ΓΔ: 921.22 -0.13% Τζίρος: 2.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Με φορολογικές ελαφρύνσεις 2,4 δισ. ο προϋπολογισμός του 2023

Αύξηση αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, «ενέσεις» στην αγορά ακινήτων, αποθεματικό 1 δισ. για νέα μέτρα στήριξης.

Ελαφρύνσεις ύψους 2,426 δισ. ευρώ με κατάργηση και αναστολή φόρων και επέκταση του «κουρέματος» των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και επιπλέον εισπράξεις 1,833 δισ. ευρώ με βασικές πηγές το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος περιλαμβάνει ο φορολογικός λογαριασμός για το 2023.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους από την 1-1-2023 λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, ενώ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διατηρήσουν τις αυξημένες μηνιαίες αποδοχές τους με την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μονιμοποίηση των μειωμένων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, «τονωτικές ενέσεις» προβλέπονται στην αγορά ακινήτων με την παράταση του «παγώματος» του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις καθώς και την επέκταση της έξτρα φόρο-έκπτωσης για τις ανακαινίσεις κατοικιών έως το τέλος του 2024.

Πέραν των ελαφρύνσεων η κυβέρνηση «ανοίγει παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης με την εγγραφή στο προϋπολογισμό αποθεματικού 1 δισ. ευρώ

Ειδικότερα το πακέτο με τις μειώσεις φόρων για το επόμενο έτος περιλαμβάνει:   

 • μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους υπαλλήλους του δημοσίου, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ),
 • διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ),
 • κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 50 εκατ. ευρώ),
 • αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024 (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ).
 • συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο (δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση των εσόδων

Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων, λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, της ενίσχυσης των εισοδημάτων αλλά και του υψηλού πληθωρισμού ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων κατά 1,833 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος με το συνολικό ποσό να διαμορφώνονται στα 56,748 δισ. ευρώ.

Ανάλογα με την κατηγορία των φόρων τα έσοδα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν ως εξής:

 • 32,504 δισ. ευρώ από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών, αυξημένα κατά 972 εκατ. ευρώ ή 3,1%, έναντι του 2022. Ειδικότερα οι εισπράξεις από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 22,198 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 789 εκατ. ευρώ έναντι του 2022 και από τους φόρους κατανάλωσης στα 7,117 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 41 εκατ. ευρώ έναντι του 2022.
 • 2,380 δις. ευρώ από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας χωρίς απόκλιση έναντι του 2022.
 • 1,067 δισ. ευρώ από τους λοιπούς φόρους παραγωγής, μειωμένα κατά 132 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του 2022, κυρίως λόγω του μειωμένου μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος κατά 141 εκατ. ευρώ.
 • 17,772 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, αυξημένα κατά 916 εκατ. ευρώ ή 5,4% έναντι του 2022. Ειδικότερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,319 δις. ευρώ, αυξημένος κατά 167 εκατ. ευρώ έναντι του 2022 παρά τη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 695 εκατ. ευρώ έναντι του 2022 και να διαμορφωθεί στα 5,094 δισ. ευρώ.
 • 226 εκατ. ευρώ από τους φόρους κεφαλαίου, που θα ανέλθουν σε 2,375 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 77 εκατ. ευρώ έναντι του 2022.
 • Οι επιστροφές φόρων προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 6,110 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 117 εκατ. ευρώ έναντι του 2022.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού

Στο σκέλος των δαπανών, οι συνολικές πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2023 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 69,945 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,857 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση έτους 2022, κυρίως λόγω του περιορισμού των μέτρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και της χρονικής διαφοροποίησης των φυσικών παραλαβών των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ειδικότερα, οι δαπάνες για παροχές σε εργαζόμενους προβλέπεται να ανέλθουν στα 13,756 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 66 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την εκτίμηση έτους 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις νέες μισθολογικές παρεμβάσεις και αφορούν στο σύστημα κινήτρων επίτευξης στόχων και ανταμοιβής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, στην αναμόρφωση από το 2023 του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και στην πλήρη εφαρμογή των μισθολογικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δαπάνες για τις μεταβιβάσεις σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 31,620 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,251 δισ. ευρώ έναντι της εκτίμησης του 2022, κυρίως λόγω της μείωσης της δαπάνης εξαιτίας του περιορισμού των μέτρων κατά της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Επισημαίνεται ότι μέρος των υπό κατανομή πιστώσεων που έχουν προβλεφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να απορροφηθεί ανάλογα με τον βαθμό υλοποίησης των σχετικών δράσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη και τον Μάιο τα φορολογικά έσοδα, ανοίγει χώρος για μέτρα στήριξης

Πάνω από τους στόχους κινήθηκαν και τον Μάιο τα φορολογικά έσοδα και δίνουν στο οικονομικό επιτελείο τη δυνατότητα να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι της ακρίβειας.
Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαντλείται ο χώρος για νέα μέτρα στήριξης, κινήσεις κατευνασμού των αγορών

Μικρά περιθώρια έχουν μείνει πλέον στον προϋπολογισμό για μέτρα, ενώ η κυβέρνηση εμμένει σε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για αποφύγει αντιδράσεις της αγοράς ομολόγων. Αναμένεται μείωση στόχου για το έλλειμμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 852 φοροαπαλλαγές 9 δισ. ευρώ ο νέος κρατικός προϋπολογισμός

Διατηρούνται και στον νέο προϋπολογισμό μεγάλες απαλλαγές και εκπτώσεις. Κόστος 4,3 δισ. ευρώ από τις απαλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, 1,3 δισ. στους φόρους κατανάλωσης και 2 δισ. στον φόρο εισοδήματος.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για εισοδηματική ενίσχυση σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης.