ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Όλες οι επιστροφές φόρων θα γίνουν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου

Τα νέα χρονοδιαγράμματα από την ΑΑΔΕ για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την εφορία. Ποιες δράσεις θα ολοκληρωθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους και ποιες μετατίθενται τον επόμενο χρόνο.

Με αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα προχωρά η ΑΑΔΕ στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την εφορία και την καθιέρωση συστήματος για εξπρές επιστροφές φόρων. Παράλληλα, θέτει στόχο την εκκαθάριση των επιστροφών που εκκρεμούν την 28/2/2022 έως την 30/11/2022, με εξαίρεση τις εκκρεμείς επιστροφές που βρίσκονται υπό δικαστική διαμάχη και σε αμοιβαία διοικητική συνδρομή.

Το νέο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες περιλαμβάνει πληρωμές, συμψηφισμούς και επιστροφές φόρων, υποβολή δηλώσεων και μεταβιβάσεων ακινήτων, έναρξη, διακοπή και μεταβολή επαγγελματικής δραστηριότητας καθώς και έκδοση πιστοποιητικών και εγγράφων.

Αναλυτικότερα για το τελευταίο δίμηνο του έτους προβλέπονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες εφαρμογές:

 • Ανάπτυξη συστήματος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών (12/2022).
 • Επέκταση της χρήσης ΟΠΣ Υποστήριξης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ)  σε όλες στις ΔΟΥ και στα ΕΛΚΕ 12/2022.
 • Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Χρηματικής Δωρεάς/Γονικής Παροχής 12/2022.
 • Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
 • Καθορισμός απαιτήσεων για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής καταχώρισης των αποτελεσμάτων ελέγχου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο και έκδοσης πράξης προσδιορισμού διορθωτικού μετά από έλεγχο ΕΝΦΙΑ, μέχρι 31/12/2022.
 • Καθορισμός απαιτήσεων για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία μετά από έλεγχο, μέχρι 31/12/2022.

Την ίδια ώρα με το νέο χρονοδιάγραμμα μετατίθενται για το 2023 οι εξής δράσεις:

 • Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
 • Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
 • Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα Επιστροφών φόρου - Μελέτη και επιχειρησιακές απαιτήσεις -Υλοποίηση ψηφιακής διαδικασίας κεντρικών επιστροφών φόρου εισοδήματος ΝΠ που είναι ενήμερα, χωρίς αίτηση (3/2023).
 • Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών (4/2023).
 • Δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα (6/2023).
 • Αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) (6/2023).
 • Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις - πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο) (9/2023).
 • Πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιοσδήποτε διοικητικής διαδικασίας.
 • -Ψηφιοποίηση του φορολογικού μητρώου. Έναρξη και μεταβολή Νομικών Οντοτήτων που δεν συστήνονται στο ΓΕΜΗ. Διακοπή υπό ίδρυση Νομικών Οντοτήτων. Μεταβολές και διαγραφή Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων που συστήνονται στο ΓΕΜΗ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές στο έντυπο Ε9, με νέα προθεσμία οι διορθώσεις

Πρόσθετα στοιχεία για πολλές κατηγορίες ακινήτων καλούνται να συμπληρώσουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9. Παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία για διορθώσεις και ως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα μπαίνει «λουκέτο» έως δέκα ημέρες για τη μη έκδοση αποδείξεων

Εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες προβλέπει απόφαση του Γ. Πιτσιλή για τις επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή δεν διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Πώς θα σφραγίζονται οι επιχειρήσεις.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 17 φορολογικές αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΟΙΚ

Νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις οφειλών, έναρξη της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση του προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις, μείωση στο μισό του συντελεστή για μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» φόρων και προστίμων έφερε μία στις τρεις ενδικοφανείς προσφυγές

Κάθε φορολογούμενος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται σε βάρος του από τη Φορολογική Αρχή, οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» απλήρωτων φόρων το 2022 παρά τις αυξημένες κατασχέσεις

Συνολικά 7,3 δισ. ευρώ ήταν τα νέα ληξιπρόθεσμα στην εφορία τον περασμένο χρόνο, παρότι ένας στους τρεις οφειλέτες αντιμετώπισε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας χρωστούν 9.000 οφειλέτες.