ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Philip Lane
Ο Philipp R. Lane, Chief Economist & Member of the Executive Board, European Central Bank. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Λέιν: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Δεκέμβριο

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει στο 2%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχωρήσει στο επίπεδο του 2%, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. 

«Δεν νομίζω ότι τον Δεκέμβριο θα είναι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Λέιν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα η ΕΚΤ να κάνει ένα διάλειμμα από τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς αρχίζει να μειώνει τον ισολογισμό της, ο Λέιν είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να έχουμε πολύ ισχυρές απόψεις σε αυτό το σημείο».

Σημείωσε επίσης, ότι «το πιο σημαντικό επιχείρημα από το αν θα γίνει παύση είναι να προχωρήσουμε την κατάλληλη στιγμή σε μικρότερες αυξήσεις». Πρόσθεσε ότι στις επερχόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι προηγούμενες κινήσεις φιλτράρονται στην οικονομία με καθυστέρηση.

Προς το παρόν δεν υπάρχει δυναμική για μια τρίτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά συνολικά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο και την ίδια στιγμή που η ευρωζώνη βρίσκεται πιθανώς σε ύφεση, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ενδεχομένως κοντά στο ανώτατο σημείο του. 

Ο Λέιν, ο οποίος δήλωσε ότι τυχόν ύφεση θα είναι «ήπια και βραχύβια», προειδοποίησε ότι και οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην πυροδοτήσουν ένα σπιράλ μισθών-τιμών. «Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κατανοήσουν πλήρως ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αυτά τα χρόνια προς τον στόχο μας του 2%», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημιές στην ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2004 λόγω των υψηλών επιτοκίων

Η εκτίναξη στις πληρωμές τόκων στις εμπορικές τράπεζες ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε την κεντρική τράπεζα σε ζημιές συνολικού ύψους 7,9 δισ. το 2023. Δεν θα μοιράσει μέρισμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ: Η ΕΚΤ οφείλει να πραγματοποιήσει πολύ προσεκτικά βήματα

Ο πληθωρισμός, παρά το ότι εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης, παραμένει επίμονος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει βιασύνη στις μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ.