ΓΔ: 908.24 0.46% Τζίρος: 12.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:55:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν έως ότου υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Λίγα ήταν τα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ που τάχθηκαν υπέρ μίας αύξηση 0,50% στην τελευταία συνεδρίασή της τράπεζας, όπως δείχνουν τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν.

Ο φόβος για «εδραίωση» του πληθωρισμού στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα αλλά και η εκτίμηση ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι «ρηχή» αποτέλεσαν τις δύο βασικές αιτίες για τη λήψη της απόφασης για αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπως δείχνουν τα πρακτικά που δημοσιοποίησε η τράπεζα. 

Παράλληλα λίγα ήταν τα μέλη της διοίκησης που τάχθηκαν υπέρ μίας μείωση κατά 0,50% , ενώ ένα από τα μείζονα θέματα ήταν η ανάγκη να υπάρξει μείωση του υπερβολικού ισολογισμού. 

«Ήταν επίσης σαφές ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να φθάσουν σε ένα επίπεδο που θα επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ για το 2%», σημειώνεται στα πρακτικά, ενώ μέλη της διοίκησης εξέφρασαν την άποψη ότι «η νομισματική σύσφιξη θα πρέπει πιθανώς να συνεχιστεί μετά την ομαλοποίηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής και τη μετακίνησή της σε γενικές γραμμές ουδέτερο έδαφος».

Ενώ η ΕΚΤ δεσμεύτηκε σταθερά για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, οι αγορές αναμένουν τώρα μια πιο μετριοπαθή κίνηση 50 μονάδων βάσης στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς μια σειρά από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πρότειναν ότι μια επιβράδυνση μετά από διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης ήταν σκόπιμη.

Ένας πιθανός συμβιβασμός μπορεί να είναι ότι μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων θα συνδυαστεί με μια πρώιμη έναρξη της μείωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων που αγοράζονται στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη.

Ακόμα και αν η ΕΚΤ επιβραδύνει, οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων να διπλασιάζεται στο 3% το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός, που τώρα βρίσκεται στο 10,6%, θα χρειαστεί χρόνια, ενδεχομένως μέχρι το 2025, για να υποχωρήσει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Philip Lane
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σταδιακή η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι αυξήσεις θα συνεχιστούν

Κοντά στο ζενίθ του εκτίμησε ότι βρίσκεται ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, ο Φ. Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα ανακόψει τη σφιχτή νομισματική πολιτική.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων όσο χρειάζεται για να πέσει ο πληθωρισμός

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το επίπεδο που θα θεωρήσει ικανό να οδηγήσει σε πτώση του πληθωρισμού στο όριο του 2%. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Ο βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει κοντά στον στόχο του 2%, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της τράπεζας, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες να μην υποκύψουν σε «εφησυχασμό».