ΓΔ: 922.42 1.11% Τζίρος: 82.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Philip Lane
Ο Philipp R. Lane, Chief Economist & Member of the Executive Board, European Central Bank. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Λέιν: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Δεκέμβριο

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει στο 2%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχωρήσει στο επίπεδο του 2%, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. 

«Δεν νομίζω ότι τον Δεκέμβριο θα είναι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Λέιν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα η ΕΚΤ να κάνει ένα διάλειμμα από τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς αρχίζει να μειώνει τον ισολογισμό της, ο Λέιν είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να έχουμε πολύ ισχυρές απόψεις σε αυτό το σημείο».

Σημείωσε επίσης, ότι «το πιο σημαντικό επιχείρημα από το αν θα γίνει παύση είναι να προχωρήσουμε την κατάλληλη στιγμή σε μικρότερες αυξήσεις». Πρόσθεσε ότι στις επερχόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι προηγούμενες κινήσεις φιλτράρονται στην οικονομία με καθυστέρηση.

Προς το παρόν δεν υπάρχει δυναμική για μια τρίτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά συνολικά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο και την ίδια στιγμή που η ευρωζώνη βρίσκεται πιθανώς σε ύφεση, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ενδεχομένως κοντά στο ανώτατο σημείο του. 

Ο Λέιν, ο οποίος δήλωσε ότι τυχόν ύφεση θα είναι «ήπια και βραχύβια», προειδοποίησε ότι και οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην πυροδοτήσουν ένα σπιράλ μισθών-τιμών. «Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κατανοήσουν πλήρως ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αυτά τα χρόνια προς τον στόχο μας του 2%», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων όσο χρειάζεται για να πέσει ο πληθωρισμός

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το επίπεδο που θα θεωρήσει ικανό να οδηγήσει σε πτώση του πληθωρισμού στο όριο του 2%. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Bundesbank, Joachim Negel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις επιτοκίων ακόμη και εάν προκληθεί ύφεση στην ευρωζώνη

Υπέρ της επιτάχυνσης της διαδικασίας συρρίκνωσης του προϋπολογισμού της ΕΚΤ, τάχθηκε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γ. Νάγκελ, υπογραμμίζοντας ότι ο βασικός στόχος παραμένει η πάταξη του πληθωρισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Χρειάζεται αύξηση στα επιτόκια ακόμη και αν πέσουμε σε ύφεση

Κλίμα υπέρ της αύξησης επιτοκίων κατά 0,75% τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται στην κεντρική τράπεζα. Τα «γεράκια» πιέζουν για αυστηρή νομισματική πολιτική, ακόμη και αν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις στην αντίθετη κατεύθυνση.