ΓΔ: 1009.33 0.53% Τζίρος: 5.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bundesbank, Joachim Negel
Πηγή: Bundesbank

Αυξήσεις επιτοκίων ακόμη και εάν προκληθεί ύφεση στην ευρωζώνη

Υπέρ της επιτάχυνσης της διαδικασίας συρρίκνωσης του προϋπολογισμού της ΕΚΤ, τάχθηκε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γ. Νάγκελ, υπογραμμίζοντας ότι ο βασικός στόχος παραμένει η πάταξη του πληθωρισμού.

Αναγκαία είναι τα «αποφασιστικά βήματα» από την ΕΚΤ προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ακόμη και εάν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση, όπως υπογράμμισε ο Γιόκιμ Νάγκελ, επικεφαλής της Bundesbank, ευθυγραμμισμένος πλήρως με το ανάλογο μήνυμα που έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Θα ήταν λάθος να μην προβούμε σε περαιτέρω αποφασιστικά βήματα υπό το φόβο μιας ύφεσης», δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη. Με αυξήσεις 200 μονάδων βάσης στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει «κάνει σημαντικά βήματα στην πορεία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής. Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε εδώ».

Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ο Νάγκελ, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των «γερακιών» της ΕΚΤ, έχει επανειλημμένα ζητήσει πρόσθετες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού. Την ίδια στιγμή, μια ύφεση στην περιοχή φαίνεται όλο και πιο πιθανή.
«Εάν ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί να παγιωθεί, πρέπει να αυξήσουμε αποφασιστικά τα βασικά μας επιτόκια περαιτέρω και να υιοθετήσουμε περιοριστική στάση», δήλωσε. «Αν δεν δράσουμε αποφασιστικά τώρα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χρειαστεί να αυστηροποιήσουμε τη νομισματική πολιτική ακόμη περισσότερο αργότερα».

Ο Νάγκελ ανανέωσε επίσης την πίεσή του προς την ΕΚΤ να αρχίσει να συρρικνώνει τον όγκο κατοχής ομολόγων ύψους περίπου 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (5,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) που αγόρασε ως κίνητρο κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κρίσεων -- μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη.

«Θα πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε το μέγεθος της κατοχής ομολόγων στις αρχές του επόμενου έτους, παύοντας πλέον να επανεπενδύουμε πλήρως όλα τα ομόλογα που λήγουν», είπε. «Η πρόσθετη σύσφιξη θα βοηθούσε στη μείωση του πληθωρισμού. Και θα υπογράμμιζε την ισχυρή αποφασιστικότητά μας να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το καλοκαίρι ζητά ο Όλι Ρεν

Ο μετριοπαθής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας σημείωσε πως η ΕΚΤ πρέπει να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Παπακωνσταντίνου: Πρόκληση η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος Χ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια είναι επιβεβλημένη, όπως αντίστοιχα η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, μέσω τόσο των κατάλληλων επενδύσεων.
Philip Lane
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια η ΕΚΤ, «καμπανάκι» για τα ελλείμματα

Ο Φ. Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του κάλεσε τις κυβερνήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τα προγράμματα στήριξης, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Συρρίκνωση της οικονομίας 2% το 2023 αναμένουν οι καταναλωτές

Αποκλιμακώθηκαν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, με τους Ευρωπαίους να αναμένουν να διαμορφωθεί στο 5% για το επόμενο 12μηνο. Δεν θα υποχωρήσει στο 2% πριν από το 2025 έχει προειδοποιήσει η ΕΚΤ.