ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kikilias
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Β. Κικίλιας: Προτεραιότητα για τη χώρα η ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ενδυναμώσει την ανταγωνιστική της θέση στον τουρισμό ενώ θα προχωρήσει και σε περαιτέρω αναβάθμιση του brand της χώρας στοχεύοντας στην χρονική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας.

Τη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως η βιωσιμότητα αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα και εθνικό στοίχημα, ενώ τόνισε πως «αν ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, ο βιώσιμος τουρισμός προσφέρει τις ράγες που απαιτούνται για να προχωρήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, έχει αποφασίσει η Ελλάδα να καταστεί πρότυπο βιώσιμου τουρισμού στο πλαίσιο της διατήρησης υψηλών και σταθερών επιπέδων ανάπτυξης, και με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας και της περαιτέρω αναβάθμισης του brand «Ελλάδα». Ταυτόχρονα επιδιώκει τη χωρική και χρονική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας, την αύξηση της μέσης ταξιδιωτικής δαπάνης και της διάρκειας διαμονής, καθώς και την ενίσχυση της διείσδυσης της χώρας στις υφιστάμενες αγορές αλλά και το άνοιγμά της σε νέες.

Όπως επισημαίνει ο Β. Κικίλιας, οι άξονες για τη μετάβαση στη βιώσιμη οικονομία στον τομέα του τουρισμού είναι η κυκλική οικονομία με έμφαση στη διαχείριση αποβλήτων και υδάτινων πόρων, η ηλεκτροκίνηση και η βιώσιμη αστική κινητικότητα, η αποσυμφόρηση των χερσαίων πυλών εισόδου, των λιμανιών και των αεροδρομίων, η ενεργειακή αναβάθμιση και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλο τον κλάδο, η καθαριότητα, η προστασία της βιοποικιλότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εκπαίδευση.

Αναφέρει, επίσης, ότι το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Προεδρία της Κυβέρνησης έχουν προχωρήσει σε καταγραφή, αξιολόγηση και εντοπισμό των έργων και προτεινόμενων παρεμβάσεων που προωθούν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορούν να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα με βάση τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και πόρους. «Η πολυπλοκότητα και το εύρος των ανωτέρω καθιστά αναγκαία την προτεραιοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής και την επιτάχυνση διαδικασιών για τη δημιουργία ευέλικτων δομών που θα μπορούν να ωριμάσουν σε γρήγορο χρόνο» τονίζει ο υπουργός Τουρισμού.

Τέλος, επισημαίνει ότι στόχος και ζητούμενο σε αυτή τη νέα εποχή είναι η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας της κάθε περιοχής, και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η προτεραιοποίηση στη βιωσιμότητα θα αποτυπωθεί και στην καμπάνια της χώρας για το 2023, καθώς σε σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Αυξάνεται η επιβατική κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι στο πρώτο δίμηνο του 2023 περισσότεροι από 1,1 εκατ. επιβάτες έχουν περάσει από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας καταγράφοντας άνοδο 51% σε σχέση με το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Σε ιστορικό υψηλό οι τουριστικές αφίξεις στην Αθήνα το 2022

Ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι τα τουριστικά έσοδα το 2022 προσέγγισαν τα προ πανδημίας επίπεδα, παρά την απώλεια 4 μεγάλων αγορών, ενώ και το 2023 έχει ξεκινήσει με τις πιο ευοίωνες προοπτικές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Τα τουριστικά έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά 2,6 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε το πόσο καθοριστική ήταν η συμφωνία με τις αμερικανικές αερογραμμές για 63 απευθείας πτήσεις / εβδομάδα από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να έρθουν τουρίστες στη χώρα που ξοδεύουν πολλά περισσότερα χρήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η διαδικασία απονομής ειδικών σημάτων σε επισκέψιμα τυροκομεία

«Το στοίχημα της ένταξης του αγροδιατροφικού τομέα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν οφείλει να κερδηθεί καθώς σε αυτήν κρύβονται σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές», δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Σ. Ζαχαράκη.
Tourismos, Turism, Greek Islands, Skopelos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κληρώνονται voucher τουρισμού 150 ευρώ για 125.000 πολίτες

Το πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού έχει διπλό στόχο. Πρώτον, την στήριξη σε εποχές παγκόσμιων κρίσεων των πολιτών και δεύτερον την επέκταση της τουριστικής κίνησης σε όλη τη χώρα και σε όλο το έτος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός για όλους: Αύριο η νέα κλήρωση για 125.000 vouchers

Δικαιούχοι θα είναι όσοι είχαν κάνει ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα Vouchers.gov.gr το προηγούμενο καλοκαίρι. Στην ίδια ιστοσελίδα θα αναρτηθούν και οι οριστικοί πίνακες με τα αποτελέσματα της νέας κλήρωσης.