ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: H Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου

Σ. Καμπουρίδου: Άλμα 700% στις άμεσες μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS

Όπως ανέφερε η CEO της ΔΙΑΣ, στις 30 Σεπτεμβρίου το σύστημα IRIS αριθμούσε 1,3 εκατ. χρήστες, υπερδιπλασιάζοντας τους αριθμούς του σε σχέση με την προηγούμενη διετία. Μόνο τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 600.000 συναλλαγές IRIS.

Εκρηκτική είναι η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα, ενώ το σύστημα IRIS αποκτά όλο και μεγαλύτερο αποτύπωμα στην αγορά σύμφωνα με την CEO της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου. Κατά 184% αυξήθηκαν οι συναλλαγές στην Κύπρο μέσω ΔΙΑΣ την τελευταία διετία.

Μιλώντας στο 4th Digital Banking & Payments Conference στην Κύπρο, η κα Καμπουρίδου σημείωσε πως «το 2022 αναμένουμε να διακανονιστούν από τη ΔΙΑΣ 370 εκατ. συναλλαγές περίπου, αξίας 400 δισ. ευρώ. Ειδικά για το IRIS, τα στοιχεία Σεπτεμβρίου δείχνουν άλμα 700% στις μηνιαίες συναλλαγές σε διετή βάση, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια απήχηση που έχει το προϊόν στο ελληνικό κοινό. Ειδικότερα, τον φετινό Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν περίπου 600.000 συναλλαγές IRIS άμεσων μεταφορών χρημάτων, έναντι 75.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2020». 

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση στον αριθμό των χρηστών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μέσω του mobile banking της τράπεζάς τους, ανέφερε η κα Καμπουρίδου επισημαίνοντας πως στις 30 Σεπτεμβρίου, το IRIS αριθμούσε 1,3 εκατ. χρήστες έναντι 500.000 χρηστών δύο χρόνια νωρίτερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι 80.000 εξ αυτών των χρηστών αντιστοιχούν σε επαγγελματίες.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ τόνισε πως «πιστεύουμε στην εξωστρέφεια, στις ανοιχτές λύσεις. Η λύση IRIS «κουμπώνει» με τους πελάτες όλων των τραπεζών και δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ιδιαίτερη ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσουν. Αρκεί να το ενεργοποιήσουν στο mobile banking app που χρησιμοποιούν. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα προϊόν που έρχεται να αντικαταστήσει τα μετρητά ή ακόμη και τη χρήση των καρτών. Την τεράστια δυναμική του IRIS δείχνουν οι αντίστοιχες εφαρμογές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το «BLIK» στην Πολωνία, όπου αριθμεί 5.000.000 συναλλαγές την ημέρα».

Ενώ υπενθύμισε πως η «μαγεία» του IRIS είναι ότι δεν απαιτείται όλοι οι χρήστες να χρησιμοποιούν την ίδια τράπεζα, καθώς τα χρήματα μεταφέρονται εντός δευτερολέπτων ανεξαρτήτως τράπεζας. Θεωρούμε ότι αποτελεί το μέλλον των πληρωμών, καθώς αξιοποιεί πλήρως το TIPS, την υποδομή Instant Payments που υλοποιήθηκε πανευρωπαϊκά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενίσχυση των συνεργασιών στην Κύπρο

Σύμφωνα με την κα Καμπουρίδου, «η ΔΙΑΣ έχει σήμερα 50 συνδεδεμένα μέλη στα οποία, είμαι σε πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, ότι περιλαμβάνονται οκτώ κυπριακά Πιστωτικά Ιδρύματα και Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος. Στην Κύπρο καταγράψαμε σε διάστημα διετίας (Σεπτ. 2020 – Σεπτ. 2022) αύξηση συναλλαγών 184% γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των συνδεδεμένων μελών μας από τρία το 2021 σε οκτώ φέτος -και σύντομα θα επεκτείνουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες μας.

Με τη σύνδεση με τη ΔΙΑΣ, ένα πιστωτικό ή άλλο ίδρυμα αποκτά πρόσβαση στο πανευρωπαϊκό σύστημα άμεσων πληρωμών TIPS και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μπορούμε να παρέχουμε και στα κυπριακά ιδρύματα αυτή τη δυνατότητα. Θα ήθελα να αναφέρω το παράδειγμα του Βελγίου όπου οι βελγικές τράπεζες έχουν έρθει σε συμφωνία με τον γαλλικό «ΔΙΑ» προκειμένου να διακανονίζει όλες τις συναλλαγές τους.

Εντός του 2023 αναμένουμε να συνδεθεί μαζί μας και η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να αξιοποιηθεί η δυνατότητα των άμεσων πληρωμών για τις συναλλαγές με το Δημόσιο, όπως εισπράξεις και πληρωμές οφειλών αλλά και καταβολή μισθών και συντάξεων μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Υπερδιπλασιασμός των άμεσων πληρωμών τον Μάρτιο

Η υποδιοικήτρια της ΤτΕ σημειώνει πως αποτελεί προτεραιότητα η πλήρης υιοθέτηση των άμεσων πληρωμών. Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Στ. Καμπουρίδου αναφέρει ότι εκτιμάται πως το 2026 τα έσοδα παγκοσμίως των payments θα εκτοξευθούν στα 3,3 τρισ. δολάρια.
eshop, e-commerce, online agores, ilektroniko emporio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικές αγορές με QR Code μέσω της υπηρεσίας IRIS Payments

Μέσω της νέας λειτουργικότητας σάρωσης QR Code της υπηρεσίας IRIS Payments, η συναλλαγή ξεκινά και ολοκληρώνεται στο ηλεκτρονικό περιβάλλον του εμπόρου. Οι εισπράξεις καταλήγουν ως πίστωση στον ΙΒΑΝ που τηρεί ο έμπορος στη συνεργαζόμενη τράπεζα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Καμπουρίδου: Εντυπωσιακό άλμα των συναλλαγών μέσω IRIS

Η διευθ. σύμβουλος της ΔΙΑΣ ανέφερε πως η χρήση της υπηρεσίας IRIS σημείωσε αύξηση 550% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ενώ και οι χρήστες της υπηρεσίας έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ.. Αύξηση 235% κατέγραψε και η χρήση της υπηρεσίας IRIS για ηλεκτρονικές αγορές.
emporio, eshop, texnologia, online
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν οι τάσεις των πληρωμών, άνοδος για τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Το 2021, το πλήθος των συναλλαγών e-commerce που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς πλησιάζει για πρώτη φορά τα επίπεδα των συναλλαγών μέσω POS στα φυσικά καταστήματα και το 2025 προβλέπεται ότι θα φτάσει το 59% του συνόλου διεθνώς.