ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Κωστής Χατζηδάκης

Χατζηδάκης: Δημοσιοποίηση παραβάσεων και προστίμων της Επιθ. Εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε πως η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποιεί σειρά ελέγχων σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Έρχονται έλεγχοι και για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η δημοσιοποίηση των αριθμών των ελέγχων στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας. Έλεγχοι, παραβάσεις και πρόστιμα θα δημοσιοποιούνται, πλέον, κάθε μήνα, για κάθε μήνα του έτους, αλλά και συγκεντρωτικά από την αρχή της χρονιάς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία συστήθηκε ως Ανεξάρτητη Αρχή με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, το καλοκαίρι πραγματοποίησε σειρά ελέγχων σε όλη την επικράτεια στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο έλεγχοι σε εταιρείες ντελίβερι και κούριερ, στις οδικές μεταφορές και, με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που χρησιμοποιούν οδηγούς και συνοδούς.

Στα αμέσως επόμενα βήματα περιλαμβάνονται έλεγχοι για τις παραβιάσεις στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, καθώς και μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα θέματα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία από τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι με τον ίδιο νόμο, πέρα από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, με την οποία αποτρέπονται στην πράξη φαινόμενα υποδηλωμένης-αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών, κυρώθηκε η Σύμβαση 187 για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και η Σύμβαση 190 για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, ενώ θεσπίστηκε σειρά μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας στην πράξη, όπως:

  • Ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια, έναντι των αυτοαπασχολουμένων, με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
  • Η χορήγηση του διαλείμματος μετά από τέσσερις ώρες εργασίας αντί για έξι.
  • Το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
  • Σημαντικές ρυθμίσεις για την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (γονική άδεια, άδεια πατρότητας προστασία του νέου πατέρα από απόλυση, κ.ά.), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του στρες, μείωση του κινδύνου για burnout, μπορεί να συμβάλει σε μία καλύτερη ψυχική υγεία και να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

«Στην ίδια κατεύθυνση, θα συμβάλουν, επίσης, δράσεις μας οι οποίες θα στηρίξουν τους εργαζόμενους γονείς, όπως το πρόγραμμα "Νταντάδες της Γειτονιάς", το οποίο σύντομα ξεκινά και το πρόγραμμα για τις μονάδες παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που ακολουθεί», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, εξήγγειλε τη θέσπιση, μετά από εκτενή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, καθώς και τη λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «ΗΡΙΔΑΝΟΣ» για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία για το πρόγραμμα «ΗΡΙΔΑΝΟΣ», ήδη, προωθείται.

«Φυσικά, δεν θα μείνουμε σε αυτά. Δεν εφησυχάζουμε. Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα εξακολουθούν, δυστυχώς, να συμβαίνουν. Και το τελευταίο διάστημα είμαστε, δυστυχώς, μάρτυρες αρκετών νέων τέτοιων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Γι' αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή», κατέληξε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το ΕΛΙΝΥΑΕ, που προβλέπει την εκτέλεση μελετών, ερευνών πεδίου, προγραμμάτων κατάρτισης σε επιχειρήσεις, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους εργοδότες, καθώς και άλλων δράσεων και προγραμμάτων για την προώθηση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hotel-Xenodoxeio-Ergazomenoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία Ρόδου και Κέρκυρας

Οι νέες ΣΣΕ προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις μισθών, σε επίπεδο υψηλότερο από την εθνική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας, καθώς και πλήθους επιδομάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στα ξενοδοχεία

Η σύμβαση αφορά τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων, για τους οποίους οι βασικοί μισθοί από 1/1/2023, θα ξεκινούν από 835,64 ευρώ έως 911,34 ευρώ ενώ από 1/1/2024 θα διαμορφώνονται από 877,43 ευρώ έως 956,91 ευρώ.
Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει σε θετική πορεία το ισοζύγιο απασχόλησης στην Ελλάδα

Συνολικά από τις αρχές του 2022 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.707.204 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.643.224. Τον Νοέμβριο το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 83.627 θέσεις με εστίαση και καταλύματα να έχουν τις περισσότερες απολύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα κατάρτισης ψηφιακών δεξιοτήτων για 150.000 εργαζόμενους

Στόχος του προγράμματος είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, και να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.