 εταιρείες από την φετινή κατάταξη διακρίνονται κάθε χρόνο ως «Business Leaders in Greece», από το 2009 έως και το 2018, ενώ μόνο 56 εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι πρώτες 20 εταιρείες της κατάταξης κατέχουν το 43,2% επί των συνολικών κερδών EBITDA και το 33,4% του συνολικού κύκλου εργασιών της λίστας των 500 επιχειρήσεων. Η πλειοψηφία των εταιρειών που βρίσκεται στην πρώτη 20αδα παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερή, με τις 16 από τις 20 εταιρείες να εμφανίζονται τόσο το 2018 όσο και το 2017.

Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία αναδείχθηκε η Τράπεζα Ελλάδος παρά την μείωση των κερδών EBITDA κατά 29,9% τον τελευταίο χρόνο, με τον ΟΤΕ να ακολουθεί στην δεύτερη θέση που αναρριχήθηκε από την περσινή τέταρτη και τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται στην τρίτη θέση της κατάταξης. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Cosmote και Motor Oil.

Από πλευράς πλήθους εταιρειών, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις του τομέα «Λοιπών Υπηρεσιών» κυριαρχούν ανάμεσα στις top 500 πιο κερδοφόρες το 2018, καλύπτοντας ο κάθε τομέας μερίδιο 32% επί του συνόλου των εταιρειών.

Αναφορικά με τις επιδόσεις των τομέων παρατηρούνται τα εξής:

  • Η συμμετοχή του τομέα «Λοιπών Υπηρεσιών» στην κερδοφορία είναι εντυπωσιακή, με μερίδιο 43,8% στα κέρδη EBITDA και 43,6% στα προ φόρου κέρδη, ενώ ο τομέας κατατάσσεται τρίτος βάσει του κύκλου εργασιών (μερίδιο 22,5%).
  • Ο τομέας της Βιομηχανίας κατατάσσεται δεύτερος βάσει κερδοφορίας καλύπτοντας μερίδιο 27,6% στα κέρδη EBITDA και 28,6% στα προ φόρου κέρδη, ενώ αναδεικνύεται κορυφαίος τομέας βάσει κύκλου εργασιών (μερίδιο 36,6%).
  • Ο τομέας του Εμπορίου κατέλαβε τη δεύτερη θέση βάσει κύκλου εργασιών με μερίδιο 29,4%, ενώ τα μερίδιά του επί των κερδών διαμορφώθηκαν σε 10,8% (EBITDA) και 9,0% (στα προ φόρου κέρδη).
  • Ο τομέας των Τραπεζών - Εταιρειών Factoring ήταν κερδοφόρος το 2018 από ζημιογόνος το 2017.2 Το μερίδιο του τομέα διαμορφώθηκε στο 8,4% όσον αφορά τα κέρδη EBITDA και στο 9,4% αναφορικά με τα καθαρά προ φόρου κέρδη
  • Όπως αναδεικνύεται από τα βασικά οικονομικά μεγέθη των 500 εταιρειών της κατάταξης του 2018, τα μεγέθη των επιχειρήσεων της λίστας έχουν αυξηθεί αισθητά σε σχέση με τα δεδομένα του 2017 καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση της κερδοφορίας με τα συνολικά EBITDA να καταγράφουν άνοδο 12,4% και να ανέρχονται σε 12 δισ ευρώ το 2018. Επίσης καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση του τελικού καθαρού αποτελέσματος με τα συνολικά προ φόρου κέρδη να ανέρχοται σε 8,2 δισ ευρώ το 2018 σημειώνοντας άυξηση 48,3% σε σχέση με το 2017.

Όλοι οι τομείς παρουσίασαν αύξηση κερδών το τελευταίο έτος, ωστόσο ιδιαίτερα υψηλή ήταν η αύξηση στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών (49,2%), ενώ και ο τομέας των Τραπεζών - Factoring κατέγραψε κέρδη το 2018 αντιστρέφοντας την εικόνα από τις ζημιές του 2017. Με βάση το τελικό καθαρό αποτέλεσμα, το 91,2% από τις 500 εταιρείες της κατάταξης ήταν κερδοφόρες με βάση το τελικό καθαρό αποτέλεσμα, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών είχε άνοδο 10,6% με τα ίδια κεφάλαια των 500 επιχειρήσεων να συρρικνώνονται κατά 5,9% το 2018, γεγονός που οφείλεται ουσιαστικά στον τομέα των Τραπεζών.

Λειτουργικά κέρδη 12 δισ. για τις 500 κορυφαίες εταιρείες

Όπως σημειώνει η ICAP, η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακό ρυθμό, δημιουργούν μεγαλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Οι πλέον δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους με σκοπό την ενδυνάμωση της θέσης τους στην αγορά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, στοχεύοντας συνεχώς σε υψηλότερες επιδόσεις. Η συμβολή αυτών των επιχειρήσεων στην ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι σίγουρα καθοριστική.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Προέδρος και Διευθύνων Συμβούλος του ομίλου εταιρειών ICAP ανέφερε πως: «Τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική οικονομία κινείται με χαμηλούς θετικούς ρυθμούς, ενώ το 2019 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί γύρω στο 2%. Βεβαίως, η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται όχι μόνο στα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, αλλά και στις επιδόσεις των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο έτος.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του έτους 2018, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες βελτίωσαν σημαντικά τα αποτελέσματά τους, πετυχαίνοντας εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας τους. Συγκεκριμένα, τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας αυξήθηκαν κατά 12,4% και ανήλθαν στο ποσό των 12,0 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά προ φόρου κέρδη διευρύνθηκαν με πολύ υψηλό ρυθμό, κατά 48%, και διαμορφώθηκαν σε 8,2 δισ. ευρώ, μέγεθος που υπερκαλύπτει το αντίστοιχο τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς για το 2018.

Ο κύκλος εργασιών τους διευρύνθηκε κατά 10,6% το 2018 σε σχέση με το 2017, ενώ τα ίδια κεφάλαια συρρικνώθηκαν κατά 5,9% γεγονός που οφείλεται ουσιαστικά στον τομέα των τραπεζών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κριτήριο (κέρδη EBITDA) για να συμπεριληφθεί μια εταιρεία στην ομάδα των top 500 διαμορφώθηκε φέτος σε επίπεδα υψηλότερα κατά 20% περίπου, σε σχέση με το περσινό, γεγονός που υποδεικνύει τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του ελληνικού εταιρικού τομέα γενικότερα.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι 94 από τις εταιρείες της φετινής κατάταξης διακρίνονται ανελλιπώς ως «Business Leaders in Greece» την τελευταία δεκαετία (2009-2018), συνεπώς μπορούν να θεωρηθούν ως οι πρωταθλητές των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας. Σίγουρα, οι κορυφαίες αυτές επιχειρήσεις είναι άξιες συγχαρητηρίων, καθώς με την συνεχή προσπάθεια και αποφασιστικότητά τους εξακολουθούν να πετυχαίνουν εντυπωσιακές επιδόσεις.

Σαφώς, η επικράτηση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος γενικότερα, θα επιτρέψει στις πλέον δυναμικές εταιρείες της χώρας να θέσουν και να πετύχουν ακόμη υψηλότερους στόχους, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες, συμβάλλοντας και αυτές στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΑΣΕ/ICAP: Άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος το γ' τρίμηνο 2021

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 188 μονάδες. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στην συνεχιζόμενη αισιοδοξία για την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.