ΓΔ: 1475.14 -0.41% Τζίρος: 26.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:28:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
Φωτο: Shutterstock

Με ρυθμό πάνω από 6% «τρέχουν» οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια

Το γ’ τρίμηνο του 2022 η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημειώθηκε στα Νότια (3.167 €/τ.μ.) και Βόρεια (2.628 €/τ.μ.) προάστια της Αθήνας και τις Κυκλάδες (2.963 €/τ.μ.), σύμφωνα με στοιχεία της Spitogatos.

Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι τιμές ακινήτων σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και στο γ' τρίμηνο του έτους, τόσο σε επίπεδο ενοικίασης όσο και σε επίπεδο πώλησης, με την περιοχή της Αττικής να συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που «είδαν» τις μεγαλύτερες αυξήσεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Spitogatos η αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης έχει φθάσει στο +6,5% το γ' τρίμηνο, ενώ στις τιμές ενοικίασης διαμορφώνεται στο +6,7%

«Tα στοιχεία του 3ου τριμήνου επιβεβαιώνουν τη σταθερά ανοδική πορεία της αγοράς το 2022, έχοντας ορμή και από μία πολύ καλή τουριστική σεζόν για τη χώρα. Πρακτικά, φαίνεται ότι η περίοδος της πανδημίας έχει περάσει, η αγορά έχει αναταχθεί, οι ξένοι επενδυτές έχουν επιστρέψει με ενδιαφέρον στα ελληνικά ακίνητα και η Αθηναϊκή Ριβιέρα και η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής αποτελεί σημαντικό παράγοντα για όλες τις εξελίξεις» ανέφερε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης 

Αναλυτικότερα, το γ’ τρίμηνο του 2022 η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημειώθηκε στα Νότια (3.167 €/τ.μ.) και Βόρεια (2.628 €/τ.μ.) προάστια της Αθήνας και τις Κυκλάδες (2.963 €/τ.μ.), περιοχές που ήδη από το α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς είχαν εντοπισθεί ψηλά στις αναζητήσεις του αγοραστικού κοινού από χώρες του εξωτερικού.

Παράλληλα, ανοδική τάση της μέσης ζητούμενης τιμής στην πώληση κατοικίας σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται στον Πειραιά (13,4%) λόγω και της αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής καθώς το κέντρο του αποκτά πρόσβαση στο ταχύτερο και ασφαλέστερο μέσο μαζικής μεταφοράς, το Μετρό, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στην Χαλκιδική (12%) και τις Σποράδες (11,5%), μετά από μια χρονιά με ρεκόρ επισκεπτών από το εξωτερικό.

 

Η εικόνα για τις τιμές ενοικίασης 

Ως προς την ενοικίαση κατοικίας, υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή σημειώθηκε στα Νότια (10,8 €/τ.μ.) και τα Βόρεια (10€/τ.μ.) προάστια Αθήνας, καθώς και στο κέντρο της πόλης (9€/τ.μ.).  Εν συνεχεία, μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης καταγράφηκε σε περιοχές εκτός των κέντρων των μεγάλων πόλεων (λ.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) όπως: 

  • στον Νομό Κιλκίς (11,6%), 
  • το υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης (12,9%), 
  • το υπόλοιπο του Νομού Αττικής (17,2%) και 
  • τον Νομό Χανίων (10,3%). 

Οι πιο οικονομικές περιοχές της χώρας για αγορά και ενοικίαση κατοικίας

Τόσο σε επίπεδο πώλησης όσο και ενοικίασης, χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή εντοπίζεται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως στη Μακεδονία, όπως οι νομοί Καστοριάς (701 €/τ.μ.), Κοζάνης (667 €/τ.μ.), Κιλκίς (664 €/τ.μ.) και Φλώρινας (577 €/τ.μ.) για αγορά κατοικίας και οι νομοί Καστοριάς (4,46 €/τ.μ.), Ημαθίας (4,4 €/τ.μ.), Κιλκίς (3,67 €/τ.μ.) και το υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης (3,76 €/τ.μ.) για ενοικίαση κατοικίας.

 

Αθήνα: Δυναμική η αύξηση για τα νότια προάστια

Διαχρονικά, τα νότια προάστια της Αθήνας αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι της εγχώριας αγοράς real estate. Ακίνητα στις περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως η Βάρκιζα ή η Βουλιαγμένη, συγκέντρωναν σχεδόν διαχρονικά το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο εγχώριων όσο και ξένων επενδυτών. 

Το 2022, και συγκεκριμένα κατά το γ’ τρίμηνο αυτής της χρονιάς, το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα πιο έντονα χάρη στην αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής για πώληση κατοικίας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς. Όσον αφορά στο 2022, παρατηρείται σταθερή άνοδος της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης στα νότια προάστια τόσο σε σχέση με πέρσι για το αντίστοιχο διάστημα όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα 2 τρίμηνα της φετινής χρονιάς. Η ανάπτυξη των περιοχών στο πλαίσιο των έργων για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, φαίνεται ότι έχει «πυροδοτήσει» το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα νότια προάστια της Αττικής. 

Όσον αφορά στην αγορά κατοικίας στην υπόλοιπη Αττική, αξίζει να σημειωθεί πως, για μια ακόμη φορά,  το κέντρο της Αθήνας τραβά πάνω του όλα τα βλέμματα με περιοχές όπως το Γουδί, το Μετς – Καλλιμάρμαρο και τα Ιλίσια να σημειώνουν μεγάλη μεταβολή σε σχέση με το περασμένο έτος (27,6% - 26,4% και 22,1% αντίστοιχα). Κατά το γ’ τρίμηνο του 2022 δε, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στις προαναφερθείσες περιοχές ήταν 2.233 €/τ.μ., 3.288 €/τ.μ. και 2.714 €/τ.μ. αντίστοιχα. Πέρα από το γεγονός ότι οι αναφερθείσες περιοχές αποτελούν νευραλγικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, είναι σημαντικό να ειπωθεί επιπρόσθετα ότι ανήκουν στην ευρύτερη λίστα των περιοχών οι οποίες πρόκειται να αποκτήσουν σύνδεση με τη νέα γραμμή του μετρό.

Επιπλέον, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα βόρεια προάστια της Αθήνας, ως προς την ενοικίαση κατοικίας, με την Φιλοθέη (14,7 €/τ.μ.) και την Αγία Παρασκευή (9,8 €/τ.μ.) να έχουν την υψηλότερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής.  

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία βλέπουμε επίσης πως «ανεβαίνουν» και περιοχές στο κέντρο και στα προάστια του Πειραιά, όπως η Δραπετσώνα και το Μοσχάτο, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανά τ.μ. ανέρχεται στα 1.314 € και 2.386 € αντιστοίχως, γεγονός που πιθανότητα σχετίζεται με το ξεκίνημα λειτουργίας του σταθμού Μετρό στην περιοχή.

 

Θεσσαλονίκη: Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται εκτός του κέντρου

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, είναι ξεκάθαρο πως στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μεταβολή τιμής κατοικιών προς πώληση βρίσκονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, για το γ’ τρίμηνο του 2022, εντοπίζεται σε Τούμπα (1.961 €/τ.μ.) και Βούλγαρη – Ντέπω – Μαρτίου (1.844 €/τ.μ.), ενώ ακολουθούν η Νεάπολη (960 €/τ.μ.), το Φάληρο - Ιπποκράτειο (1.719 €/τ.μ.) και η Θέρμη (1.732 €/τ.μ.) στα προάστια της πόλης.

Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρούμε μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικίας σε περιοχές των προαστίων, αλλά και στο υπόλοιπο του νομού. Από τα παραπάνω προκύπτει πως το κοινό ίσως παρουσιάζει μια τάση μετατόπισης του ενδιαφέροντος του σε περιοχές εκτός του αστικού κέντρου, γεγονός που είχε εντοπιστεί από την αρχή της χρονιάς και τώρα φαίνεται να παγιώνεται. Ειδικότερα, σε επίπεδο ενοικίασης, οι περιοχές που ξεχωρίζουν βρίσκονται στα προάστια της πόλης, καθώς και στο υπόλοιπο του νομού και συγκεκριμένα πρόκειται για τον Λαγκαδά (18,45%) και την Νεάπολη (13,5%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υπερθέρμανση η αγορά κατοικιών: Πόσο ανεβαίνουν τιμές και ενοίκια

Οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 8% το α' τρίμηνο σε 12μηνη βάση, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στις τιμές πώλησης έφτασε το 11,4%. Ποιες είναι οι ακριβότερες και οι πιο οικονομικές τιμές στην Αττική.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες είναι οι 10 καλύτερες περιοχές για κατοικία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Μέσα από την πανελλαδική έρευνα της Spitogatos παρουσιάζονται οι περιοχές που είναι πιο ασφαλείς, έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς και σχολεία σε Αθήνα, Πειραιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την «ανηφόρα» πήραν οι τιμές ενοικίασης - αγοράς ακινήτου στον Πειραιά

Η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στον Πειραιά αυξήθηκε κατά 10% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ στα Προάστια του Πειραιά η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας αυξήθηκε κατά 7,6%.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διψήφιες αυξήσεις ενοικίων το α' τρίμηνο, στα ύψη και οι τιμές αγοράς

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos, η μέση ζητούμενη τιμή αγοράς κατοικιών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής αυξήθηκε κατά 9,6%. Πάνω από 6.200 ευρώ το τετραγωνικό στη Βουλιαγμένη. Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές της χώρας.