ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
Φωτο: ΑΠΕ

Σκυλακάκης: Απέναντι στην ύφεση οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ό, τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για 10 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων που περνάνε από αυτό, οι οποίες θα μπουν σε φάση υλοποίησης τον επόμενο χρόνο.

Την αισιοδοξία του για την πορεία των οικονομικών της χώρας εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του στο Olympia Forum III που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ. Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο «σημαντικό επενδυτικό απόθεμα που τώρα ξεκινάει», μετά από μία δεκαετία «στο απόλυτο κενό».

Κατά την τοποθέτησή του στον κύκλο συζήτησης για τις Ευκαιρίες στην Περιφέρεια από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και το Ταμείο Ανάκαμψης, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίνα Κασιμάτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, με ορίζοντα το επόμενο δίμηνο.

Σε ό, τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε λόγο για 10 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων που περνάνε από αυτό, οι οποίες θα μπουν σε φάση υλοποίησης τον επόμενο χρόνο. Η επενδυτική αυτή πορεία, τόνισε, είναι εκείνη που θα προφυλάξει την Ελλάδα από την ύφεση, ενώ σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χαρακτήρισε «αστικό μύθο» το ότι δεν έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αφορά κατά 99% μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και προβλέπει 1 δισ. ευρώ δανειοδοτήσεις, αλλά και επιμέρους προγράμματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός κ.ά. «Δεν υπάρχει επιχείρηση που να θέλει να κάνει επένδυση και να μην έχει τα εργαλεία να το κάνει», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι «βασικό κριτήριο είναι η βιωσιμότητα της επένδυσης που πρέπει να είναι αποδεδειγμένη», αλλά και η ύπαρξη τραπεζικού προφίλ της επιχείρησης. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως της περιφέρειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του «Ελλάδα 2.0». Τις χαρακτήρισε μάλιστα «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» που την στήριξαν τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Αναφερόμενος στην προϋπόθεση τραπεζικού προφίλ για την δανειοδότηση, ο κ. Κόλλιας ζήτησε να ανοίξει η «βεντάλια» των τραπεζών ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα σημαντικά εργαλεία του Ταμείου. 

Την αφετηρία του Μηχανισμού Ανάκαμψης θύμισε ο Παναγιώτης Πρόντζας, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικής και Επενδύσεων της Grant Thornton, σημειώνοντας ότι αφορούσε τις συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο, τόνισε ότι συγχρόνως είναι έντονη η ανάγκη για μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και ο μηχανισμός, όπως είναι στημένος, έρχεται και τις ωθεί προς την κατεύθυνση αυτή αφού δίνει το κίνητρο για επένδυση σε δύο κρίσιμους τομείς: πράσινο και ψηφιακό τομέα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα θα γνωρίσει επενδυτική άνθηση τα επόμενα έτη

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως, παρά τις διαδοχικές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή και τουρκική απειλή), η Ελλάδα έχει μικρότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, από αυτό που είχε το 2019.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Ενισχύεται η δυνατότητα να προχωρήσουν ταχύτερα οι επενδύσεις

Η Ελλάδα έλαβε σήμερα τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Οι πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από αυτό το Ταμείο υπερβαίνουν συνολικά τα 11 δισ. ευρώ.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Υπερβαίνει τα 11 δισ. η ρευστότητα από το «Ελλάδα 2.0»

«Με τη δεύτερη πληρωμή, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι πόροι που εισρέουν στη χώρα μας από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση, έχει επενδυτική άνθηση

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα τεθεί σε ισχύ ακόμη ένα καινούριο εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου 2,5 δισ. ευρώ δανειακοί πόροι θα διοχετευτούν, αποκλειστικά, στις ΜμΕ, μέσω του InvestEU.