ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα διαμερίσματα... τσέπης: Νέα τάση στην Ελλάδα η ζωή σε 40 τ.μ.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Έλλειψη διαμερισμάτων και υψηλές τιμές φέρνουν στην Ελλάδα το micro apartment: διαμερίσματα που προσφέρουν όλες τις ανέσεις σε ένα δωμάτιο με έξυπνες λύσεις που ελαχιστοποιούν τους «νεκρούς» χώρους.

Η ραγδαία αύξηση τιμών στην αγορά ακινήτων και η έλλειψη διαμερισμάτων σε πολλές περιοχές της Αθήνας έχουν δημιουργήσει της κατάλληλες συνθήκες για την έλευση μιας νέας τάσης στην Ελλάδα: το micro apartment.

Πρόκειται για διαμερίσματα από 14 μέχρι 45 τετραγωνικά μέτρα που αποτελούνται από ένα δωμάτιο. Παρέχουν την ίδια λειτουργικότητα με ένα μεγάλο διαμέρισμα, αξιοποιώντας έπιπλα, όπως τα πτυσσόμενα κρεβάτια και γραφεία. Το micro apartment δανείζεται πολλά στοιχεία από τα πολυτελή σκάφη αναψυχής στον σχεδιασμό, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι «νεκροί» χώροι.

Ο Γιώργος Λιάσκας, πολιτικός μηχανικός και interior designer, εξηγεί στο Business Daily ότι τα micro apartments «είναι τα smartphones των διαμερισμάτων.»

«Προσφέρουν όλες τις λειτουργίες ενός μεγάλου διαμερίσματος σε μέγεθος "τσέπης"», τονίζει ο κ. Λιάσκας.

Είναι μια τάση που ξεκίνησε σε πόλεις όπως η Μαδρίτη και το Παρίσι, σε αγορές όπου τα σπίτια στο κέντρο είναι απλησίαστα για την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου.

Πλέον και στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει οι ιδιοκτήτες να αξιοποιούν το κάθε ακίνητο, ανεξάρτητα από μέγεθος. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Έλληνας παραμένει «πιστός» στο μεγάλο διαμέρισμα, άσχετα αν τα χρειάζεται όλα τα τετραγωνικά μέτρα. Για πολλούς στην Ελλάδα, η ευτυχία στο σπίτι συνδέεται με διαμέρισμα 100 τετραγωνικών και πάνω, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς.

Το micro apartment αφορά κυρίως την μεταμόρφωση μικρών αναξιοποίητων διαμερισμάτων και αποθηκών που προορίζονται μετά για πώληση ή και για χρήση από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Με 15.000 ευρώ, μπορεί να μεταμορφωθεί ένα διαμέρισμα των 28 τετραγωνικών μέτρων, προσφέροντας όλες τις ανέσεις.

Η ταυτότητα των πελατών ποικίλει, τονίζει ο κ. Λιάσκας. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν οι εργένηδες που θέλουν τον δικό τους χώρο, οι γονείς που θέλουν ένα διαμέρισμα για το παιδί τους, τα νέα ζευγάρια που θέλουν το δικό τους σπίτι, αλλά και εκείνοι που διαθέτουν τα διαμερίσματά τους προς μίσθωση σε τρίτους, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη μικρότερη στον κόσμο η επιβάρυνση των εισοδημάτων από ενοίκια

Τη δεύτερη χαμηλότερη επιβάρυνση των εισοδημάτων από τα ενοίκια με 19% έχει η Ελλάδα, ανάμεσα σε 50 χώρες. Όμως, για τους χαμηλόμισθους το βάρος είναι δυσβάστακτο, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δύο ταχύτητες η αγορά κατοικιών, πρωταγωνιστές οι ξένοι αγοραστές

«Απογειώθηκαν» οι τιμές στις περιοχές που επενδύουν οι ξένοι, στασιμότητα στις υπόλοιπες. Κλειδί για την αύξηση των τιμών τα επόμενα χρόνια η δυνατότητα της Ελλάδας να αναπτυχθεί, τονίζει ο οίκος DBRS.