ΓΔ: 1012.58 0.85% Τζίρος: 2.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:41:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pitsilis, AADE
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ενισχύονται οι ελεγκτικές δυνατότητες της ΑΑΔΕ στη Β. Ελλάδα

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής σημείωσε ότι με τη τη λειτουργία των Κέντρων δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής πιστοποιημένων προτύπων, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Αναβαθμίζεται το ελεγκτικό έργο της ΑΑΔΕ όπως τόνισε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, στα εγκαίνια του 1ου και του 2ου Ελεγκτικού Κέντρου της φορολογικής διοίκησης, στη Θεσσαλονίκη. Τα δυο Ελεγκτικά Κέντρα θα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και άλλα τέσσερα στη Αθήνα, με στόχο τη βελτιστοποίηση των φορολογικών ελέγχων και την επιτάχυνση των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης, προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

«Τα Ελεγκτικά Κέντρα έχουν ως επιχειρησιακό στόχο να μεγιστοποιήσουν τα δημόσια έσοδα, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά μας για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και, γενικώς, κάθε μορφής απάτης σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, σε βάρος όλων μας», ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ακόμη ότι με τη λειτουργία των Κέντρων δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής πιστοποιημένων προτύπων, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, που -μεταξύ άλλων- μειώνουν το κόστος της φορολογικής διοίκησης και εξοικονομούν χρόνο και δυνάμεις, ώστε να αποδίδουν καλύτερα οι προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού.

«Η λειτουργία των Ελεγκτικών Κέντρων αποτελεί μια ακόμη κίνηση, που υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο αλλαγής της διαμόρφωσης των φορολογικών ελέγχων», τόνισε, στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυροπουλος και συνέχισε: «Τα Ελεγκτικά Κέντρα αποτυπώνουν την ισχυρή βούληση της φορολογικής διοίκησης να κυριαρχήσουν οι κανόνες της ασφάλειας δικαίου στις σχέσεις της με τους φορολογούμενους, αλλά και ταυτόχρονα εμπέδωσης των κανόνων φορολογικής συμμόρφωσης και διαφάνειας».

Ο κ. Βεσυρόπουλος εξήρε τις προσπάθειες των εργαζομένων και διατύπωσε τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών για υποστήριξη του έργου τους. «Παραμένουμε δίπλα σας στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του δημοσίου οφέλους, που είναι κοινή για όλους», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: «Μέσα από τη δημιουργία ελεγκτικών κέντρων δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας, διασφαλίζεται η ταχύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας των ελέγχων και αναβαθμίζεται ο ρόλος των εργαζομένων στη φορολογική διοίκηση».

«Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια επιτελείται, εν μέσω κρίσεων, ένα έντονο μεταρρυθμιστικό έργο», τόνισε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος στους θετικούς δείκτες της οικονομίας και των επενδύσεων και πρόσθεσε: «Βασικό κομμάτι της οικονομίας είναι και η φορολογική πολιτική, γι' αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει μια αναβάθμιση της λειτουργίας και των υποδομών [...] Μπαίνει μια ακόμη ψηφίδα εκσυγχρονισμού της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, που αποτελεί καθήκον σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία».

Στην ανάγκη να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ευχήθηκε καλή δουλειά στους εργαζόμενους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι ληξιπρόθεσμοι φόροι 455 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν τον Νοέμβριο

Αυξημένοι κατά 98.110 είναι τον Νοέμβριο του 2022 οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, σε σύγκριση με το τέλος του 2021. Από τους οφειλέτες, 2.045.763 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.406.550 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ e-shop που απέκρυψαν εισοδήματα 30 εκατ. ευρώ

Οι βασικοί τομείς, που εντοπίστηκαν αδήλωτες πωλήσεις μέσω e-shops, είναι προϊόντων τεχνολογίας, ενδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, κοσμημάτων και γυναικείων αξεσουάρ. Πώς κατάφερναν να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έτσι θα κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση τα ζευγάρια

Μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου θα μπορούν τα ζευγάρια να το δηλώσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της επιλογής μετά την κατάθεση της αίτησης. Οι 20 απαντήσεις της ΑΑΔΕ σε ερωτήσεις για το θέμα.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες έως το τέλος του 2022

Εκτός των άλλων, πρέπει οι φορολογούμενοι να υποβάλουν δηλώσεις για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2021, να τακτοποιήσουν έσοδα, έξοδα και αποκλίσεις στα myDATA και να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά η υποβολή ενδικοφανών προσφυγών και αιτημάτων αναστολής

Μέσω της πύλης myAADE οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών κατά πράξεων, και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για όλα τα στάδια εξέτασης της υπόθεσής τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρότερη γίνεται η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - Ποια μέτρα λαμβάνονται

Η ΑΑΔΕ έχει λάβει σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες αρχίζουν να ξετυλίγονται η μία μετά την άλλη και περιορίζουν σημαντικά τον χώρο που έχουν να δράσουν οι κατ' επάγγελμα φοροφυγάδες.