ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Δημόσιος υπάλληλος επικυρώνει έγγραφο
Δημόσιος υπάλληλος επικυρώνει επίσημο έγγραφο με σφραγίδα σε γραφείο.

Πιστοποίηση επενδύσεων από ορκωτούς για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Εκδόθηκαν σημαντικές διευκρινίσεις από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων του υπ. Ανάπτυξης. Πώς θα εξετάζονται τα αιτήματα των επιχειρήσεων ανάλογα με το χρόνο υποβολής τους.

Ανοίγει ο δρόμος για την πιστοποίηση υλοποίησης επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου από ορκωτούς ελεγκτές, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως έχει αποκαλύψει το businessdaily, η διαδικασία πιστοποίησης είχε προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε επιχειρήσεις που έχουν υλοποιήσει επενδύσεις, ενώ υπήρχαν και κρούσματα διαφθοράς.

Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση με θέμα «πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% της επένδυσης και παροχή της δικαιούμενης ενίσχυσης μετά την υποβολή σχετικής βεβαίωσης από ορκωτό λογιστή και κατάλληλης ειδικότητας μηχανικών, χωρίς έλεγχο από ΚΟΕ/ΠΟΕ» αναφέρει ότι:

  • Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν.4609/2019 (ΦΕΚ Α' 67), οι φορείς υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 4399/2016 (όλα τα καθεστώτα) και 3908/11 δύνανται να συνυποβάλλουν με το αίτημα ελέγχου υλοποίησης του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, βεβαιώσεις υπογεγραμμένες από ορκωτό λογιστή, πολιτικό μηχανικό και άλλης κατά περίπτωση επαγγελματικής ειδικότητας φυσικό πρόσωπο.
  • Για τα επενδυτικά σχέδια που οι φορείς τους επιλέξουν αυτή τη δυνατότητα, δεν θα απαιτείται η καταβολή παραβόλου και μετά από το σχετικό έλεγχο πληρότητας του αιτήματος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες εφαρμογής των Αναπτυξιακών νόμων, θα εκδίδεται η σχετική απόφαση πιστοποίησης και θα χορηγείται η κατά περίπτωση δικαιούμενη ενίσχυση χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από ΚΟΕ/ΠΟΕ.
  • Η 51362/14-5-2019 Υπουργική απόφαση (β' 1807) καθορίζει τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση, τα σχετικά υποδείγματα των βεβαιώσεων αναρτώνται στη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και είναι δεσμευτικά ως προς τη χρήση τους (σχετική ανάρτηση βεβαιώσεων στις 24/5/2019).

Σας ενημερώνουμε ότι η σχετική βεβαίωση που αφορά τον ορκωτό λογιστή επικαιροποιήθηκε, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, και εφεξής θα ισχύουν τα κάτωθι:

α. Όσον αφορά τα υποβεβλημένα αιτήματα ενδιάμεσου ελέγχου έως και τις 19/12/2019, θα γίνονται αποδεκτές από τις αρμόδιες Υπηρεσίες διαχείρισης αναπτυξιακών νόμων, μόνο οι συνυποβαλλόμενες βεβαιώσεις ορκωτού λογιστή, στη βάση του ήδη υπάρχοντος Προτύπου βεβαίωσης, το οποίο έχει αναρτηθεί από τις 24/5/2019 στο www.ependyseis.gr.

β. Όσον αφορά τα αιτήματα ενδιάμεσου ελέγχου που θα υποβληθούν από τις 20/12/2019 έως και τις 31/1/2020 θα γίνονται αποδεκτές από τις αρμόδιες Υπηρεσίες διαχείρισης αναπτυξιακών νόμων, και οι συνυποβαλλόμενες εκθέσεις διασφάλισης, στη βάση του Προτύπου έκθεσης διασφάλισης που θα αναρτηθεί σήμερα (19/12/2019) στο www.ependyseis.gr. Συνεπώς, οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ενδιάμεσου ελέγχου αξιοποιώντας είτε το «Πρότυπο Βεβαίωσης της Υπηρεσίας» είτε το «Πρότυπο Έκθεσης διασφάλισης».

γ. Όσον αφορά τα αιτήματα ενδιάμεσου ελέγχου που θα υποβληθούν μετά τις 1-2-2020 θα γίνεται χρήση μόνο της «έκθεσης διασφάλισης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Νέο αναπτυξιακό καθεστώς για την Άμυνα - Σχέδια 150 εκατ. ευρώ

Ξεκινά το νέο επενδυτικό καθεστώς Άμυνας με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ για στρατηγικούς τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, προσφέροντας ενισχυμένη φορολογική έκπτωση και γρήγορη αδειοδότηση επενδύσεων.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ προς Θεοδωρικάκο: Τα αιτήματα για φόρους, κόστος εργασίας και ρευστότητα ενόψει ΔΕΘ

Το ΕΒΕΠ ζήτησε από το ΥΠΑΝ μείωσης φορολογίας, περαιτέρω μείωση μη μισθολογικού κόστους και δράσεις για ενίσχυση ρευστότητας σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις, ενόψει της ΔΕΘ.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τέταρτη φάση η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινές για καθυστερήσεις

Το έργο «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» του Υπ. Ανάπτυξης βρίσκεται στην 4η φάση, με τον ανάδοχο να τιμωρείται με ποινική ρήτρα 6.760,74€ για καθυστέρηση στην υποβολή των παραδοτέων, καθώς δεν είχε δοθεί παράταση στη σύμβαση.
Λογότυπο Prodea Investments
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Εγκρίθηκε η απόσχιση κλάδου προς τη θυγατρική Θριασεύς

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε τη διάσπαση κλάδου της Prodea Investments και την απορρόφησή του από τη θυγατρική «Θριασεύς Μονοπρόσωπη Α.Ε.». Η καθαρή θέση ανέρχεται σε 37,99 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία ακινήτων στα 125,28 εκατ. ευρώ.
Τάκης Θεοδωρικάκος βουλή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται έως 24 Ιουλίου η προθεσμία για τα τρία καθεστώτα του νόμου

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε παράταση έως τις 24 Ιουλίου 2026 για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων στα καθεστώτα «Μεγάλες Επενδύσεις», «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης» και «Μεταποίηση».