ΓΔ: 1041.51 0.82% Τζίρος: 120.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:18:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
Πηγή: consilium.europa.eu

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, οι αυξήσεις θα συνεχιστούν

«Οφείλουμε να είμαστε αποφασιστικοί στην πάταξη του πληθωρισμού», το μήνυμα της προέδρου της ΕΚΤ σε συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές να μην είναι υπερβολικά αισιόδοξες για την επιτοκιακή πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και ως εκ τούτου οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν, έστειλαν κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες στο συνέδριο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στην Ταϊλάνδη. 

Κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές αναταραχές αλλά και γήρανση του πληθυσμού είναι παράγοντες που ωθούν υψηλότερα τον πληθωρισμό, όπως επεσήμαναν. 

Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα πρέπει να αφήσουν την υπερβολική αισιοδοξία να «σέρνεται» στις εκτιμήσεις νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγορών. 

«Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα νομισματική πολιτική που να "εδραιώνει" τις προσδοκίες, ώστε αυτές οι προσδοκίες να παραμείνουν κοντά στον στόχο», σημείωσε και προσέθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε σήμα στο κοινό, στους παρατηρητές, στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στο τρέχον περιβάλλον».

Η προσοχή όλων έχει στραφεί στο διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου όπου συνεδριάζουν Fed και ΕΚΤ με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει ότι και οι δύο τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,50% και όχι κατά 0,75% όπως στις προηγούμενες. Αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσουν και όλες οι κεντρικές τράπεζες στην Ασία εντός του Δεκεμβρίου, με τον πληθωρισμό να αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αν και για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περιοχή της υφηλίου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων όσο χρειάζεται για να πέσει ο πληθωρισμός

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το επίπεδο που θα θεωρήσει ικανό να οδηγήσει σε πτώση του πληθωρισμού στο όριο του 2%. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Ο βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει κοντά στον στόχο του 2%, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της τράπεζας, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες να μην υποκύψουν σε «εφησυχασμό».
ECB, European Central Bank, EKT, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια, με όρους η στήριξη από την ΕΚΤ

Tα μέτρα στήριξης λόγω της ενεργειακής κρίσης, πρέπςι να είναι προσωρινα και στοχευμένα, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος τροφοδότησης του πληθωρισμού, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια, πολύ υψηλός ο πληθωρισμός

Σε επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση οδηγείται το 2023 η ευρωζώνη, πάνω από τον στόχο του 2% θα παραμείνει ο πληθωρισμός έως και το 2024. Προτροπή στις κυβερνήσεις για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα υπάρξουν νέες αυξήσεις, πιο ισορροπημένοι οι κίνδυνοι για πληθωρισμό

Αδύναμη θα παραμείνει η ανάπτυξη της ευρωζώνης, με κίνδυνο για αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα. Απαραίτητη η άρση των μέτρων στήριξης για να μην τροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός.