ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
Πηγή: ΕΚΤ

Λαγκάρντ: Συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Ο βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει κοντά στον στόχο του 2%, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της τράπεζας, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες να μην υποκύψουν σε «εφησυχασμό».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων έως ότου διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%, όπως διεμήνυσε για μία ακόμη φορά η επικεφαλής της, κα Κριστίν Λαγκάρντ

Σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα της Λετονίας Delfi Bizness η κα Λαγκάρντ δεν προσδιόρισε το ακριβές επίπεδο στο οποίο θα φθάσουν τα επιτόκια, αλλά τόνισε ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα. «Ο προορισμός είναι ξεκάθαρος και δεν τον έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε σε υψηλά αρκετών δεκαετιών και τον Οκτώβριο στο 10,7%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ακόμη και όταν η οικονομική ανάπτυξη εξασθένησε και πολλοί προβλέπουν ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η Ρωσία μειώνει τις ενεργειακές παραδόσεις.

Η κα Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η πιθανότητα ύφεσης έχει αυξηθεί, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη παρέμβαση για την τιθάσευση του πληθωρισμού, χαρακτηρίζοντας τις σταθερές τιμές «τη βάση για μια ομαλά λειτουργούσα οικονομία στην οποία όλοι επωφελούνται».

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός σε ολόκληρη την ευρωζώνη», σημείωσε και προσέθεσε ότι «όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός σε αυτό το υψηλό επίπεδο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε όλη την οικονομία. Τότε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν επίσης να αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, και αυτό είναι επικίνδυνο».

Καθώς η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τους λογαριασμούς των ενυπόθηκων δανείων και πλήττει τους εταιρικούς δανειολήπτες, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν στην πορεία προς την κρίση του 2008. Ακόμα κι έτσι, «δεν πρέπει να επιτραπεί ο εφησυχασμός», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συμπίεσης του κόστους ζωής, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική βοήθεια είναι προσωρινή και στοχευμένη σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο, δήλωσε η κα Λαγκάρντ.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων όσο χρειάζεται για να πέσει ο πληθωρισμός

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το επίπεδο που θα θεωρήσει ικανό να οδηγήσει σε πτώση του πληθωρισμού στο όριο του 2%. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
ECB, European Central Bank, EKT, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια, με όρους η στήριξη από την ΕΚΤ

Tα μέτρα στήριξης λόγω της ενεργειακής κρίσης, πρέπςι να είναι προσωρινα και στοχευμένα, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος τροφοδότησης του πληθωρισμού, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια, πολύ υψηλός ο πληθωρισμός

Σε επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση οδηγείται το 2023 η ευρωζώνη, πάνω από τον στόχο του 2% θα παραμείνει ο πληθωρισμός έως και το 2024. Προτροπή στις κυβερνήσεις για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
lagarde, ekt, ecb
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Τα στοιχεία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις για επιτόκια

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μόλις έχει αρχίσει να φαίνεται η επίδραση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στην οικονομία, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για στήριξη, εάν χρειαστεί, των τραπεζών.