ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PMI, IHS MARKIT
Φωτο; Shutterstock

Σε χαμηλό 2ετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη 

Στις 45 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος ΡΜΙ για τον Οκτώβριο από 46,3 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, με την S&P Global να εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 0,20% στο δ' τρίμηνο.

Νέα υποχώρηση σημείωσε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ και τον Οκτώβριο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων για την πορεία του σύνθετου ΡΜΙ, ενισχύοντας τις προσδοκίες για διολίσθηση της περιοχής σε ύφεση. 

Ο δείκτης ΡΜΙ που καταρτίζει η S&P Global ο σύνθετος δείκτης νέων δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε κοντά σε χαμηλό δύο ετών στις 45 από τις 46,3 μονάδες. Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,2 μονάδες από τις 48,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις αλλά στο χαμηλότερο επίπεδο του 20μήνου. Ο ΡΜΙ μεταποίησης επίσης υποχώρησε στις 46,6 από τις 48,4 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 47,8 μονάδες. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή υποχώρησε στις 44,2 από τις 46,3 μονάδες.

«Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο, δεδομένης της απότομης απώλειας παραγωγής και της επιδεινούμενης εικόνας της ζήτησης που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο, γεγονός που ενισχύει τις εικασίες ότι μια ύφεση μοιάζει όλο και πιο αναπόφευκτη», εκτίμησε ο Κρις Ουίλιαμσον, οικονομολόγος της S&P Global.

Νέα υποχώρηση για τον ΡΜΙ της ευρωζώνης

Σε όλο το νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών, η εκτίναξη του κόστους έχει φρενάρει τη συσσωρευμένη ζήτηση που ακολούθησε την πανδημία, ενώ οι σταματημένες μεταφορές ενέργειας από τη Ρωσία αναγκάζουν τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία να προετοιμάζονται για πιθανές διακοπές τον φετινό χειμώνα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει κοντά σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ.

Οι εταιρείες ανέφεραν λιγότερες ελλείψεις εξαρτημάτων και βελτιωμένες αποστολές τον Οκτώβριο, αν και αυτό συχνά συνδεόταν με το γεγονός ότι οι προμηθευτές ήταν λιγότερο απασχολημένοι λόγω της ασθενέστερης ζήτησης. Οι αγορές εισροών από τους κατασκευαστές μειώθηκαν με έναν από τους πιο απότομους ρυθμούς από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, υποδηλώνοντας χαμηλότερες ανάγκες παραγωγής και όλο και πιο διαδεδομένες αποφάσεις για μείωση των αποθεμάτων λόγω των ασθενέστερων από τις αναμενόμενες πωλήσεις.

Οι αβέβαιες προοπτικές οδηγούν ορισμένες επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις προσλήψεις, ενώ άλλες μειώνουν το προσωπικό εν μέσω ενδείξεων πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Συρρίκνωση στο δ' τρίμηνο

Οι προηγούμενες μετρήσεις για τη Γαλλία και τη Γερμανία περιέγραψαν επίσης μια ζοφερή εικόνα, με τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην πρώτη να σταματά για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021 και τη δεύτερη να συρρικνώνεται για τέταρτο μήνα. 

Οι αριθμοί της ευρωζώνης δείχνουν ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, αλλά η ύφεση μπορεί να επιταχυνθεί προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global.

«Οι πιέσεις στις τιμές, εν τω μεταξύ, παραμένουν επίμονα αυξημένες, καθώς η αύξηση του κόστους ενέργειας και προσωπικού και το εξασθενημένο ευρώ αντισταθμίζουν την όποια μείωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων που συνδέεται με τη βελτίωση των συνθηκών προσφοράς», σημείωσε ο Ουίλιαμσον και προσέθεσε ότι «οι αυξημένοι δείκτες τιμών της έρευνας θα προσθέσουν πιθανότατα την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική της τους επόμενους μήνες, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ