ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πιστοποίηση επενδύσεων από ορκωτούς για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Εκδόθηκαν σημαντικές διευκρινίσεις από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων του υπ. Ανάπτυξης. Πώς θα εξετάζονται τα αιτήματα των επιχειρήσεων ανάλογα με το χρόνο υποβολής τους.

Ανοίγει ο δρόμος για την πιστοποίηση υλοποίησης επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου από ορκωτούς ελεγκτές, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως έχει αποκαλύψει το businessdaily, η διαδικασία πιστοποίησης είχε προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε επιχειρήσεις που έχουν υλοποιήσει επενδύσεις, ενώ υπήρχαν και κρούσματα διαφθοράς.

Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση με θέμα «πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% της επένδυσης και παροχή της δικαιούμενης ενίσχυσης μετά την υποβολή σχετικής βεβαίωσης από ορκωτό λογιστή και κατάλληλης ειδικότητας μηχανικών, χωρίς έλεγχο από ΚΟΕ/ΠΟΕ» αναφέρει ότι:

  • Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν.4609/2019 (ΦΕΚ Α' 67), οι φορείς υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 4399/2016 (όλα τα καθεστώτα) και 3908/11 δύνανται να συνυποβάλλουν με το αίτημα ελέγχου υλοποίησης του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, βεβαιώσεις υπογεγραμμένες από ορκωτό λογιστή, πολιτικό μηχανικό και άλλης κατά περίπτωση επαγγελματικής ειδικότητας φυσικό πρόσωπο.
  • Για τα επενδυτικά σχέδια που οι φορείς τους επιλέξουν αυτή τη δυνατότητα, δεν θα απαιτείται η καταβολή παραβόλου και μετά από το σχετικό έλεγχο πληρότητας του αιτήματος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες εφαρμογής των Αναπτυξιακών νόμων, θα εκδίδεται η σχετική απόφαση πιστοποίησης και θα χορηγείται η κατά περίπτωση δικαιούμενη ενίσχυση χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από ΚΟΕ/ΠΟΕ.
  • Η 51362/14-5-2019 Υπουργική απόφαση (β' 1807) καθορίζει τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση, τα σχετικά υποδείγματα των βεβαιώσεων αναρτώνται στη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και είναι δεσμευτικά ως προς τη χρήση τους (σχετική ανάρτηση βεβαιώσεων στις 24/5/2019).

Σας ενημερώνουμε ότι η σχετική βεβαίωση που αφορά τον ορκωτό λογιστή επικαιροποιήθηκε, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, και εφεξής θα ισχύουν τα κάτωθι:

α. Όσον αφορά τα υποβεβλημένα αιτήματα ενδιάμεσου ελέγχου έως και τις 19/12/2019, θα γίνονται αποδεκτές από τις αρμόδιες Υπηρεσίες διαχείρισης αναπτυξιακών νόμων, μόνο οι συνυποβαλλόμενες βεβαιώσεις ορκωτού λογιστή, στη βάση του ήδη υπάρχοντος Προτύπου βεβαίωσης, το οποίο έχει αναρτηθεί από τις 24/5/2019 στο www.ependyseis.gr.

β. Όσον αφορά τα αιτήματα ενδιάμεσου ελέγχου που θα υποβληθούν από τις 20/12/2019 έως και τις 31/1/2020 θα γίνονται αποδεκτές από τις αρμόδιες Υπηρεσίες διαχείρισης αναπτυξιακών νόμων, και οι συνυποβαλλόμενες εκθέσεις διασφάλισης, στη βάση του Προτύπου έκθεσης διασφάλισης που θα αναρτηθεί σήμερα (19/12/2019) στο www.ependyseis.gr. Συνεπώς, οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ενδιάμεσου ελέγχου αξιοποιώντας είτε το «Πρότυπο Βεβαίωσης της Υπηρεσίας» είτε το «Πρότυπο Έκθεσης διασφάλισης».

γ. Όσον αφορά τα αιτήματα ενδιάμεσου ελέγχου που θα υποβληθούν μετά τις 1-2-2020 θα γίνεται χρήση μόνο της «έκθεσης διασφάλισης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Δήμας: Θα δοθούν πάνω από 500 εκ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα υστερούμε στην ιδιωτική χρηματοδότηση στον τομέα δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Σημαντική η παρουσία των Microsoft, Pfizer, Amazon στη χώρα.
georgiadis, lianemporio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί δικαίωση

«Ξεπεράσαμε τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών και των οίκων αξιολόγησης, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (6η στους 27)», δήλωσε ο υπουργός.
adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε ότι αλλάζει ο Βόρειος Τομέας και οι γειτονιές των δήμων του μέσα από μεγάλες και μικρές δημόσιες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί.