ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πίεση στο ΥΠΟΙΚ για να πάνε πιο πίσω οι κυρώσεις για τις ταμειακές

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά μεγαλύτερη περίοδο χάριτος στην επιβολή των προστίμων για μη διαβίβαση στοιχείων. Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Κλειστά χαρτιά κρατά για την ώρα το υπουργείο Οικονομικών.

«Μπρα ντε φερ» υπουργείου Οικονομικών και φορέων της αγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη για τον χρόνο εφαρμογής των προστίμων και των λουκέτων για εκπρόθεσμη διαβίβαση των δεδομένων στην ΑΑΔΕ από τις λιανικές πωλήσεις, με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να ζητούν παράταση της περιόδου χάριτος για την ενεργοποίηση των κυρώσεων που αρχίζει από τις 31 Οκτωβρίου επικαλούμενοι προβλήματα στη διαδικασία αποστολής των στοιχείων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών τηρεί «σιγή ιχθύος» αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.   

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς η μη αποστολή στην ειδική εφαρμογή e-send των στοιχείων λιανικών πωλήσεων εντός συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων τιμωρείται με πρόστιμα που κυμαίνονται κατ’ ελάχιστον από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ ανάλογα με τον είδος των «βιβλίων» και την υπαγωγή σε ΦΠΑ ενώ σε περίπτωση που από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων επισύρει «λουκέτο» από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.  

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά μεγαλύτερη περίοδο χάριτος στην επιβολή των προστίμων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ψηφιακά και τεχνικά προβλήματα στη διαδικασία διαβίβασης των στοιχείων, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους άδικων κυρώσεων στις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες κατά την υποδοχή των δεδομένων των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), δεν διαλειτουργεί πλήρως με το myDATA, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των επιχειρήσεων και δεν έχουν καθοριστεί καθόλου εναλλακτικές διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων για περιπτώσεις όπως η απώλεια σύνδεσης στο διαδίκτυο ή ενδεχόμενης βλάβης ή δυσλειτουργία των Φ.Η.Μ.

Σήμερα το 70% των επιχειρήσεων αποστέλλει τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA». Είναι ενδεικτικό ότι οι επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε τρεις ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων με 13.500 ταμειακές κάθε μία ώρα ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης.

Το νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν έγκαιρα τα δεδομένα των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ από τις 31 Οκτωβρίου 2022 θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις ακόλουθες κυρώσεις:

  • Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους  ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Πέραν των προστίμων αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε:

α) η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε

β) η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο «πρέσινγκ» στο υπουργείο Οικονομικών για παράταση στις δηλώσεις

Προς το παρόν, το ΥΠΟΙΚ καλεί λογιστές και φορολογούμενους να μην επηρεάζονται από σενάρια για παράταση και να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν οι λογιστές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λίφτινγκ» εξετάζεται στις ρυθμίσεις χρεών, έχουν ενταχθεί μόνο 30.000

Ένα μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για τις δύο νέες ρυθμίσεις οφειλών, το ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης.