ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis-Theodoros
Φωτο: ΑΠΕ

Αίτημα για δόση - μαμούθ 3,56 δισ. από την Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Έκπληξη από τους γρήγορους ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος καθώς ζητήθηκε πληρωμή 1,8 δισ. από το σκέλος των δανείων που προγραμματιζόταν στα μέσα του 2023. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», τονίζει ο Θ. Σκυλακάκης.

Επιταχύνει τις κινήσεις της η κυβέρνηση για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τους συναρμόδιους υπουργούς σε συνέντευξη Τύπου, υποβλήθηκε στην Κομισιόν αίτημα πληρωμής συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,8 δισ. σχεδιαζόταν να εκταμιευθούν στα μέσα του επόμενου έτους. 

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης η κυβέρνηση προχωρά την εφαρμογή του σχεδιασμού της νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει εκπληρώσει ήδη 28 προαπαιτούμενα για την πρώτη εκταμίευση δόσης και 25 προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δόση και επιπλέον έχουν επιτευχθεί άλλα τρία ορόσημα που αφορούν το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης κάτι που επιτρέπει να εκταμιευθούν αρκετούς μήνες νωρίτερα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα για αυτά τα τρία ορόσημα και την εκταμίευση των 1,8 δισ. αναφερόταν στα μέσα του 2023. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης ότι έχουν ήδη συναφθεί συμβάσεις για δάνεια 586 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το σχετικό ορόσημο του προγράμματος. 

Ο Θ. Σκυλακάκης παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί υλοποίησης μέχρι σήμερα είναι ταχύτεροι από το αναμενόμενο έσπευσε να σημειώσει ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το πρόγραμμα καθώς εισερχόμαστε στο στάδιο των διαγωνισμών για τα έργα που θα υλοποιηθούν με τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και κατά παράδοση παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις. 

Σύμφωνα με έρευνα που είχε διενεργήσει η PWC την οποία επικαλέστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στους διαγωνισμούς για την ανάθεση δημοσίων έργων φτάνει τα τέσσερα χρόνια κάτι που σημαίνει ότι η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της για να προχωρήσει το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2026.

Πάντως η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει τους καλύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη στην υλοποίηση προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης είναι η πρώτη χώρα που θα υποβάλει αίτημα για την πληρωμή τρίτης δόσης δεδομένου ότι στο αίτημα πληρωμής που υποβλήθηκε σήμερα περιλαμβάνονται η δεύτερη και η τρίτη δόση μαζί. Αθροιστικά οι πόροι από αυτές τις τρεις δόσεις υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων που έχουν ήδη υλοποιηθεί και έχουν σημαντική επίδραση στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών: 

  1. Υλοποιήθηκε μεγάλο πρόγραμμα για την προστασία των δασών και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το καλοκαίρι ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες μήκους 2.000 χλμ
  2. Με το «Εξοικονομώ κατ' οίκον» 87.000 νοικοκυριά χρηματοδοτήθηκαν για να πετύχουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις κατοικίες τους που μπορεί να φτάσει για ένα παλαιό διαμέρισμα 100 τ.μ. στις 10.000 - 15.000 kWh το χρόνο από 50.000 kWh.
  3. Με τα προγράμματα «Ψηφιακή Μέριμνα Ι και ΙΙ» χρηματοδοτήθηκαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές για να αποκτήσουν σύγχρονο εξοπλισμό πληροφορικής.

Από το σκέλος των δανείων ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε με έμφαση την πρόσφατη χρηματοδότηση 175 εκατ. ευρώ που έλαβε η επένδυση γνωστής βιομηχανίας μπαταριών με την οποία θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

Επιπλέον το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί δωρεάν βασικές εξετάσεις (χοληστερίνη, σάκχαρο) σε όλους του πολίτες που εγγράφονται αυτή την περίοδο στο πρόγραμμα για τον Προσωπικό Γιατρό. 

Σχετικά με τις αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση για τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι εντός του Οκτωβρίου θα γίνει ειδική συνεδρίαση για να ενημερωθεί η Βουλή ενώ το σύστημα ελέγχου που έχει δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερα αυστηρό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» αποτελεί ένα ανάχωμα για την προστασία της ελληνικής οικονομίας από το αντίξοο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ενισχύει το αναπτυξιακό μομέντουμ και δημιουργεί ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Πρόκειται όπως είπε για μια προσπάθεια συνολικής αναβάθμισης της χώρας καθώς οι δημόσιες επενδύσεις συσχετίζονται με μεταρρυθμίσεις και ακολουθούνται μεταξύ άλλων οι κατευθύνσεις που έχει δώσει η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη καθώς και οι συστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Το 2023 όπως σημείωσε ο κ. Σκέρτσος θα υπάρξει μια αναθεώρηση του προγράμματος που όμως θα έχει περιορισμένο εύρος. Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις σημείωσε ότι έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή 355 νομοθετήματα και έχουν υλοποιηθεί κατά 80% οι συστάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη με θετικό αποτέλεσμα να περάσει η χώρα επιτυχώς από όλες τις αξιολογήσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» «μας αφορά όλους, όλοι κερδίζουμε, δημιουργούμε μια καλύτερη χώρα και επιτυγχάνουμε τη σύγκλιση με την Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, κ. Θανάσης Κοντογεώργης σημείωσε ότι εφαρμόζεται ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων δικής μας ιδιοκτησίας και οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων δεν ανασχέθηκαν στην περίοδο της πανδημίας ενώ ορισμένες όπως αυτές που αφορούν την ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου επιταχύνθηκαν. 

Αναφερόμενος στο συντονισμό του έργου των υπουργείων Τοπικής Αυτοδιοίησης ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες ώστε κάθε υπάλληλος να ξέρει τι πρέπει να κάνει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης θα ενταθεί η προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς με νέα νομοθεσία για το «πόθεν έσχες».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας εξήγησε πώς έγινε εφικτό να κατατεθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα το αίτημα για 1,8 δισ. από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφερόμενος στα τρία ορόσημα που καλύφθηκαν έγκαιρα παρότι είχαν υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας. Ειδικότερα άρχισε ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα «Equity Platform» προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ το οποίο με τη μόχλευση θα χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 2,5 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τέθηκε υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της EBRD.

Επιπλέον υπεγράφη η συμφωνία με την Κομισιόν για επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ και τέλος υπεγράφησαν οι συμβάσεις για χορήγηση δανείων 586 εκατ. ευρώ από το συνολικό πακέτο δανείων του Ταμείου ύψους 11,7 δισ. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα θα γνωρίσει επενδυτική άνθηση τα επόμενα έτη

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως, παρά τις διαδοχικές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή και τουρκική απειλή), η Ελλάδα έχει μικρότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, από αυτό που είχε το 2019.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Ενισχύεται η δυνατότητα να προχωρήσουν ταχύτερα οι επενδύσεις

Η Ελλάδα έλαβε σήμερα τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Οι πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από αυτό το Ταμείο υπερβαίνουν συνολικά τα 11 δισ. ευρώ.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Υπερβαίνει τα 11 δισ. η ρευστότητα από το «Ελλάδα 2.0»

«Με τη δεύτερη πληρωμή, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι πόροι που εισρέουν στη χώρα μας από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση, έχει επενδυτική άνθηση

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα τεθεί σε ισχύ ακόμη ένα καινούριο εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου 2,5 δισ. ευρώ δανειακοί πόροι θα διοχετευτούν, αποκλειστικά, στις ΜμΕ, μέσω του InvestEU.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει τα κοντέρ» ο προϋπολογισμός, όλα ανοικτά για μέτρα στήριξης

Στα 6,4 δισ. ευρώ η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος στο 10μηνο, πολύ πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα Οκτωβρίου. Δεν θα λάβει άμεσα αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης η κυβέρνηση. Στο τραπέζι η επιδότηση του ντίζελ.