ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα σχέδια του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης για τις εκτάσεις στο παλιό αεροδρόμιο

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος έκανε λόγο για ιστορική ημέρα και ήδη έχει έτοιμο τον σχεδιασμό για τους κοινωφελείς χώρους και χώρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Έτοιμοι να βάλουν κάτω τον σχεδιασμό τους και μπροστά τις μηχανές είναι πλέον οι όμοροι δήμοι του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, που περιλαμβάνει και μεγάλο τμήμα από το παλιό αεροδρόμιο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε την εβδομάδα που πέρασε τη σχετική απόφαση για την κατανομή των χώρων που εμπίπτουν εντός της έκτασης αυτής, με την οποία αποδίδεται στους τρεις δήμους, χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα, συνολική έκταση 235 στρεμμάτων με περίπου 50 ακίνητα στο εσωτερικό της πολλαπλών μελλοντικών χρήσεων. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της έκτασης, που αντιστοιχεί στο 70%, ανήκει στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, δηλαδή 164 στρέμματα με 33 οικόπεδα, ενώ στον δήμο Αλίμου αντιστοιχεί το 19% και στον δήμο Γλυφάδας το 11%. Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος έκανε λόγο για ιστορική ημέρα και ήδη έχει έτοιμο τον σχεδιασμό για τους κοινωφελείς χώρους και χώρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Μέσα στον σχεδιασμό αυτόν εντάσσονται:

  • Η ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού
  • Το κτίριο ΑμεΑ
  • Το Δημοτικό Γηροκομείο με την αξιοποίηση νεοκλασικού κτιρίου
  • Το νέο Δημαρχείο
  • Κλειστό γήπεδο μπάσκετ και αθλητικές εγκαταστάσεις
  • Θέατρο και χώροι Πολιτισμού και Εκπαίδευσης
  • Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία
  • Εγκαταστάσεις για διοικητικές υπηρεσίες και πρόνοια, καθώς και στέγη για εξωραϊστικούς συλλόγους, όπως αυτός του Κάτω Ελληνικού

Μέσα στον γενικότερο σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής υπάρχει ακόμη η διαμόρφωση και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, όπου πέρα των άλλων, σε 16 στρέμματα θα αναπτυχθούν έργα για αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα και όπως κατά καιρούς έχει τονίσει ο κ. Κωνσταντάτος, ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης έχει το χάρισμα να ξεκινά από τη θάλασσα και να καταλήγει ψηλά στο βουνό (Υμηττός) κι έτσι στα σχέδια περιλαμβάνονται και τέτοιες διαδρομές, πολλές εκ των οποίων θα βρίσκονται μέσα στον πράσινο χώρο του Μητροπολιτικού Πόλου, τόσο για αναψυχή, ποδήλατο και περίπατο, όσο και για τουριστική αξιοποίηση. «Είναι σίγουρα μια ιστορική στιγμή για τον δήμο μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και το εξηγεί αυτό με μια σύντομη ιστορική αναδρομή: «Ο δήμος συνδέεται 75 χρόνια με το παλιό αεροδρόμιο.

Από τότε που κάποιοι κάτοικοι έφυγαν από εκεί για ν' αναπτυχθεί το αεροδρόμιο, αλλά και μετά, όταν ο δήμος λειτουργούσε μέσα σε αυτόν τον χώρο με υπηρεσίες και με εγκαταστάσεις. Όλα αυτά μας είχαν παραχωρηθεί τότε για χρήση, αλλά όχι ιδιοκτησιακά και όταν πλέον έφτασε η στιγμή ν' αποχωρήσουμε από εκεί, αναγκαστικά τα παραδώσαμε. Αυτό σήμαινε έναν διοικητικό στραγγαλισμό για τον δήμο και καθεστώς μεγάλης πίεσης για υπηρεσίες μας, οι οποίες βρέθηκαν πλέον να λειτουργούν ακόμη και σε κοντέινερ. Πριν οκτώ χρόνια λοιπόν, ξεκινήσαμε έναν αγώνα για τους χώρους αυτούς. Εμείς είμαστε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό, που θα αναζωογονήσει όλη την περιοχή και στηρίξαμε ως δημοτική Αρχή αυτή την επένδυση, αλλά να επέστρεφε και ο δήμος μέσα στους χώρους του. Η ώρα έφτασε λοιπόν. Είναι 33 οικόπεδα και το 70% του χώρου, που παραχωρείται χωρίς ανταλλάγματα και κατά κυριότητα. Αυξήθηκε στο πολλαπλάσιο η περιουσία του δήμου».

Αναφερόμενος στα έργα που θα γίνουν, ο κ. Κωνσταντάτος λέει: «Αυτά τα οικόπεδα είναι κοινωφελείς χώροι και χώροι κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα και κατασκευάζεται το υπερσύγχρονο κτίριο για τα ΑμεΑ, το οποίο μάλιστα θα είναι έτοιμο μέσα στη διετία, ίσως και στα τέλη του 2023. Θα ανεγερθεί το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον οικουμενικό ελληνισμό και κυρίως τους Πόντιους, που απλώνονται σε όλα τα πέρατα της γης. Το Δημοτικό Γηροκομείο σ' ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο. Οικόπεδα μέσα στο παλιό αεροδρόμιο, όπου θα έχουμε κλειστό γήπεδο μπάσκετ, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, θέατρο, πινακοθήκη και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Και θα χτιστεί και το νέο Δημαρχείο δίπλα στο μετρό, με το σημερινό στην Αργυρούπολη να γίνεται ένας χώρος Πολιτισμού, ενώ θα στεγαστούν εκεί και υπηρεσίες, που τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σε κοντέινερ». Γι' αυτό και στο τέλος ο δήμαρχος κάνει λόγο για δικαίωση: «Είναι μια δικαίωση. Αναλογιστείτε πως για μένα ήταν ένα μεγάλο ρίσκο όταν παραδώσαμε τις εγκαταστάσεις. Κάποιοι έλεγαν τότε, όχι μόνο να μην τις παραδώσουμε, αλλά να πάμε να ταμπουρωθούμε μέσα. Σήμερα λοιπόν τα πήραμε πίσω στο δεκαπλάσιο. Αυξήσαμε την περιουσία του δήμου και φέρνουμε τα νέα δεδομένα». Την ημέρα των ανακοινώσεων του κ. Σταϊκούρα, ο κ. Κωνσταντάτος είπε πως «το μέλλον ξεκίνησε» για τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόσθεσε: «Χρειάζεται μία υπομονή τεσσάρων χρόνων, ώστε να ολοκληρωθούν όλα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου στο Ελληνικό

Θα έχει έκταση η οποία θα φθάσει στα 75.000 τμ, ενώ εντός των ορίων του βρίσκονται τα 3 υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, τα οποία έχουν κηρυχτεί Νεότερα Μνημεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Κοντομέρκος: Δυνατή και αναπτυσσόμενη η σχέση Ελλάδας και Αμερικής

«Βλέπω ένα πολιτικό κλίμα πολύ φιλικό απέναντι στις επιχειρήσεις, που επιβεβαιώνει την εμπειρία μας τον τελευταίο χρόνο», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mohegan Gaming & Entertainment.
Hellinikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο κενό ακόμα μία προσπάθεια του δήμου Αλίμου να μπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κάλεσε τους συναδέλφους δημάρχους της Γλυφάδας και του Αλίμου να αντιληφθούν τον ρόλο τους και να μην υπομονομεύουν την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα σχεδιάζει το fund του Άμπου Ντάμπι

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης μετά την είσοδο του αραβικού fund στην Blueground σημείωσε ότι σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη τον Μάιο το επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ θα επενδύσει 4 δισ. ευρώ στη χώρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Σχοινάς: Η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους που της έχουν τεθεί

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε επίσης τη στενή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρέχει μια στέρεη βάση, καθώς η χώρα προχωράει στην επίτευξη της επόμενης δέσμης οροσήμων.