ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
Φωτο: Stringer / SOOC

Σκρέκας: Καταλύτης στην ενεργειακή μετάβαση το Euro Asia Interconnector

Το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector είναι ένα Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στον κατάλογο υποδομών της ΕΕ από το 2013.

Μια νέα εποχή για τα ενεργειακά πράγματα της Κύπρου, την οικονομία της χώρας, αλλά και την ίδια την ΕΕ σηματοδοτεί η τελετή εγκαινίων του EuroAsia Interconnector, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα και πλήθους άλλων επισήμων, αλλά και ξένων διπλωματών.

Το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector είναι ένα Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στον κατάλογο υποδομών της ΕΕ από το 2013. Με την πραγματοποίηση της τελετής εγκαινίων, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης, μέχρι το 2027, των δύο μεγαλύτερων υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο, που θα διασυνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα μέσω Κρήτης σε πρώτη φάση (έργο ισχύος 1000 MW). Σε μεταγενέστερο στάδιο θα ακολουθήσει η σύνδεση με το Ισραήλ, ενώ στο στάδιο της πλήρους εγκατάστασής του, το έργο θα έχει ισχύ 2000 MW.

Πρόκειται για ένα πολυτερματικό έργο, τελευταίας τεχνολογίας. Για την υλοποίησή του θα τοποθετηθεί το μακρύτερο και το βαθύτερο καλώδιο στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάθος της τοποθέτησης του καλωδίου σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αναμένεται να φθάσει τα 2200 μέτρα και σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα 3000 μέτρα, ενώ το έργο έχει μήκος 898 km.

Το έργο εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της ίδιας της ΕΕ, ενώ προκύπτουν γεωπολιτικά, αλλά και οικονομικά οφέλη και είναι εφικτή η μείωση των λογαριασμών ρεύματος μέχρι 200 εκατ. ετησίως.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector κ. Νάσος Κτωρίδης ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, γιατί τοποθέτησε το έργο στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Όπως επεσήμανε, ο κ. Κτωρίδης, το EuroAsia Interconnector υπηρετεί πολλαπλούς ενεργειακούς στόχους και εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. «Η υλοποίηση του EuroAsia Interconnector θα συμβάλει στην εκπλήρωση των ενεργειακών στόχων της ΕΕ και στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ενώ εγγυάται την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των εμπλεκόμενων χωρών και του συστήματος της ΕΕ συνολικά», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι:

  • Μέσω του διαδρόμου ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται, μπορεί η ΕΕ να εφοδιαστεί με ασφάλεια με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθέματα φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα, εξέλιξη που θα συμβάλει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΕΕ και την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.
  • Το έργο ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών εμπλεκόμενων χωρών και του συστήματος της ΕΕ συνολικά.
  • Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως και 51% μέχρι το 2030 και μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί στόχοι.
  • Μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ, μπορεί να επιτευχθεί η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990.
  • Δημιουργούνται προοπτικές για εισαγωγές/εξαγωγές και εμπορία ενέργειας, αλλά και για να καταστούν οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερες και πιο ανταγωνιστικές, ενώ είναι εφικτή η μείωση στις τιμές των λογαριασμών ρεύματος για τους Κύπριους καταναλωτές κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι «To EuroAsia Interconnector είναι ένα εμβληματικό έργο που μας κατευθύνει σε ένα βιώσιμο μέλλον. Η νέα διασύνδεση θα αποτελέσει καταλύτη στην ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας».

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ό,τι διανοίγεται μία χρυσή ευκαιρία για την Κύπρο: «Πρόκειται για ένα έργο που θα οδηγήσει την Κύπρο στο μονοπάτι μιας νέας ενεργειακής εποχής, αφού εκτός από τον τερματισμό της ενεργειακής μας απομόνωσης -όντας μάλιστα το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος μέλος της ΕΕ- θα δημιουργήσει ισχυρές προοπτικές τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και την ευρύτερη πρόοδο της χώρας και των πολιτών της».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ κ. Kadri Simson, ανέδειξε ότι «Λόγω και της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, η σημασία αυτού του έργου είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα, μόνο αν εργαστούμε από κοινού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Θα επιταχύνουμε τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας

Οι ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης στην οικονομία και οι προτάσεις τού επιχειρηματικού κόσμου συζητήθηκαν στο ΔΣ του ΕΒΕΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Πρόγραμμα 60,6 εκατ. ευρώ σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Το πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις Περιφέρειες Κοζάνης, Φλώρινας και στο δήμο Μεγαλόπολης.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επιδότηση 20% σε δήμους και περιφέρειες για αναβάθμιση οδοφωτισμού

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 30 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Προβλέπει ότι με τις επιλέξιμες επεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζεται τουλάχιστον 50% ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Εργαλείο ασφάλειας η κοινή πλατφόρμα για αγορές φυσικού αερίου

Η νέα πλατφόρμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ενίσχυση της αλληλεγγύης, αποβλέπει στον καλύτερο συντονισμό των συναλλαγών και υποδομών φυσικού αερίου.