ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Commision-Eurostat
Φωτο: Shutterstock

Πληθωρισμό 12,1% τον Σεπτέμβριο «βλέπει» για την Ελλάδα η Eurostat

Στην ευρωζώνη ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 9,9% από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο, ενώ για το σύνολο της ΕΕ έφθασε στο 10,9%.

Σταθερά σε ανοδική πορεία κινήθηκε και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει των εκτιμήσεων που ανακοίνωσε η Eurostat. 

Σύμφωνα με τη ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έφθασε στο 9,9% για την ευρωζώνη από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο, ενώ για το σύνολο της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 10,9% από 10,1% που ήταν τον Αύγουστο. 

Για την Ελλάδα η στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι ο ΕνΔΤΚ τον Σεπτέμβριο έφθασε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο από 11,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. 

Όπως επισημαίνει η Eurostat τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (6,2%), τη Μάλτα (7,4%) και τη Φινλανδία (8,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (24,1%), τη Λιθουανία (22,5%) και τη Λετονία (22,0%). 

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε είκοσι. Τον Σεπτέμβριο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχε η ενέργεια (+4,19%), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,47%), τις υπηρεσίες (+1,80%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,47%).

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά αρκετών δεκαετιών ενισχύει ακόμη περισσότερο την πρόβλεψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%. Παράλληλα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει μία αντίστοιχη κίνηση –αύξηση κατά 0,75%)- κα στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, αν και σε πρόσφατη έκθεσή της η Goldman Sachs υποστήριξε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μικρότερη και να διαμορφωθεί στο 0,5%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ