ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, European Central Bank, EKT, Lagarde
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Λαγκάρντ: Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια, με όρους η στήριξη από την ΕΚΤ

Tα μέτρα στήριξης λόγω της ενεργειακής κρίσης, πρέπςι να είναι προσωρινα και στοχευμένα, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος τροφοδότησης του πληθωρισμού, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Απόλυτα ξεκάθαρη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το επόμενο διάστημα, εκπληρώνοντας τη βασική της αποστολή που είναι η σταθερότητα των τιμών, ήταν η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, σε κατάθεσή της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε τη σταθερή θέση της ΕΚΤ ότι «αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να προφυλαχθούμε από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Θα επανεκτιμούμε τακτικά την πορεία της πολιτικής μας υπό το πρίσμα των εισερχόμενων πληροφοριών και των εξελισσόμενων προοπτικών για τον πληθωρισμό. Οι μελλοντικές αποφάσεις μας για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να ακολουθούν μια προσέγγιση ανά συνεδρίαση», 

Μεγάλο μέρος τόσο της ομιλίας της όσο και των ερωτήσεων εκ μέρους των ευρωβουλευτών αφιερώθηκε στο νέο πρόγραμμα ΤΡΙ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κατακερματισμός στην αγορά κρατικών ομολόγων. 

Μιλώντας για το ΤΡΙ η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι «το εργαλείο αυτό έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων, άτακτων δυναμικών της αγοράς, με επαρκή ευελιξία ώστε να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση της πολιτικής. Θα διασφαλίσει την ενότητα της νομισματικής μας πολιτικής καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο προχωρά στην πορεία εξομάλυνσης των επιτοκίων πολιτικής, βοηθώντας μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα σύμφωνα με την εντολή μας. Το ΤΡΙ υπόκειται σε έναν κατάλογο κριτηρίων επιλεξιμότητας, τα οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα χρησιμοποιεί για να αξιολογεί κατά πόσον μια δικαιοδοσία ακολουθεί υγιείς και βιώσιμες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές». 

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια αυτά, σημείωσε ότι είναι τα ακόλουθα: 

  1. Συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ
  2. Απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών
  3. Δημοσιονομική βιωσιμότητα: κατά τη διαπίστωση ότι η πορεία του δημόσιου χρέους είναι βιώσιμη, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη, εφόσον είναι διαθέσιμες, τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλα ιδρύματα, μαζί με την εσωτερική ανάλυση της ΕΚΤ
  4. Υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές: συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις που υποβάλλονται στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον δημοσιονομικό τομέα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης λόγω της ενεργειακής κρίσης, αν και τα χαρακτήρισε απαραίτητα σε αρκετές περιπτώσεις, επανέλαβε ότι «η δημοσιονομική στήριξη που χρησιμοποιείται για τη θωράκιση αυτών των νοικοκυριών από τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών να είναι προσωρινή και στοχευμένη. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο κίνδυνος τροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων, διευκολύνοντας έτσι και το έργο της νομισματικής πολιτικής για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων όσο χρειάζεται για να πέσει ο πληθωρισμός

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το επίπεδο που θα θεωρήσει ικανό να οδηγήσει σε πτώση του πληθωρισμού στο όριο του 2%. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Ο βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει κοντά στον στόχο του 2%, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της τράπεζας, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες να μην υποκύψουν σε «εφησυχασμό».
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια, πολύ υψηλός ο πληθωρισμός

Σε επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση οδηγείται το 2023 η ευρωζώνη, πάνω από τον στόχο του 2% θα παραμείνει ο πληθωρισμός έως και το 2024. Προτροπή στις κυβερνήσεις για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.