ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Πληθωρισμός και διεθνής επιβράδυνση πιέζουν την ελληνική οικονομία

Όπως τονίζει η Attica Bank, ο πληθωρισμός αποτελεί σημαντική πληγή, καθώς εξασθενεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και δοκιμάζεται η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων.

H οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται συγχρόνως στις περισσότερες χώρες του κόσμου, λόγω της νέας «κρίσης του κόστους ζωής», όπως ονομάστηκε από το ΔΝΤ, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Attica Bank. Ο πληθωρισμός δημιουργεί ισχυρή πίεση και στις ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στην πλέον πρόσφατη έκθεσή του (WEO, Οκτώβριος 2022), προβλέπεται παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης κατά 3,2% το 2022 και 2,7% το 2023, ο χαμηλότερος μετά το 2001, με εξαίρεση το 2020. Ο ρυθμός πληθωρισμού παραμένει επίμονα υψηλός, αναμένεται περί το 8,8% το 2022 και 6,5% το 2023, προκαλώντας διαδοχικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με το Attica Economic Review Οκτωβρίου 2022.

Στο μηνιαίο report της Attica Bank που συντάσσεται σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ με τίτλο «Επίμονος πληθωρισμός και αυξανόμενο κόστος χρήματος», επισημαίνεται ότι συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση εξακολουθούν να διατηρούν πολύ υψηλά την αβεβαιότητα και να επιδεινώνουν τις προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 

Οι νομισματικές αρχές επιταχύνουν την αύξηση του κόστους χρήματος προκειμένου να καμφθούν οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω στην Ευρώπη τον Οκτώβριο, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τον Σεπτέμβριο και οι παγκόσμιοι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και επιχειρηματικών προσδοκιών. Οι διεθνείς τιμές ενεργειακών αγαθών συνέχισαν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα τον Οκτώβριο, παρά την σημαντική κάμψη στις τιμές του φυσικού αερίου, σε χαμηλά δωδεκαμήνου. Το ευρώ σημείωσε περαιτέρω πτώση έναντι του δολαρίου τον Οκτώβριο, σε νέα χαμηλά επίπεδα εικοσαετίας. 

 

Μεταξύ των προκλήσεων, ξεχωρίζουν ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξανόμενο κόστος χρήματος και η «λεπτή» ισορροπία μεταξύ των στόχων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να είναι αμφότερες αποτελεσματικές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ασκούντες πολιτική καλούνται να λάβουν συντονισμένα μέτρα που θα αμβλύνουν τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς ταυτόχρονα να πλήξουν τις προοπτικές ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας. 

Ελληνική οικονομία: Σημαντική πίεση από τον πληθωρισμό

Για την ελληνική οικονομία, ο πληθωρισμός αποτελεί σημαντική πληγή, καθώς εξασθενεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και δοκιμάζεται η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων. Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής, ειδικά των προϊόντων και υπηρεσιών εκείνων με υψηλή άμεση και έμμεση έκθεση στο ενεργειακό κόστος.

Η αβεβαιότητα ενισχύεται από την κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου, αποτελώντας ανασχετικό παράγοντα για μακροχρόνιες επενδύσεις. Επιπλέον, μια λιγότερη πιθανή, αλλά όχι αδύνατη, έξαρση στο υγειονομικό ζήτημα θα προκαλούσε νέες προκλήσεις στην οικονομία.

 

Στις θετικές εσωτερικές εξελίξεις: 

  • Οι βραχυχρόνιοι δείκτες δραστηριότητας παραμένουν σε θετική τροχιά το τρίτο τρίμηνο, με ισχυρές εξαγωγές, και καλή επίδοση τον Αύγουστο της Βιομηχανίας, του Λιανικού Εμπορίου και των Εξαγωγών.
  • Το τραπεζικό σύστημα επιδεικνύει ανθεκτικότητα, με ενισχυμένες καταθέσεις, πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και μειούμενο ποσοστό ΜΕΔ.
  • Η αγορά εργασίας παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση τον Σεπτέμβριο, με ταχύτερο ρυθμό μείωσης της ανεργίας.
  • Μεταξύ των προκλήσεων:
  • Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε τον Οκτώβριο, υπό την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των επιχειρηματικών προσδοκιών σε βιομηχανία και υπηρεσίες. Η τάση μερικώς αντισταθμίστηκε από βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε κατασκευές και λιανικό εμπόριο.
  • Το κόστος νέου δημόσιου δανεισμού αυξάνεται, με τη διαφορά από τον πυρήνα της Ευρωζώνης να διευρύνεται.
  • Ενισχύεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υπό την πίεση της ισχυρής αύξησης των εισαγωγών.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιεί τις αγορές η Σνάμπελ της ΕΚΤ: Μην υποτιμάτε τον πληθωρισμό

Μήνυμα στις αγορές να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για τα επιτόκια έστειλε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει «σφιχτή» για μεγάλο διάστημα.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank: Επιβράδυνση πληθωρισμού, ποιοι οι κίνδυνοι για οικονομία

Σε έκθεσή της, σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, η τράπεζα τονίζει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ακολουθεί πορεία καλύτερη της ευρωζώνης, αλλά υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που χρήζουν προσοχής.
Philip Lane
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια η ΕΚΤ, «καμπανάκι» για τα ελλείμματα

Ο Φ. Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του κάλεσε τις κυβερνήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τα προγράμματα στήριξης, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank: Σε σημείο καμπής ο πληθωρισμός, επιβραδύνεται η ανάπτυξη

Το 2023 αποτελεί εκλογικό έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο κρίσιμη την υπεύθυνη άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και τη διαχείριση των προσδοκιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροντές» από την ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων, προαναγγέλλει αυστηρή πολιτική

Κατά 0,50% αυξήθηκαν τα βασικά επιτόκια, ενώ η ΕΚΤ τονίζει ότι πρέπει να γίνουν και άλλες, σημαντικές αυξήσεις με σταθερό ρυθμό, καθώς προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% ακόμη και το 2025.